(W)eet jij de laatste afvalmythes?

Anne
Door Anne
0 reacties

Er vliegen je een hoop diëten en voedingstrends om de oren. Maar wat werkt en wat kan je nog geloven? Met het oog op Anti-Dieetdag, op 6 mei, ontkrachten we vandaag 5 mythes uit de dieetwereld. Op Anti-Dieetdag staan we even stil bij de gevaren van strenge diëten en hoe we juist wél gezond moeten afvallen.

Na 20.00 uur mag je niet meer eten

Eigenlijk is het allemaal heel simpel: je energiebalans telt. Je valt af als je minder calorieën eet dan je verbruikt op een dag, en zo kom je ook aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt. Het tijdstip dat je eet heeft hier weinig invloed op. Er zit geen klok in je lichaam die om 20.00 uur zegt dat álle voedingstoffen die je nog eet moeten worden opgeslagen als vet.

Zolang ik gezonde dingen eet val ik af

Helaas, ook hier geldt weer: je energiebalans telt (wanneer je net zoveel calorieën eet als je verbruikt, blijf je dus op hetzelfde gewicht). Je kan nog zoveel gezonde dingen eten, zoals groenten, avocado’s, noten, eieren en superfoodsmoothies, maar wanneer deze gezonde dingen samen meer calorieën bevatten dan jij  verbrandt, zal je alsnog niet afvallen. We hebben allemaal vitamines, mineralen nodig welke het lichaam uit ‘gezonde’ voeding, zoals groente en fruit, haalt. Dit betekent niet dat je onbeperkt pindakaas op je boterham kan smeren of fruit kan eten, enkel omdat het een gezonde naam heeft.

Van vet eten word je dik

Je voeding bestaat uit drie essentiële onderdelen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Ons lichaam heeft alle drie de onderdelen nodig om goed te kunnen functioneren. Het schrappen van een voedingsstof voor langere periode is dan ook zeker af te raden! Vetten hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze zijn een vorm van energie, het lichaam gebruikt ze bij de opbouw van lichaamscellen én ze zijn van waarde voor een goed hormoonhuishouden. Dit is alleen geen excuus om onbeperkt vette snacks uit de frituur of bijvoorbeeld noten en avocado’s te eten.

Gouden tip van Goedkoop.be

Kan je wel een beetje hulp gebruiken bij het gezond afvallen? Check dan nu onze exclusieve promotiecode bij WeightWatchers. Zo kan je gecontroleerd afvallen voor een voordelig prijsje.

Als je te weinig eet gaat je lichaam in 'opslagmodus'

Zoals eerder in dit artikel vermeld, val je af wanneer je minder calorieën eet en drinkt dan je verbruikt. Maar een interessant weetje: het lichaam past zich hier op aan. Wanneer je over een langere periode een calorietekort aanhoudt, (minder calorieën eten dan je verbruikt) went je lichaam aan dit tekort. Naarmate je langere tijd te weinig eet, gaat je lichaam de hoeveelheid calorieën die het binnenkrijgt gebruiken om zich te onderhouden. Wanneer je minder weegt, wordt je energiebalans ook lager..  En dus zal je nóg minder moeten gaan eten als je meer wilt afvallen. Het lichaam kan dus niet in opslagmodus gaan.

Als je vaak eet blijft je spijsvertering op gang

Van vaker (kleine) maaltijden eten gaat je spijsvertering niet sneller werken. Ook zal je lichaam niet in spaarstand gaan omdat het al 2 uur geen eten meer heeft gehad. Doe gewoon lekker waar jij je fijn bij voelt. Heb jij langer een verzadigd gevoeld als je vaak kleine dingen eet? Prima. Eet jij liever 3 keer een grote portie? Ook goed!

Wat moet je dan wél doen?

Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt en eet volgens je lange termijndoelen. Of dit nu afvallen, aankomen of op hetzelfde gewicht blijven is. De balans is hierbij het belangrijkste! Eet gevarieerd, zodat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt wat het nodig heeft. Als jij om 21.00 een keer zin hebt in een patatje eet je die lekker. Dan eet je de volgende dag toch gewoon een beetje minder!?

Over de auteur

Anne

Iedere dag ben ik bezig met het verbeteren van mijn gezonde levensstijl. Ik zoek altijd tips en tricks om dit op de meest voordelige manier te doen. Ik shop dan ook graag bij Nike. De vakantie boek ik meerdere malen per jaar bij Neckermann. Reizen hoeft niet duur te zijn en de wereld is te mooi om niet te ontdekken! Heb je hulp nodig, dan zoek ik het voor je uit.