Ongenode gasten: zo hou je ze buiten!

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Misschien is het je wel eens gebeurd; na een nachtje goed geslapen te hebben, kom je beneden en in eerste instantie weet je niet wat je ziet. Lades half uit de kasten, stoelen en banken omver, scherven van een gebroken vaas op de grond. Eén grote ravage in de woonkamer. Er is ingebroken. Een ruitje ingetikt of simpelweg de sloten geforceerd? Je vraagt jezelf af hoe dit kon gebeuren en belangrijker nog, hoe je dit in de toekomst voorkomt.

Ervaring of geen ervaring met ongenode gasten, bij jou komen ze niet meer naar binnen. Alles zul je in het werk stellen om inbraak tegen te gaan. Waar te beginnen? Hier, met het lezen van de tips van Goedkoop.be.

Wijs (be)sluiten

Hoe veilig je jezelf ook voelt in huis, het is in de meeste gevallen niet moeilijk voor de professionele inbreker om ergens binnen te geraken.Sterker nog, de professional heeft vaak minder dan 3 minuten nodig om het doel te bereiken. Het enige wat je daar aan kunt doen, is het proces vertragen.

Gelegenheidsinbrekers daarentegen worden makkelijker geweerd. Goede sloten met het SKG-keurmerk* zijn al een stap in de goede richting als het gaat om uitstekende inbraakpreventie. Denk niet alleen aan de vergrendeling van je deuren, maar ook aan die van je ramen.

*Het SKG certificaat laat zien of hang- en sluitwerk voldoet aan de Nederlandse Norm (NEN5089) voor sterkte en duurzaamheid. Certificatie door SKG houdt vervolgens ook in, dat de kwaliteit van de producten doorSKG middels steekproeven wordt bewaakt.

 • 1 SKG ster: standaard inbraakwerend
 • 2 SKG sterren: zwaar inbraakwerend
 • 3 SKG sterren: extra zwaar inbraakwerend

Een aantal zaken waar je zelf al op kunt letten:

 1. Een cilinderslot met het SKG-keurmerk
 2. Veiligheidsbeslag en metalen sluitkom
 3. Barrièrestang met SKG-keurmerk (stang voor je ramen)
 4. Een anti-inbraakstrip voor de voordeur
 5. Opbouwslot met sleutel voor je ramen
 6. Raamdraaikruk met sleutel voor raam
 7. SKG- keurmerk scharnieren

Met het nemen van deze maatregelen zal het al een pak lastiger worden voor ongenode gasten om binnen te komen en voel je je ook weer een stuk veiliger. 

Meer weten over deze specifieke vergrendeling: je leest het op o.a. http://www.inbraakveilig.be/prive. Of meteen zelf aan de slag? Conrad kan je alvast verder op weg helpen met de inbraakpreventie

Twijfel je eraan wat de beste beveiliging voor jouw huis is? Laat je adviseren door een bedrijf dat zich specialiseert in inbraakpreventie. Sommige bedrijven doen dit geheel gratis.

Merk en registreer je meest waardevolle producten. Zo kun je sneller aangifte doen en zijn de producten door inbrekers minder snel te verkopen en dus niet zo interessant. Maak ook foto’s, dat is vooral ook handig voor de verzekering.

Gaat er een belletje rinkelen?

Wel of geen elektronisch alarmsysteem? Dat is ook een overweging die je maakt als je je huis beveiligt. En welk alarmsysteem wordt het dan, dat is een volgende keuze die je moet maken. Er zijn verschillende toestellen op de markt.

Zo zijn er alarmsystemen die aangesloten zijn bij een meldkamer. Komt er een ongewenste persoon bij je binnen, dan krijgen ze bij de meldkamer hierover bericht. Zij nemen dan weer contact met jou op om zeker te weten dat het om een ongenode gast gaat en niet om iemand van de familie. Vervolgens wordt de politie op de hoogte gesteld.  Deze alarmsystemen gaan gepaard met een jaarlijks abonnement waar uiteraard de nodige kosten aan vastzitten.

Daarnaast kun je kiezen voor een alarmsysteem  die geen meldig stuurt naar een specifieke meldkamer.
Zoals een alarmsysteem met ingebouwde GSM-kiezer die bij alarm naar maximaal 10 zelf te programmeren telefoonnummers (ook mobiele nummers) bellen en een alarmtekst laten horen.

Hou de dieven buiten en bestel bij Bol.com het gewenste model alarmsysteem.

Gouden tip van Goedkoop.be

Met een televisiesimulator lijkt het net alsof iemand thuis televisie zit te kijken. De televisiesimulator werkt heel eenvoudig op tijdschakelaar en is al vanaf €25 te bestellen bij Conrad.

Maar ook hele eenvoudige die alleen door een oorverdovend geluid de inbreker moeten afschrikken.
De keuze is afhankelijk van je situatie (Veel op reis of weg? In welke buurt woon je?) en uiteraard het budget dat je eraan wilt besteden.

Nodig ze niet uit

Bij een verjaardag of feestje nodig je bezoek waar je niet op zit te wachten ook niet uit. Dat geldt bij inbrekers precies zo. Het zijn misschien open deuren die worden ingetrapt, maar let zeker bij het verlaten van je huis op de volgende zaken:

 • Sluit alle ramen en deuren. Goede, degelijke sloten hebben weinig zin als je ergens toch nog een kelderraampje hebt open staan;
 • Berg ladders en gereedschap goed op. Sluit dus bijvoorbeeld ook een tuinhuisje af;
 • Zet geen dozen van dure apparaten bij het oud papier op straat. Zo is er exact te zien wat er te halen valt;
 • Zorg altijd voor een bewoonde indruk. Ga je voor een wat langere tijd weg, vraag buren of familie of ze de gordijnen willen openen en toedoen en of ze de brievenbus willen legen;
 • Vraag eventueel aan familie of ze het gras willen maaien en het vuil buiten zetten;
 • Ga je voor niet al te lange tijd weg, laat dan mogelijk een radio spelen;
 • Hang geen briefjes aan de deur met de boodschap dat je even weg bent;
 • Plaats ook geen enthousiaste facebookberichten of teksten op antwoordapparaten over je vakantie in Turkije;
 • Gun inbrekers niet de ‘privacy’ die ze nodig hebben en houd een haag en andere beplanting laag

Goede sloten, een alarmsysteem, misschien wel een waakhond, ze maken niet alleen het inbreken een stuk moeilijker, maar geven je ook een veiliger gevoel. Dat is uiteindelijk toch ook wat je wil, een veilig gevoel in je eigen huis.

Blijf altijd alert en hou zelf ook een oogje in het zeil. Zie je iets verdachts of opmerkelijks gebeuren in de omgeving, meld dit. Beter een loze melding, dan dat je achteraf denkt, had ik er toch maar iets mee gedaan. Zo wordt het allemaal een stuk veiliger!

Wat heb je zelf thuis al gedaan om het inbrekers lastiger te maken? Deel jouw tips hieronder, anderen zijn er weer mee geholpen.

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.