Een veilig huis voor de kleinste wereldontdekkers

Lieke
Door Lieke
Laatste update op 0 reacties

Hoera, de kleine schavuit kan op eigen krachten rondkruipen of stappen. Niet alleen een mijlpaal, maar ook het begin van één groot ontdekkingsavontuur. Alles is nieuw en spannend en moet gevoeld, geproefd en geroken worden. Gevaar, dat zien de boefjes nog niet. Jij als (groot)ouder des te meer.

Met onderstaande tips maak je je huis een pak kindvriendelijker en kun je de kleine zonder al te veel zorgen laten avonturieren.

Lekker hapje

Heb je het in je omgeving niet al eens gehoord? Dat een baby, peuter of kleuter in het ziekenhuis is beland na het eten of drinken van iets giftigs. Een wastablet, een blaadje van een plant, schoonmaakmiddelen, geneesmiddelen, het ziet er in de ogen van de kleine wereldontdekkers misschien uit als snoep en het ruikt ook zo lekker, maar het is gevaarlijk. Met onderstaande simpele ingrepen vermijd je het grootste gevaar:

 • Haal geen planten in huis met giftige blaadjes. Wanneer je deze wel in je woning hebt, werk ze de hoogte in.
 • Medicijnen bewaar je of achter slot en grendel of in een kastje dat zo hoog hangt dat er geen klein grut bij kan.
 • Hetzelfde geldt voor vaatwastabletten en schoonmaakmiddelen. Het liefst opbergen in een kast die op slot gaat. Of daar waar een kind beslist niet bij kan (ook niet met een stoel).
 • Laat niks rondslingeren. Geen sigaretten, vitamines, toiletartikelen of andere spullen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hummel.

Het is niet te hopen, maar mocht je kindje toch drinken of eten van iets giftigs? Neem direct contact op met het antigifcentrum. Bellen kan 24/24 naar telefoonnummer 070 245 245. 

Au warm!

Au, warm! Een verwarming, een kachel, heet water, als je even niet oplet, heeft de jonge wereldontdekker zo z’n kleine handjes aan de hete kraan of aan het fornuis gebrand. Omdat je geen ogen op je rug hebt en niet elke seconde op je kleine kan letten, is het wijs om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

 • Zet na gebruik van de hete kraan, ook even de koude kraan aan. Gebruik eventueel een Badkraan Bumper
 • Plaats een veiligheidsrekje voor het fornuis. Zet ook altijd de pan met de steel naar achteren, zodat je kindje zeker niet in de verleiding komt om de pan naar beneden te trekken.
 • Voorkom verbranding aan de verwarming en gebruik radiatorbekleding.
 • Strijk als het mogelijk is in een ruimte waar je kindje niet rondkruipt. Wanneer je toch strijkt in de ruimte waar je kleine ook is, vergeet nooit het ijzer uit te zetten wanneer jij even niet kunt opletten (bijvoorbeeld bij een telefoontje) of een paar tellen weg bent.
 • Vind je het gezellig om zo nu en dan een kaarsje aan te steken? Positioneer deze zo dat er absoluut niet bij gekomen of omgestoten kan worden.
 • Thee, koffie of andere warme dranken, zet ze nooit aan de rand van een tafel.

Kusje erop

Leren doe je met vallen en opstaan. Natuurlijk is het niet erg als je dreumes een keertje valt of het hoofdje stoot. Kusje erop en de traantjes zijn weer weg. Wat anders is het als ze zich zo hard bezeren dat een bezoekje aan de dokter nodig is. Vingertjes flink geklemd tussen lades en deuren, hoofdjes open stoten aan scherpe objecten, uitglijden in bad... Om deze ongelukken te verhinderen, doe je het volgende:

 • Zet de deurkrukken omhoog. Zo kunnen de kinderen er niet bij en blijven de handjes gespaard.
 • Leg een antislipmat in bad.
 • Trek de kids antislip sokjes aan.
 • Bevestig hoekbeschermers aan alle scherpe kantjes van bijvoorbeeld tafels en rekken.
 • Werk met ladestoppers en kinderbeveiliging op onder andere de keukenkastjes.
 • Vergeet ook zeker het traphekje niet.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Ongeluk zit in een klein hoekje en regelmatig zie je het dan ook helemaal niet aankomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van stopcontacten en stekkers? Voor een peuter superinteressant om te zien of er een potlood in past. Met een kinderveilige wandcontactdoos of een afdekplaatje voorkom je dat je kindje geëlektrokuteerd wordt. Let wel dat een afdekplaatje niet geschikt is voor stopcontacten waarop zware apparaten (boven 1000 watt) worden gebruikt.

Speelgoed, het hoort leuk te zijn en dat is het in de meeste gevallen ook. Hou wel in de gaten of er losse onderdelen aan zitten die gemakkelijk los kunnen raken en waar je kleine spruit eventueel in zou stikken.

Leg liever geen tafellaken. Het is nogal uitnodigend om er aan te trekken. Met als gevolg dat alles wat op tafel staat naar beneden klettert.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar mocht er toch een ongelukje in huis gebeuren, weet dan wat te doen. Wat doe je wanneer je kindje zich brandt of dreigt te stikken? Denk eraan dat alles paraat staat om eerste hulp te verlenen. Om te beginnen natuurlijk met een EHBO- koffer.

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.