Medicijnen online kopen: is het wel veilig?

Lien
Door Lien
1 reactie

Meer en meer mensen kopen medicijnen online aan, net zoals ze dat doen met kleding, voeding of elektro. Internet kan een nuttige en waardevolle informatiebron vormen, maar we stellen ons best even de vraag of dat wel allemaal zo veilig is. Medicijnen zijn immers een pak minder onschuldig dan kledij...

Op het wereldwijde weet je niet met wie je te maken hebt, dus ook niet in welke mate de webshop te vertrouwen valt. Lees verder en kom meer te weten over hoe veilig het is om online geneesmiddelen te kopen.

Ga de betrouwbaarheid van de website na!

Als je medicijnen aankoopt op het internet, kan het dat deze zijn ontsnapt aan de controle van de bevoegde instanties. Ze worden verkocht buiten het wettelijk circuit of dus buiten de websites van de Belgische apotheken die werden geregistreerd bij het FAGG – het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten - en de Orde der Apothekers. Daardoor is de kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid niet te garanderen. Hou dus goed in het oog welke websites je bezoekt!

Tip: check even of de internetapotheek genotifieerd is door het FAGG en de Orde der Apothekers. Indien dit zo is, staat het doorgaans duidelijk op de homepage of in het stukje ‘Over Ons’. Ook buitenlandse sites die in België leveren, vallen onder deze regel.

Let op voor bedriegers

Naast minderwaardige kwaliteit, worden online ook nepproducten aangeboden. Heb je het soms al zien verschijnen op het internet, van die producten die mirakels zouden verrichten?

Wel, let hier extra goed voor op, want in werkelijkheid zullen alle zogenaamde positieve effecten er niet zijn. Ondertussen krijg je niet de gepaste behandeling, wat een serieus risico inhoudt.

Tip: De Belgische wetgeving laat niet toe om geneesmiddelen op voorschrift via internet te kopen en verkopen. Kun je dit wel, dan moet er al een belletje gaan rinkelen.

Blijf op je hoede voor namaak

De douane onderschept nogal vaak namaakproducten, ook op het internet worden ze verkocht. Probeer er goed op te letten dat jij je niet laat verleiden door een aantrekkelijke prijs en een mooie belofte! Het levert immers niet veel positiefs op.

Het is beter iets meer geld uit te geven en zeker te zijn van kwaliteit dan goedkope brol aan te schaffen die misschien zelfs schadelijk is voor je gezondheid.

Wees ervan bewust dat een ‘gewoon’ voedingssupplement meer kan zijn

Gouden tip van Goedkoop.be

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, kortweg FAGG, stelde een test samen. In 15 korte vragen test je je kennis over geneesmiddelen online kopen. Je krijgt per vraag ook heel wat extra uitleg.

Maak even tijd voor de test, want zoals het spreekwoord zegt, een verwittigd man is er twee waard!

Voedingssupplementen aankopen via het internet gaat heel gemakkelijk en is best handig. Toch moet je ook hier opletten dat je niet op verkeerde sites gaat surfen. In sommige voedingssupplementen worden geneesmiddelensubstanties verwerkt, zonder dat dit aangegeven is en dus zonder dat je je ervan bewust bent. Deze substanties kunnen soms gevaarlijk zijn voor jouw lichaam. Let er dus op dat je enkel op betrouwbare sites surft.

Zeg nee tegen dubieuze mails

Misschien heb je nog nooit iets dergelijks gehoord, maar het gebeurt som dat mensen e-mails of brieven krijgen waarin medicatie aangeboden wordt die normaal enkel verkrijgbaar is op voorschrift.

Bij dergelijke mails, moet je goed in het achterhoofd houden dat deze illegaal zijn en het vaak om namaakproducten gaat. Het is namelijk verboden in België om medicijnen op voorschrift online te kopen en verkopen.

Raadpleeg je dokter of apotheker

Dokters en apothekers zijn kenners in hun vak. Om te weten of jij je hebt laten vangen op het internet en slechte geneesmiddelen hebt gekocht, kan je zeker bij hen terecht. Aarzel dus niet om het na te vragen en riskeer je eigen gezondheid niet!

En jij, kocht je al eens medicijnen online?

 

Over de auteur

Lien

Ik hou ontzettend veel van reizen. Vrienden schakelen mijn hulp steevast in als ze een reis boeken. Citytrippen, zonnekloppen of rondtrekken, voor elke vakantie heb ik de gepaste tips. Het maximale eruit halen voor weinig geld, dat is mijn specialiteit. Ook de laatste modetrends volg ik van nabij, een webshop als ICI PARIS XL past daarom perfect bij mij.