Duik in je kleerkast op zoek naar de laatste trends

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 2 reacties

Daar sta je dan, te turen voor een bomvolle kleerkast zonder iets te vinden dat je wilt aantrekken. Hoeveel kleren je ook hebt, het lijkt wel alsof je alles al honderden keren aangetrokken hebt. Shoppen is ook al geen optie, daarvoor is je portemonnee dan weer te leeg.

Balen, zeker nu er enkele te gekke feestjes op de kalender staan. Of wacht, misschien ligt de oplossing toch wel in je kleerkast. Wedden dat je er in geen tijd de laatste trends uit tovert?! We geven je graag enkele toffe DIY-tips. Aan de slag!

Hamsteren maar!

Ben jij zo iemand die na elk seizoen keurig alle kledij in je kast overloopt om te zien wat weg kan? Netjes is het wel, maar hou er toch maar mee op. Sorry dat we het even zo cru stellen, maar denk maar eens na over het volgende.

Trends keren hoe dan ook ooit wel eens terug. Misschien zelfs sneller dan je denkt. Zonde dan toch dat je je voorraad broeken met olifantenpijpen weggegeven hebt en alles uit je strikjesperiode naar de kringloop bracht?! Laat alles maar eens wat langer in die kast van je liggen en je zult merken, modegoeroe’s vinden het warm water heus niet telkens opnieuw uit.

Loop maar eens door een winkelstraat, ‘retro’ en ‘ vintage’ blijken hotter dan hot. Zo gek is het dus niet om naast je eigen kleerkast, ook die van je moeder, tante of zelfs oma uit te pluizen. Je bent de extra kleerkast op zolder toch niet vergeten, je ‘shopt’ er de goedkoopste retromode.

De grote trukendoos

De makkelijkste tip hebben we mooi achter de rug. We horen de bedenkingen echter al door je hersenpan zoeven. Ja maar, mijn moeder en ik hebben helemaal niet dezelfde maat, ik ben een stuk kleiner dan mijn oma...

Ook daar bedachten we de perfecte oplossing voor. Laat die bedenkingen die in je hoofd rondspoken maar plaatsmaken voor een hoop creativiteit. Het is tijd voor de grote trukendoos!

Accessoires

Vond je een geweldig A-lijnjurkje dat net te groot voor je is? Je hoeft helemaal geen naaiwonder te zijn om het toch te kunnen dragen. Met een hip riempje – liefst in een neon tintje - heb je in geen tijd een nieuwe outfit.

Opstrijkapplicaties worden wel eens gebruikt om een gaatje in een broek te verbergen, maar je kunt er zoveel meer mee. Een beetje online of offline rondsnuisteren levert je verrassende ontdekkingen op. Wat denk je van dit uiltje? Je geeft er een eenvoudige broek een nieuw, hip leven mee. Zelf een figuur uittekenen om op een T-shirt te zetten, doe je met flockfolie, beschikbaar in ontelbare kleurtjes. Naaien hoeft helemaal niet, een strijkijzer volstaat.

Leren jasjes blijf je altijd wel zien. Tegenwoordig worden ze al eens gecombineerd met spikes of studs. Lucky you als er dus een leren jasje in de kast van je moeder verkommerde. Een setje studs in de aanslag, plakken of plooien en klaar. Dé trend van het moment! Er zijn studs en spikes met haakjes op de markt, die je door je kleding drukt en omplooit. De plakversie breng je met lijm aan, voor spijkerstuds haal je er even een drukpers bij.

Trouwens, naast teruggekeerde trends telt je ‘oude’ garderobe waarschijnlijk al evenveel basisstukken. Dat je die stilaan beu gezien bent, dat vinden we niet onlogisch. Ook hiermee kun je perfect aan de slag.

Hoog tijd dus om uit te kijken naar originele broches, retro opstrijkapplicaties en opvallende juwelen. Succes!

Creatief met studs

Niet alleen leren jasjes bezet je met stoere studs. Er zijn zoveel meer mogelijkheden, om nog maar te zwijgen van de ruime keuze studs op de markt. Een perfect adresje om inspiratie op te doen is Studsaccessoires.

Je kiest er gouden, zilveren, strass studs om te plakken of te prikken. Het gaat zelfs tot kleine studs om echte juweeltjes van je nagels te maken. Ook voor inspiratie zit je er goed. In de DIY-afdeling vind je een hoop projectjes om aan de slag te gaan, met een handige beschrijving en foto's bij.

Naald en draad

Zie je het best zitten om een draad door een naald te halen of de naaimachine af te stoffen, dan groeit het lijstje do it yourself-projectjes verder en verder aan.

Een zwarte gilet, iedereen heeft er wel eentje in de kast liggen. Makkelijk te combineren met alles, maar je bent er al even snel op uitgekeken. Knip er de standaard knoopjes netjes van af en vervang ze door unieke exemplaren. Het wordt meteen weer een geweldige gilet.

Te lange broeken kort je makkelijk in, liever een hotpants voor de zomer, haal dan maar die stofschaar boven. Bewaarde je moeder haar rokjes van enkele decennia terug, maar vind je de lengte niet ok? Knippen en een nieuw zoompje inzetten, klaar!
Naaishops schieten als paddenstoelen uit de grond, het aanbod is al even indrukwekkend. In plaats van die rok simpelweg in te zomen, kun je er bijvoorbeeld een biaislintje met kant aanzetten.

Heeft je mama een collectie blouses waar je jezelf niet meteen in ziet? Wie weet hangt er wel een hip kraagje aan vast. Keurig afknippen die handel, het randje weer mooi dichtnaaien en daar heb je toch wel een überhip accessoire!

Nieuw kleurtje

Iedereen heeft wel een absolute favoriet in zijn of haar kleerkast hangen. Die draag je uiteraard regelmatig, het kledingstuk vliegt snel in de wasmachine en jawel, het ziet er dan ook nogal snel afgewassen uit.

Zelfs daar weten we raad mee. Bij de betere drogist vind je textielverf in poedervorm. Je gooit het samen met het te kleuren kledingstuk en wat zout in je wasmachine. Na een fikse wasbeurt krijg je een zo goed als nieuwe trui, broek, T-shirt... terug.

Trouwens, niet na elke draagbeurt hoef je je volledige outfit te wassen. Dat zorgt er alleen maar voor dat alles er snel versleten uitziet. Een broek kun je gerust eens buiten hangen voor een fris geurtje en nadien weer aantrekken. Met vestjes en kleedjes idem dito. Pas wel op met synthetische stofjes, die gaan snel ruiken en gooi je best meteen in de wastrommel.

Zo, met deze tips kom je al een eindje op weg. De uitdaging ‘een jaar geen nieuwe kleren kopen’ wordt plots een makkie. En je portefeuille verslijt ook al niet. Heb jij nog DIY-tips, deel ze zeker hieronder. Hoe meer tips, hoe meer we kunnen besparen!

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.