Gelukkig nieuwjaar! De 10 meest bijzondere nieuwjaarstradities wereldwijd

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Nog een paar nachtjes slapen en we staan alweer aan het begin van een nieuw jaar. En dat vieren we natuurlijk graag op spectaculaire wijze. Bubbels, spetterend vuurwerk, we maken er hier, met familie en vrienden, een mooi feestje van.

Bij Nieuwjaar vieren hoef je niet meteen aan grote uitgaven te denken. Heel veel landen hebben hun eigen kleine, typische tradities om het jaar in te zetten. Borden kapot smijten, gekleurd ondergoed dragen, druiven eten... Deze 10 bijzondere nieuwjaarstradities willen we zeker met je delen!

(Onder) goed begin

Een (onder) goed begin, is het halve werk, moeten ze bij onder andere de Italianen, Argentijnen en Bolivianen denken. Om het geluk, voorspoed en de liefde alvast een handje te helpen, dragen ze op oudjaarsavond ondergoed in een specifieke kleur. De Italianen dragen rood, de Argentijnen geloven in de magische werking van roze en de Bolivianen zweren bij geel.

Een trosje geluk

Bij de Spanjaarden komt het geluk met trossen tegelijk. Tenminste als er vanaf 12 uur middernacht bij iedere klokslag één druif wordt gegeten. 12 druiven in 12 seconden, dat is nog flink proppen. Maar lukt het je, dan staan er wel 12 maanden geluk tegenover.

De Chileen zit dan het komende jaar weer goed in werk en geld, wanneer ze om klokslag 12 uur een lepel met linzen weghappen.

Bo(o)rdenvol liefde

In Denemarken wordt gewoonweg met liefde gesmeten. Letterlijk wel te verstaan. Tijdens Oud & Nieuw is het traditie om oude, ongebruikte borden tegen het huis van vrienden en buren aan te gooien. Hoe meer gebroken borden je voor de deur hebt liggen, des te meer vrienden!

De Grieken, die mogelijk bekend staan om het borden kapot gooien, doen dit niet met oudjaar. Zij hangen uien aan hun deuren. Ouders maken hun kinderen de volgende dag wakker door met de ui op het hoofd te tikken.

Frisse duik

Het nieuwe jaar fris beginnen, dat nemen onze noorderburen, maar ook de Russen, wel heel letterlijk. Op 1 januari nemen de echte Nederlandse bikkels een plons in de ijskoude Noordzee. De Russen laten zich, met een boom(stronk) in hun hand, zakken in een gat van een bevroren meer. Deze boom moet geplant worden onder het ijs.

Dat is overigens niet de enige traditie die de Russen er op na houden. In een ander deel van Rusland is het een gebruik om de wensen op een papiertje te schrijven en deze daarna in brand te steken. Vervolgens stoppen ze de as in een champagneglas en dit glas moet leeg voor 00.01 uur.

Voorspoed strooien

Een nieuwjaarstraditie met een korreltje zout nemen, dat is precies wat ze in Turkije doen. In Turkije is het namelijk de gewoonte om je voordeur te openen en zout over de drempel te strooien. Dit zou geluk brengen voor het gezin en het bedrijf.

Spetterend spektakel

Aan de andere kant van deze aardbol laten ze Nieuwjaar ook zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. De Aussies trekken de straat op met potten en pannen en maken zoveel mogelijk herrie. Zo jagen ze kwade geesten weg. Het spektakel is daarmee nog niet afgelopen. Op verschillende plekken in Australië wordt spectaculair vuurwerk afgeschoten. Zoals bijvoorbeeld op de Sidney Harbour Bridge. In Australië is het niet toegestaan om zelf vuurwerk af te steken.

Wat dan misschien wel een voordeel van Nieuwjaar in Australië is, je hoeft niet te klappertanden tijdens een vuurwerkshow, het is er op dat moment zomer. Dus zonder jas naar buiten en barbecue aan.

In New York weten ze ook wel wat feesten is. Honderdduizenden mensen komen op oudjaarsavond samen om naar de werelberoemde New Year’s Eve Ball Drop op Times Square te kijken. Wanneer de bal om middernacht beneden is aanbeland, barst het feestgedruis pas echt los. In de hele stad is er volgens een enorm aanbod aan onvergetelijke feesten.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.