Actief ontspannen: vakantie op de fiets!

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

Laat je de luilekkere zonvakantie liefst voor wat hij is? Wil je wel wat actie op vakantie, samen met het hele gezin? Een fietsvakantie is jullie op het lijf geschreven!

Net zoals de bestemmingen zijn ook de soorten fietsvakanties enorm divers. Van avontuurlijke mountainbiketocht tot een intensieve wielerstage, de grote uitdagingen laten we even voor wat ze zijn. Vandaag focussen we op de familiefietsvakantie, waarbij ontspannende tochten en gezellige momenten centraal staan.

Stap 1 is gezet, je wilt met het gezin op fietsvakantie. Maar waar wil je fietsen? Kriebelt het om zelf alles uit te stippelen of verkies je een georganiseerde trip? Goedkoop.be zocht de verschillende opties voor je uit.

Hoe pak je het aan?

Alles begint bij het soort fietsvakantie dat je in gedachten hebt. Zelfs de keuze aan familiefietsvakanties is zeer uiteenlopend. Van zelf in elkaar geknutselde tochten tot kant-en-klare reizen, door de natuur of in de stad, individueel of in groep, als trektocht of vanuit een vaste locatie.

Zelf aan de slag?

Je kunt je reis helemaal zelf in elkaar boksen: fietsroutes uitzoeken, bezienswaardigheden onderweg noteren, logeeradresjes boeken...

+ Je beslist volledig zelf
- Voorbereiden vraagt werk

Helemaal makkelijk wordt het wanneer je een georganiseerde fietsvakantie boekt. Alle hotels worden netjes voor je geboekt, je krijgt een reisplanning met de fietsroutes per dag en krijgt handige tips over waar je tussendoor kunt halthouden. Het enige wat jij moet doen, is genieten.

+ Zorgeloos genieten
- Buiten vrije momenten ligt alles vooraf vast

Individueel of in groep

Gouden tip van Goedkoop.be

Voor je op fietsvakantie vertrekt, zorg je best voor de passende uitrusting.

Een fietsbroek, handige fietstassen, het maakt je fietsvakantie een stuk aangenamer. Bij Decathlon kun je terecht voor degelijke fietsaccessoires.

Neem je je eigen fiets mee en ben je aan een nieuw exemplaar toe, dan kun je die ook kopen bij Decathlon.

Specialisten in fietsvakanties, zoals Belgian Biking, nemen je mee op een unieke groepsreis. Met gelijkgestemde zielen fiets je een weekje lang door een prachtige streek.

+ Nieuwe mensen, nieuwe indrukken
- Iets minder vrijheid, alles gebeurt in groep

Geniet je liever toch vooral van je eigen gezin? Bij dezelfde reisorganisaties boek je even goed een individuele vakantie die tot in de puntjes geregeld is.

+ Alle aandacht voor je gezin
- Iets minder begeleid

Lusjes of 1 grote cirkel

Je ziet ze soms wel voorbijkomen, fietsers die gepakt en gezakt onderweg zijn. Kun je ook doen, van plaats naar plaats trekken en zo een grote fietstocht maken. Bij georganiseerde reizen hoef je zelf geen bagage te sleuren.

+ Een lange tocht vol ontdekkingen
Je kunt nooit lang bij iets stil blijven staan

Hou je wel van het gevoel om ‘thuis te komen’? Een fietsvakantie met één hotel als standplaats kan ook. Elke dag verken je een andere regio rond je verblijfplaats.

+ Bagage blijft ter plaatse
- Je komt wel eens dezelfde dingen tegen

Fietsen kan overal!

Een heleboel bestemmingen zijn meer dan de moeite waard voor een fietsvakantie. Of je nu met een beperkt budget reist of iets meer kunt uitgeven, fietsvakanties zijn bijzonder flexibel in te vullen. Het is bovendien de uitgelezen kans om een regio te verkennen.

In eigen land!

Zo heb je geen dure vliegtickets nodig om onze eigen kust te ontdekken. De fietstochten wissel je af met zandkastelen bouwen, een pretpark zoals Plopsa bezoeken en een gezellig terrasje uitzoeken. Met de Kempen en de Ardennen heeft België nog wel meer prachtige troeven in handen. 

De grens over

Hét fietsland bij uitstek is ongetwijfeld Nederland. Fietsers zijn er koning op de weg en fietspaden zijn er tiptop in orde. Extra troef: het is er lekker plat. Je hoeft dus geen getrainde kuiten te hebben om Nederland per fiets te ontdekken, zelfs de allerkleinsten slagen er moeiteloos in. Tijdens het voorjaar zet Hotelspecials.be enkele bijzondere arrangementen in de kijker, zoals gratis fietshuur.

Steek je in het zuiden van ons land de grens over, dan ontdek je prachtige fietslocaties in Frankrijk. Langs kastelen, over oude spoorbeddingen, dichtbij rivieren, fietsspecialist ZuiDERHuis zoekt de perfecte fietsvakanties uit, op maat van beginnende fietsertjes en hun ouders.

Verder weg

Wat dacht je van een tocht door de bergen? Of laten we zeggen, door Oostenrijkse dalen met zicht op een majestueuze omgeving. Ook in Italië fiets je van dorp tot dorp. Zo zie je maar, dicht bij huis of iets verder, fietsvakanties zijn er op maat van iedereen. En van elk budget, uiteraard!

Op verkenning in de stad

Nogal snel wordt gedacht dat wie er met de fiets op uit trekt, vooral voor een grote portie natuur gaat. Niets is minder waar. Dé trend voor fietsvakanties zijn citytrips.

Absolute aanrader is Kopenhagen, die gerust de wereldhoofdstad van de fiets mag genoemd worden. In de Deense hoofdstad is het zonder meer cool om te fietsen. Net buiten de stad zit je onmiddellijk tussen het groen. De perfecte mix dus van sport, cultuur en natuur.

Welke van deze fietstips wil jij wel eens uitproberen? 
 

 

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.