Opbrengst zonnepanelen: Zijn de panelen wel echt zo rendabel? - Goedkoop.be

Zonnepanelen: wel of niet rendabel?

Marco Rinck
Door Marco Rinck. Geplaatst door
0 reacties

Zonnepanelen kopen is dat wel of niet rendabel? Dat is de vraag die veel mensen bezig houdt. Als we kijken naar de uitputting van onze huidige grondstoffen en het verslechteren van ons milieu is het niet zo gek dat we massaal op zoek zijn naar manieren om duurzamer te leven.

Zelf heb ik er mijn hobby van gemaakt om uit te zoeken welke levensstijlen bijdragen aan duurzaam leven en van welke mogelijkheden je gebruik kan maken om zelf energie op te wekken. Op mijn blogs leg ik uit wat energiezuinig leven voor jou kan betekenen en deel ik tevens meerdere tips & tricks om op kleine dingen te besparen.

Als je wilt kijken of zonnepanelen wel of niet rendabel zijn is het eerst belangrijk om de voor- en nadelen goed op een rijtje te hebben. Ook moet je beseffen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen. Hieronder lees je alle antwoorden op deze brandende vragen.

Voordelen zonnepanelen

  1. Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu: ze verminderen de vraag naar grijze energie en putten onze fossiele grondstoffen niet uit.
  2. Met zonnepanelen ben je altijd verzekerd van energie: als we blijven leven zoals we nu doen,  is de kans groot dat onze grondstoffen uitgeput raken. Hierdoor wordt het steeds lastiger om aan energie te komen en zullen de prijzen ook torenhoog worden. Met behulp van zonnepanelen ben jij altijd verzekerd van energie en dat tegen een lage prijs.
  3. Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur, daardoor heb je ook geruime tijd financieel profijt van je aanschaf nadat de terugverdientijd verstreken is.
  4. Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Enkel in stoffige omstandigheden is het verstandig om af en toe een emmertje water over de panelen te gooien.

Nadelen zonnepanelen

  1. Zonnepanelen zijn een flinke uitgave en sinds de subsidies stopgezet zijn is het lastig om aan het bedrag te komen. Gemiddeld betaal je zo’n 7.000 euro aan een set zonnepanelen.
  2. Zonnepanelen zijn niet geschikt voor elk dak of ligging. Soms ligt je huis precies in de schaduw van andere woningen of bomen en dan is het lastig om voldoende rendement te halen uit je panelen. Ook het type dak kan bepalend zijn of de zonnepanelen überhaupt gaan werken. Vraag dit altijd eerst na aan een professional.

Zijn zonnepanelen wel echt zo rendabel?

Als je wilt kijken of zonnepanelen rendabel zijn is het belangrijk om na te gaan hoe lang de terugverdientijd is en wat de levensduur is van je panelen. Een product moet duurzaam zijn als je er genoeg rendement uit wilt halen. Hoe lang de terugverdientijd zal zijn hangt voor een groot deel af van de energieprijzen. De verwachting is dat de prijzen alleen nog maar zullen stijgen en daardoor zal je snel je investering terugverdienen, jij wekt je energie immers helemaal zelf op. Als je ondernemer bent, is het tevens mogelijk om de btw terug te vragen van je aanschaf. Zo begin je al met een lager startbedrag wat je terug moet verdienen. De volgende factoren kunnen ook de terugverdientijd bepalen:

  • Het totale vermogen van je zonnepanelen;
  • De kosten van de installatie; 
  • Afname van het vermogen van de panelen; 
  • Wat je jaarlijks bespaart op je energiekosten.

Alle bovenstaande factoren bepalen jouw terugverdientijd. Over het algemeen mag je een tijd van 7 tot 10 jaar verwachten om jouw investering terug te verdienen. Door het bepalen van de terugverdientijd kan jij beslissen of de investering rendabel is of niet. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan eens advies aan een zonnepanelenleverancier of een onafhankelijke website met hulptools voor het kiezen van de juiste zonnepanelen.

Ook de warmtepomp is een duurzame oplossing voor de toekomst. Ik leg je graag haarfijn uit hoe die in zijn werk gaat. 

Over de auteur

Marco Rinck

Als jonge ondernemer is Marco Rinck veel bezig met duurzaamheid. Hij merkte dat het kopen van zonnepanelen of een warmtepomp voor de klant vrij lastig is. Er zijn veel verschillende merken in deze branches, maar de klant weet vaak niet wat hij gekocht heeftn. Dit is vreemd omdat het merk veel invloed kan hebben op de opbrengst. Hier wil Marco verandering in brengen door correct te informeren.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.