Dit mag niet ontbreken in de kinderkamer: een checklist

Hanna
Door Hanna
0 reacties

Negen maanden lang kijk je uit naar de geboorte van je kindje. Door allerhande voorbereidingen durft de tijd wel eens te vliegen. Een naam zoeken, doopsuiker kiezen, kaartjes ontwerpen en niet te vergeten, de kinderkamer inrichten.

Het wordt een eigen plekje voor je baby en later opgroeiende kleuter en verdient dus best wat aandacht. Hoe pak je dat nu voordelig aan? Goedkoop.be maakte een checklist met wat je zeker niet over het hoofd mag zien.

Vermijd een allegaartje

De kinderkamer mag tegelijk een vrolijke plek zijn om te spelen, maar ook een oord waar je kindje ’s avonds helemaal tot rust komt. Prop het kamertje dus niet vol met allerhande spulletjes die je apart wel leuk vindt, maar die de kinderkamer lijken om te toveren in een schreeuwerige decoratiewinkel.

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Met krijt- en/of magneetverf creëer je een origineel – best wel goedkoop – extraatje op de muur.

Kaartjes vol gelukwensen na de geboorte hang je er op, een leuke foto... Later kriebelt je peuter naar hartenlust met krijt op de muur.

Niet alleen met verf bereik je dit effect, er is ook behangpapier waarop je kunt krijten en magneten aan bevestigen.

Korter samengevat: kies een thema. Je wilt bijvoorbeeld iets doen met boerderijdieren? Er valt heel wat origineel kinderbehang te vinden, bijvoorbeeld een wei met allerhande diertjes in. Een muur krijgt het accent van dat behang, de rest hou je sober. Behang heeft natuurlijk ook een prijskaartje en vraagt een handige Harry om het proper te bevestigen. Muurstickers zijn een prachtig alternatief,die voor een zeer eigentijdse look zorgen en minder werk vragen.

Rust bekom je niet door elke muur in een andere felle kleur te schilderen. Een accentmuur doet wonderen, de rest hou je bewust licht. Zeker kleine ruimtes snakken naar lichte muren voor een optisch groter effect.

De decoratieve elementen stem je meteen af op het thema, als alles in dezelfde lijn ligt, brengt dat ook al rust. Diffuus licht is meer dan voldoende, zo schijnt het zeker niet recht in de oogjes van je kindje. Met een stofje ga je zelf aan de slag voor een originele lampenkap, of je zoekt wat anders uit dat perfect in de kinderkamer past.

Hoe meer er in het kamertje staat, hoe lastiger het wordt om te poetsen. Met dit in gedachten kies je best ook geen vasttapijt, maar eerder iets als laminaat. Hoe gezellig tapijt ook is, het poetst niet echt vlot. Zeker niet als er al eens iets gemorst wordt.

Zorgvuldig gekozen meubels

Pasgeboren kindjes en peuters slapen nog in een kinderbedje. Je plaatst het best niet tegen de verwarming of al te dicht bij het raam. Te grote temperatuurschommelingen doen meer kwaad dan goed. Bovendien is  het best handig als het bedje centraal staat en je er langs alle kanten bij kunt. 


Complete meubelpakketten met luiertafel, babybedje en kleerkast komen wel eens voordelig uit. Toch denk je best even op lange termijn. Het kleerkastje mag er nog zo schattig uitzien, kan er wel voldoende in, ook voor later? Benut de ruimte goed met een ruime kast waar naast kledij ook dekentjes en eventueel wat speelgoed in passen.

In de eerste jaren is een luiertafel onmisbaar. Zorg zeker voor voldoende opbergruimte bij de tafel. Je hebt best alle spulletjes bij de hand wanneer je je kleintje ververst of aankleedt. Je even omdraaien om een pamper in de kast te nemen, en de baby rolt al van zijn kussen... ongelukjes zijn snel gebeurd.

Een makkelijke stoel of zetel in de kamer maakt nachtelijke flesmomenten een stuk aangenamer voor jezelf. Je kindje oppakken om even te troosten, gaat net zo makkelijk met een zeteltje voor jezelf in de buurt. Een tapijt als extraatje kan zeker wel. Je vindt gegarandeerd een leuk tapijt in het gekozen thema – of knipt zelf een vorm uit een oud tapijt, superorigineel.

Ruimte optimaal benutten

De meeste kinderkamers zijn geen oneindige paleizen, dat beseffen we zeer goed. Met kleine ingrepen kun je de ruimte optimaal benutten. Onder bed passen al snel enkele opbergers. Voor iets oudere kinderen is een hoogslaper de perfecte oplossing om ruimte te creëren. In de hoogte werken bezorgt je zoveel meer plaats.

Slapen de kinderen samen, dan zijn ze al snel gewonnen voor een stoer stapelbed. Met een simpele kast verdeel je de ruimte onder in een speel- en slaapgedeelte of zelfs twee aparte slaapgedeeltes voor beide kinderen. De kast combineert twee taakjes: ruimteverdeler en handige opberger.

Andere opbergers zijn een grote speelgoedkist, ook leuk om op te zitten, of een goedkoop systeem met plastic bakken van Ikea.
 

Veiligheid boven alles

Die kleine pruts ontdekt de wereld volop, ook de gevaren ervan. Wanneer je kindje begint te kruipen en te spelen in zijn of haar kamer, kan de omgeving maar beter veilig zijn. Scherpe hoeken bescherm je – er zijn allerhande plastic hoekjes op de markt - , voor stopcontacten bestaan er goedkope afdekplaatjes of kindvriendelijke – iets duurdere - wandcontactdozen. Staat de kast wel stevig genoeg, zodat omvallen of omtrekken niet mogelijk is? Wat extra vijzen in de muur doen wonderen.

Losliggende kabels van een nachtlampje en andere elektrische toestellen berg je best subtiel op. Die grijpgrage handjes zullen er anders snel mee weg zijn. Dat ene decoratief elementje mag nog zo leuk zijn, als het te klein is, verdwijnt het veel te snel in dat kleine mondje.

Het bedje zelf overlaad je best niet met te veel knuffels, zachte zijwanden en een berg dekentjes. Eén favoriete knuffel volstaat voor een zalige nachtrust, zonder verstikkingsgevaar.

Welke tips vind jij het nuttigst? We zijn benieuwd naar het thema van jullie babykamer!

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.