Drinken voor je gezondheid: 4 tips!

Anne
Door Anne
Laatste update op 0 reacties

We willen allemaal graag gezonder leven, toch? Maar welke drankjes dragen nou bij aan je gezonde levensstijl? In dit artikel geven we je tips en ontkrachten we een paar fabels!

Fabeltjes

Voordat we kunnen beginnen over wat we wél kunnen drinken voor onze gezondheid, is het ook goed om te weten welke fabels we vooral achterwege kunnen laten. Benieuwd naar nog meer fabels? Lees dan eens ’13 alledaagse fabeltjes die jij nog steeds gelooft’.

Je kunt beter fruitsappen drinken dan frisdrank

Helaas, fruitsappen zijn vaak net zo ongezond als een glas cola of sinas. Ze bevatten namelijk net zoveel calorieën. Bij het persen van fruit worden de gezonde stoffen en vezels weggegooid. Je drinkt dus eigenlijk water met fruitsuiker. Daarnaast wordt er bij fruitsappen uit een pak of fles extra suikers toegevoegd voor de smaak.

Met een detoxkuur reinig je je lichaam

Met het drinken van speciale detox sapjes zou je je lichaam reinigen van levensbedreigende gifstoffen. Gelukkig voor onze portemonnee, is een dure detox thee of sap onzin. Met behulp van de lever en nieren kan ons lichaam zichzelf reinigen, hier heb je helemaal geen sapjes voor nodig. Alle afvalstoffen en gifstoffen worden vanzelf uit ons lichaam gegooid. Wil je meer informatie over detoxen? Kijk dan bij ‘Een frisse start: detox do's-and-don'ts’.

Van citroenwater val je af

Lekker hoor, een paar schijfjes citroen toevoegen aan je water. Krijgt het zo’n lekker smaakje van. Jammer genoeg vallen we van alleen citroenwater niet extra af. Als je voldoende water drinkt krijg je vanzelf een ‘vol gevoel’. Daardoor zal je minder eten en val je dus af, maar dit heeft helemaal niets te maken met dat schijfje citroen in je glas water.

Van light dranken word je dik

Zoals de naam al zegt, bevatten light dranken weinig tot geen calorieën. Je wordt alleen dik als je te veel eet of drinkt. Doordat je weinig tot geen calorieën binnenkrijgt met het drinken van een light drankje kom je hier simpelweg niet van aan. 

Wil je wel een gezonde keuze maken? Onderstaande drankjes hebben wel een positief effect op je gezondheid!

Thee

Alle soorten thee hebben een positieve invloed op je gezondheid. Thee verlaagt je bloeddruk, cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziektes. De antioxidanten in thee hebben een genezende werking in je lichaam. Wees op je hoede met kruidenthee: het teveel drinken van bijvoorbeeld zoethoutthee en sterrenmix verhoogt juist je bloeddruk. Probeer hier dus niet meer dan 4 glazen van te drinken  per dag. Extra voordeel van thee: het is een erg goedkoop drankje! Van één theezakje zet je al enkele liters thee.

Gemberthee blijkt de ultieme tip te zijn voor zwangere vrouwen. Gember is een officieel erkende specerij die werkt tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken tijdens het eerste trimester. Het kalmeert namelijk de maag. Niet alleen voor zwangerschapsmisselijkheid is gemberthee geschikt. Het  is ook een ontstekingsremmer en werkt tegen allerlei pijntjes, zoals spier- en menstruatiepijn. Wel even opletten als je bloedverdunners gebruikt, aangezien gember ook je bloed kan verdunnen.

Heb je veel stress door een drukke baan of een hectisch leven? Drink dan wat vaker een kopje kamillethee. Kamille heeft een kalmerend effect en helpt je dus te ontspannen. Het helpt dus ook bij slapeloze nachten, omdat je meer ontspannen bent zal je makkelijker in slaap vallen.

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar gezonde drankjes aan een vriendelijke prijs? Kijk dan eens in de Bonus van Albert Heijn. Iedere week nieuwe aanbiedingen die aansluiten bij een gezonde levensstijl!

Koffie

Drie tot vier koppen koffie per dag kunnen een positief effect hebben op de gezondheid. Cafeïne zorgt ervoor dat je weerbaarder bent tegen bepaalde ontstekingen, zoals ouderdomskwaaltjes. Ook beperkt het de kans op het ontwikkelen van ziektes zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Sapjes

Cranberrysap heeft een medicinale werking. Een van de bekendste voordelen van cranberrysap is het voorkomen van urineweginfecties, denk hierbij aan een blaasontsteking. Het sap van de cranberry kan daarnaast ook handig zijn als je last hebt van maagzweren. Het zou namelijk het plakken van een specifieke bacterie aan je maagwand voorkomen.

Granaatappelsap heeft allerlei voordelen voor onze gezondheid. Zo zou het drinken van 150 milliliter per dag de bloeddruk verlagen, krijgt het immuunsysteem een boost door de vele vitamines en mineralen en helpt het bij celvernieuwing van de huid. Let op dat je granaatappelsap koopt zonder toegevoegde suikers, kies voor een pure of biologische variant!

Vlierbessen worden al eeuwen gebruikt om wonden te genezen. Met een grote hoeveelheid aan vitamine C kan vlierbessensap ook helpen bij een griepje of verkoudheid. Daarnaast heeft vlierbessensap een vochtafdrijvende werking waardoor je lichaam afvalstoffen sneller kan afvoeren.

Probiotische drankjes

Melkdrankjes en yoghurts zoals Actimel, Yakult en Activia  zijn drankjes met goede bacteriën die je zouden moeten helpen bij een goede weerstand en darmflora. Het gebruik van probiotica, goede bacteriën, stimuleert de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. Helaas worden deze bacteriën niet opgenomen en verlaten ze ons lichaam bij het eerste toiletbezoek. Je zou dus iedere dag zo’n drankje moeten drinken, wat wel erg duur wordt. Deze gezondheidsdrankjes zijn namelijk behoorlijk prijzig. Gelukkig zitten probiotica ook in dagelijkse producten zoals ontbijtgranen, chocolade, gekweekte melkproducten en vruchtendranken. 


 

Over de auteur

Anne

Iedere dag ben ik bezig met het verbeteren van mijn gezonde levensstijl. Ik zoek altijd tips en tricks om dit op de meest voordelige manier te doen. Ik shop dan ook graag bij Nike. De vakantie boek ik meerdere malen per jaar bij Neckermann. Reizen hoeft niet duur te zijn en de wereld is te mooi om niet te ontdekken! Heb je hulp nodig, dan zoek ik het voor je uit.