Goedkoop en veilig online concert tickets bestellen

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

Het internet is een superhandig medium voor oneindig veel toepassingen, veel te veel om op te sommen. Denken we maar aan routebeschrijvingen, duizend-en-een weetjes op sites als Wikipedia of het rijke gamma aan online shops. Wat je ook maar wilt, je koopt het tegenwoordig online.

Zoals dat met alles gaat, trachten malafide instanties munt te slaan uit deze prachtuitvinding. Zeker wat concert- of festivaltickets betreft, duiken her en der ticketsites op die kaartjes verkopen aan woekerprijzen. Een waakzaam oog is daarom op zijn plaats. Hoewel de Belgische overheid de wetgeving zo passend mogelijk maakt, blijven er toch valkuilen bestaan. Goedkoop.be helpt je graag om een pijnlijke val in zo’n kuil te vermijden.

 

Wat loopt er fout?

Voor de komst van het wereldwijde web kon je tickets kopen bij de platenboer of aan de kassa van de concertzaal. Zelfs toen doken er al problemen op, met vervalste tickets bijvoorbeeld. Dat is echter een kleiner probleem in vergelijking met de zogenoemde grijze handel.

In plaats van op straat te staan wapperen met veel te dure tickets, bieden woekeraars de dikwijls felbegeerde kaartjes online aan voor schandalig hoge prijzen. Tot zes à zeven keer de originele prijs is geen uitzondering. Ze kopen een groot aantal tickets op, waardoor de vraag veel groter wordt dan het aanbod. Daarna is verkopen met gigantische winst een makkie. Voor je het goed en wel beseft, zit je in de val – omdat je kost wat kost een ticket voor je favoriete groep of festival wilt bemachtigen. Zelfs als je nog op het laatste moment wegklikt en denkt de verkoop te kunnen staken, hebben de woekeraars je in hun macht. Opletten geblazen dus!

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Ben je ondanks onze goede raad toch bij een woekeraar terecht gekomen? Zodra je de betaling doorgevoerd hebt, is het definitief te laat. Bedacht je op tijd dat je de tickets toch wel veel te duur vindt, maar bestookt de ticketsite je met dwingende mailtjes om te betalen? Trek dan maar zelf je stoute schoenen aan.

Een verhit telefoontje of een mail waarin je alle registers van je kwaadheid opentrekt, het doet wonderen. Een potje schelden lijkt niet erg beleefd, maar beschouw het als een koekje van eigen deeg voor de ticketsite in kwestie. Met een beetje geluk en een grote portie overredingskracht annuleert de dubieuze ticketservice je tickets (uiteraard op voorwaarde dat je nog niet betaald had).

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, let er dus in eerste instantie op alleen via officiële instanties tickets te kopen.

 

Officiële instanties slaan handen in elkaar

Hoog tijd dat er wat aan dit probleem gedaan wordt dus! Niet alleen de grote fans raken misnoegd, ook concert- en festivalorganisatoren, officiële ticketverkopers en de artiesten zelf willen hier een oplossing voor. Naar je favoriete band gaan kijken moet een unieke ervaring blijven, geen plundering van je bankrekening of een immense ontgoocheling wanneer het valse tickets blijken.

Gesteund door de FOD Economie, hebben Tele Ticket Service, Rock Werchter, de Ancienne Belgique en Live Nation de website www.Ilovemyticket.be opgezet. Je wordt er geïnformeerd over de grijze praktijken en leest er getuigenissen van gedupeerden.

Op elk ticket moeten een aantal gegevens staan zoals de officiële prijs, naam en adres van de koper en contactgegevens van de officiële verdeler. Alle bepalingen lees je na op de website van I love my ticket.

Je vindt er ook een lijstje met veilige adressen om tickets te kopen. Het gaat om Tele Ticket Service, Sherpa, Live Nation, Go For Music, Rock Werchter en Ticketnet.be. Via de website van de concert- of festivalorganisator kom je te weten bij welke ticketservice je moet zijn.

Aan een omgekeerde opsomming heeft Ilovemyticket.be eveneens gedacht. De zwarte lijst geeft je een overzicht van sites waar je beter geen tickets koopt. Er worden te hoge prijzen aangerekend, het gaat om valse tickets of eerder geannuleerde tickets. Niet alleen georganiseerde woekeraars wagen zich eraan je te bedotten. Ook particulieren die een vals ticket in handen kregen, durven dat al eens door te verkopen. Langs vertrouwd klinkende kanalen als 2ehands.be of Ebay koop je dus beter geen tickets over.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Via de website Ilovemyticket.be bereik je een formulier waarop je ticketfraude kan melden. Lukt het niet om tot een oplossing te komen met het bedrijf zelf, dan biedt dit nog een laatste uitweg.

Nieuwe spelregels in de wetgeving

In april 2013 werd een wetsvoorstel omtrent de doorverkoop goedgekeurd door de Kamercommissie Bedrijfsleven. Door de nieuwe wetgeving, die sinds 1 oktober pas echt is ingegaan, mogen eventuele secundaire verkopers niet meer geld vragen dan de initiële verkoper, op administratieve kosten na. Voor de start van een voorverkoop mogen geen tickets meer online aangeboden worden.

Wie toch nog veel te veel betaalde voor een ticket, kan door de wet geld terugeisen van de verkoper. Gaat de verkoper er niet op in, dan wacht er hem een fikse boete.

Opgepast!

Zelfs nadat de nieuwe wet van kracht is, blijft het opletten geblazen. Uiteraard is de wet van toepassing op Belgische woekeraars of doorverkopers, maar daarmee is de kous jammer genoeg niet af.

Verschillende ticketsites hebben dan wel een .be-domeinnaam, hun hoofdzetel is soms elders gevestigd, waardoor de wetgeving niet geldt. Uitkijken is de boodschap. Haal je je tickets bij de officiële instanties, dan mag je op twee oren slapen.


We hopen dat je met deze info gewapend bent tegen dubieuze praktijken op het net en op een correcte manier aan concert- of festivaltickets geraakt. Succes!

Bron: www.ilovemyticket.be

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.