De juiste koers naar een actieve fietsvakantie

Lieke
Door Lieke
Laatste update op 0 reacties

Juli, de maand dat de dames de tassen volstouwen met koopjes uit de Solden en de heren zich voor de buis neerzetten om het wielerspektakel van het jaar te volgen; de Tour de France. Zijn dit volgens jou slechts stereotypen?  En stap jij, vrouw of man, liever zelf op de fiets? Om samen met kameraden of alleen, de nodige kilometertjes af te leggen? Dan is een fietsvakantie je op het lijf geschreven. Niet zo één waarbij je rustig door mooie landschappen rijdt, nee, meer zoiets als een actieve wielerstage of mountainbiketour.

Sprintjes trekken, bergen beklimmen, afdalingen nemen, ruige rotsen trotseren... Begin je zelf maar ergens in het wilde weg te fietsen of zoek je een organisatie die dit soort reizen regelt? En waar begin je dan die zoektocht? Het hele zoekparcours afgaan is niet nodig. Goedkoop.be geeft je graag wat tips om snel(ler) de juiste koers naar een actieve fietsvakantie in te zetten.

Boek hier nu je actieve fietsvakantie

De puntjes die besproken worden bij mountainbikevakanties zijn uiteraard ook van toepassing bij de wielerstages en omgekeerd.

Kortom, een voorbereid man is er twee waard!

Ruige rotsen en rustige routes

Zeker wekelijks sta je wel op de pedalen van je mountainbike om lekker over en tussen de rotsen en boomwortels te denderen. Het geeft je die kick en adrenaline waarnaar je op zoek bent. Of misschien zit je wel graag op je tweewieler maar geef je de voorkeur aan meer rustige routes? Ruig of rustig; wil je jouw fietshobby maar wat graag combineren met een vakantie? Dan is een mountainbike reis net wat voor jou.

Maar waar kun je nu terecht voor zo’n reis en wat kun je er ongeveer van verwachten?

Uitgestippelde route of à la carte

Verschillende organisaties en ondernemingen bieden complete mountainbike reizen aan. Bij deze zogenaamde kant-en-klaar tours zijn meestal vlucht, transfer, overnachting(en) en fietsverhuur inbegrepen. Alles wordt voor je uitgestippeld, het programma staat vast en je hoeft je nergens druk over te maken. Niet overal is de reis naar de plaats van bestemming en fietsverhuur inbegrepen.

Bevat zo’n pakketreis elementen die je graag anders zou willen? Zoals bijvoorbeeld het tijdstip van vertrek naar het startpunt of mis je bepaalde dingen? Kies dan voor de à la carte variant. Je bespreekt dan samen met de desbetreffende aanbieder wat de wensen zijn en wat ze voor je kunnen betekenen. Let wel; niet overal is dit mogelijk.

Niet te hard van stapel fietsen

Let bij het inschrijven voor een actieve fietsvakantie altijd op het niveau (graad) die de reis gekregen heeft. Dikwijls staat per mountainbikereis keurig aangegeven hoeveel dagen van de vakantie je op de fiets zit, wat de afstanden zijn per dag, welke conditie gewenst is en of het geschikt is voor beginners of gevorderden.

Deze niveaus zijn door de reisorganisaties met zorg en kennis opgesteld, dus denk niet als je maar 1 keer in de zoveel tijd op de mountainbike zit, "die tour voor gevorderden, dat doen we wel even". Zoek iets wat echt bij jouw fietservaring en gezondheid past. Zo blijft het leuk! Bekijk hier de verschillende niveaus van Zuiderhuis fietsvakanties.

Gouden tip van Goedkoop.be

Van professionele fietsbroekjes en shirts tot helmen en fietsbrillen...Bij Decathlon shop je nog snel al je benodigdheden voor je actieve fietsvakantie bij elkaar. Zo vertrek je goed voorbereid op pad. Vergeet bij een bezoekje aan de online shop ook niet even in de Outlet te kijken. Jouw fietsoutfit tikje daar misschien wel aan een superprijs op de kop.

Fiets huren of meenemen

Je eigen fiets ken je het beste en daarom rijdt dat ook het fijnst. Het is dan ook goed voor te stellen dat je die van huis uit mee wilt nemen. Echter, niet bij elke reis die je boekt, is dit mogelijk. Bij veel organisaties huur je een fiets. Die overigens ook van uitstekende kwaliteit is  en uitermate geschikt voor de routes die je gaat rijden.

Wielerstage

Bergen trotseren, sprintjes trekken, afdalingen maken... Jouw koersfiets heeft al heel wat asfalt gezien en jouw fanatisme voor wielrennen blijft dan ook niet alleen bij het volgen van de Tour. Het enige wat eigenlijk nog rest, is het deelnemen aan een wielerstage. Altijd al willen doen, maar waar let je op en wat is mogelijk?

Individueel of groepsreis

Trek je er regelmatig op uit met kameraden of ben je lid van een wielerploeg? Wil je je niet alleen maar samen met je koersvrienden of misschien wel met je werkcollega’s inschrijven voor een wielerstage? Dat kan! Bij verschillende aanbieders van wielerstages kun je in overleg een ‘vakantie’ samenstellen. Met hoeveel personen wil je deelnemen, hoe moeten de routes er uitzien en wat zijn de overige wensen.

Bij het overige deel wielervakanties is het alleen mogelijk om je individueel in te schrijven. Je fietst met twee personen of je rijdt mee in een samengestelde groep.

Begeleiding

Bij enkele goed georganiseerde wielerstages is er tijdens de verschillende ritten altijd een volgwagen aanwezig met voldoende bevoorrading.  Bij de wielerstages die geen volgwagen mee de weg op sturen, wordt er wel altijd voor gezorgd dat je op iemand beroep kunt doen in geval van nood of wanneer er technische mankementen zijn.
Bij de meeste wielervakanties gaat er overigens ook ervaren begeleiding mee. Zij bepalen o.a. het tempo en zorgen dat de groep gedurende de rit bijeen blijft. Kies nu je wielervakantie.

Elke deelnemer fietst overigens wel op eigen risico. Het is dus verstandig om voor vertrek een goede reisverzekering af te sluiten, mocht er dan onverhoopt wat gebeuren.

Wil je een mountainbikereis maken of deelnemen aan een wielerstage, zorg er dan allereerst voor dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat je precies wilt en wat de verwachtingen zijn. Zo kun je uit de selectie van zeer uiteenlopende fietsvakanties makkelijker een keuze maken.

En nog iets heel belangrijks; vergeet niet te genieten van de schitterende landschappen waar je doorheen rijdt.

Over de ruige rotsen, een rustige route of bergbeklimmingen, sprintjes en afdelingen... Wat zou jij kiezen?

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.