Het zomerseizoen in een potje doen: voordelig en veel lekkerder!

Lieke
Door Lieke
2 reacties

Elk seizoen kent z’n eigen fruit en groenten. Zo zul je bijvoorbeeld in de wintermaanden allerlei koolsoorten en onder andere sinaasappels in de supermarkt aantreffen. In de zomer worden de schappen dan weer gevuld met paprika, boontjes en aardbeien. Vandaag de dag kunnen we door import het jaar rond toch kiezen voor ook niet seizoensproducten. Maar of het er lekkerder op wordt? Om over de kosten nog maar te zwijgen!

Een kostenbesparend en smaakvoller alternatief is groenten en fruit inmaken. Goedkoop.be laat je zien hoe het werkt en geeft je alvast wat heerlijke receptjes mee.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met inmaken, zorg je dat je alles in huis hebt. Dit heb je nodig (niet bij alle onderstaande recepten heb je alles nodig):

  • Uiteraard voldoende fruit of groenten
  • Weckpotten/ inmaakpotten
  • Klemmetjes of beugels om de deksels mee vast te zetten tijdens het wecken
  • Rubberen ringen (weckringen)
  • Eventueel een trechter om de potjes mee te vullen
  • Een inmaakketel of grote kookpan
  • Een kookthermometer (alleen als de ketel geen ingebouwde thermometer heeft)
  • Soda om de potten goed proper mee te krijgen
  • Labels met inmaakdatum
  • Zuivere handdoeken

Nog niet alles in huis? Bij Bol.com shop je je hele lijst aan inmaakspullen compleet

De heer Weck was een fabrikant van inmaakmaterialen. Vandaar dat wecken vaak ook gebruikt wordt als we inmaken bedoelen.

Bederf het niet

Voordat je daadwerkelijk begint met het inmaken, moet alles spik en span zijn. Zo voorkom je bacteriën die voor bederf zorgen (botulisme). Zo ga je te werk:

1) Steriliseer de potten. Dit kun je doen door ze 15 minuten in een grote pan te koken. Voeg soda toe voor een grondige reiniging. Je kunt de potten ook mee laten draaien op het heetste programma van de vaatwasser. Potten van het merk Weck kun je zelfs in de oven steriliseren; 20 minuten op 150 graden. Laat ze vervolgens altijd ondersteboven op een schone theedoek uitlekken.

2) Niet alleen de potten, maar ook de weckringen kook je 5 minuten. Leg de ringen na het uitkoken in een bakje met schoon water, totdat je ze weer gebruikt.

Tip: Gebruik nooit beschadigde potjes. Bij een barst of een andere mankement zal er botulisme optreden.

Je eigen boontjes doppen

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en laat de boontjes 3 minuten koken;
  • haal de boontjes uit de pan;
  • vul  de potten met boontjes;
  • vul een litermaat met water en doe er azijn bij (per deciliter één eetlepel) en wat zout
  • eventueel nog wat bicarbonaat erbij om een betere kleur te behouden
  • sluit de potten met deksels en klemmetjes
  • weck de boontjes op 100 graden gedurende 120 minuten.

Kook de boontjes nog 15 minuten voordat je ze gaat eten.

LekKERS in een potje

Heb je nu een berg aan kersen en wil je je buik er niet vol aan eten? Maak ze in volgens de onderstaande manier en verwerk ze later bijvoorbeeld in een lekkere zelfgemaakte kersenvlaai. 

1 kg (zure) kersen
1 liter water
750 gr suiker

Gouden tip van Goedkoop.be

In de webshop van Collishop bestel je alles wat nodig is voor het inmaken van je zomerfruit. Van de echte Weckketels tot verschillende soorten en maten bewaarbokalen. Bovendien geeft Collishop je ook nog enkele nuttige tips mee! Zo wordt het inmaken helemaal een gemakkelijk klusje!

  • Was de kersen en ontdoe ze van steeltje en haal de pit eruit met een ontpitter;
  • verwarm 1 liter water;
  • voeg de suiker eraan toe;
  • verwarm tot de suiker is opgelost en laat even koken;
  • doe de kersen in potten en laat minimaal 2 cm van de bovenrand vrij;
  • schenk de suikeroplossing bij de kersen. Gebruik eventueel een trechter zodat je de randen van de pot niet vies maakt;
  • sluit de potten met de inmaakringen en klemmen;
  • plaats de potjes in een inmaakketel en laat 30 minuten op 80 graden pasteuriseren. Het water in de inmaakketel komt tot ¾ van de hoogte van het inmaakglas.

Papriklaar voor de bewaar

Paprika's
Olijfolie of zonnebloemolie 
Vier seizoenen peperkorrels
Knoflook

  • Maak de paprika's schoon, ontdoe ze van de zaadlijsten en snijd ze doormidden;
  • rooster de paprika's zo'n 20 minuten op 200-graden, totdat ze mooi zwart geblakerd zijn;
  • stop de zwart geblakerde paprika's vervolgens in een zak totdat ze zijn; afgekoeld;
  • verwijder de zwarte velletjes en zaadlijsten en snijd ze in repen;
  • vul glazen potten met de paprika (niet te vol);
  • verrijk eventueel met knoflookteentje en peperkorrels
  • giet vervolgens de olie erop, alle paprika's moeten helemaal onder olie staan
  • sluit met deksel en zet de potten donken en koel weg

Blij van aardbei

Heb je zelf een moestuin en is de aardbeienoogst dit jaar heel goed te noemen? Zonde om een groot deel van de aardbeien weg te gooien omdat ze zijn gaan rotten. Beter kun je er een heerlijke aardbeienconfituur van maken. Het is niet alleen gezond en lekker, maar ook heel gemakkelijk zelf te bereiden:

  • Was de aardbeien (1kg) en snijd ze in stukjes;
  • doe vervolgens de stukjes aardbei met 1 kg geleisuiker in een grote pan
  • breng het geheel aan de kook;
  • laat 3 tot 4 minuten pruttelen;
  • zodra het schuim op de confituur verdwijnt is het klaar om in de potten te gaan;
  • laat het mengsel nog even tot rust komen;
  • vul dan de (voorgekookte) steriliseerpotten met de aardbeienconfituur;
  • sluit de potten direct af met de schroefdeksel
  • vergeet tenslotte niet om er een etiket met datum op te plakken.

En smullen maar!

Leuk voor jezelf maar ook om cadeau te doen; de DIY Jam Kit van MegaGadgets

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Heb jij nog tips voor het inmaken van groenten en fruit? Of recepten die we echt niet mogen mislopen? Laat dan hieronder je bericht achter.

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.