Do Re Mi, zó heb je een instrument snel onder de knie!

Joost
Door Joost
0 reacties

Zou jij graag een muziekinstrument bespelen, maar heb je nooit de tijd of het geld gehad om lessen te nemen? Goed nieuws: een muziekinstrument leren bespelen hoeft helemaal niet duur te zijn! Een aantal instrumenten, zoals piano, gitaar of basgitaar, zijn namelijk gemakkelijk en bovendien gratis om jezelf te leren. Klinkt interessant? Lees dan snel verder!

De een speelt de sterren van de hemel en de ander kan wellicht het “Broeder Jacob” nog niet foutloos meedoen. Geen nood, piano en gitaar worden gezien als basisinstrumenten, waarmee je gemakkelijk aan de hand van akkoorden en toonladders bekende liedjes mee kan spelen. Om hier een begin mee te maken, hebben we vier gratis methodes voor je verzameld.

Onthoud wel: een instrument je écht meester maken vergt zeer veel tijd en heb je niet 1, 2, 3 geleerd. Het kost vele jaren aan oefening, stel dan ook realistische doelen en verwacht niet dat je ineens elk liedje op de radio mee kan spelen.

1. YouTube

Noem de naam YouTube en iedereen weet waar je het over hebt en hoe het werkt, maar wist je dat het voor 2005 nog niet eens bestond? YouTube is in een aantal jaren uitgegroeid tot een gigantisch platform van filmpjes en zo ook voor muziek.

Op YouTube bestaan veel kanalen waarbij je een instrument kan leren bespelen. Zo hoef je slechts het woord “gitaarles” of “pianoles” in te vullen om duizenden filmpjes over het leren bespelen van die instrumenten te vinden. Die filmpjes variëren van de absolute basis tot bekende liedjes van bijvoorbeeld Adele, John Legend of het klassieke Für Elise.

Het gemakkelijkste is om een aantal van deze filmpjes te bekijken om vervolgens te bepalen welke je het fijnst vond. Je kan zo het kanaal van deze persoon volgen, zodat je het langzaam opbouwt volgens één methode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kanaal “Gitaar Training Studio” van www.gitaarles.be.

2. Online cursus

Gouden tip van Goedkoop.be

Toch liever een cursus in het Nederlands? Bij Groupon en Vakantieveilingen vind je regelmatig interessante aanbiedingen voor online muziekcursussen. Die cursussen zijn weliswaar niet gratis, maar nog steeds erg goedkoop.

Is gitaar- of pianoles volgen via YouTube niet jouw ding? Denk dan eens aan een online cursus. Zo biedt Berklee College of Music (een van de beste muziekopleidingen ter wereld) gratis cursussen voor onder andere gitaar, piano en zang aan via het cursusplatform Coursera. Die cursussen zijn wel enkel te volgens in het Engels of Spaans. Je ontdekt ze hier

3. Yousician app

Ben jij helemaal mee met de nieuwste technologische ontwikkelingen? Dan is de Yousician app misschien wel dé uitvinding voor jou. Met deze app leer je op een interactieve manier stap voor stap gitaar, piano, basgitaar of ukelele spelen. De app is geschikt voor beginners tot gevorderden en is dus leuk en leerzaam voor alle niveaus. In de app vind je bladmuziek, tablatuur, een metronoom, een gitaarstemmer, akkoordenschema’s en tempo controle voor alle muzieksmaken. Je krijgt bovendien feedback op je spelen!

De app is beschikbaar voor Windows pc’s, iMac, iPhone, iPad en alle Android apparaten. Het is bovendien gratis voor een beperkte tijd per dag, maar er is ook een betaalde “premium” versie zonder limieten. Meer leren over de app? Bekijk dan eens deze filmpjes:

4. Gitaartabs

Is gitaarspelen jouw grote droom, maar ben je er niet goed in? Dan kan je zonder al teveel ervaring op het internet gemakkelijk zogenaamde “tabs” (tablatuur) vinden. Websites waar je een groot aantal van die tabs vindt zijn onder andere www.911tabs.com en www.ultimateguitar.com. Ook voor basgitaar!

Tabs zijn een alternatieve manier van het noteren van noten. Hierbij zie je zes lijntjes waarop cijfers staan. De lijntjes representeren de snaren en de cijfers zijn het vakje (deze noemen we “frets”) op de hals dat je in moet drukken bij die snaar. Met een beetje oefening kan je zo al snel bekende melodieën meespelen, zonder noten te kunnen lezen. Enige voorwaarde hiervoor is dat je weet hoe je je gitaar moet stemmen.

Tabs bestaan in vele soorten en maten, van simpele beginnersmelodieën tot razendsnelle gitaarsolo’s in experimentele stemmingen a la Jimi Hendrix. Je moet dan ook niet verwachten dat je direct liedjes van Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton of Led Zeppelin mee kan spelen. Begin eens met een makkelijk en herkenbaar liedje, zoals Seven Nation Army van de White Stripes.

Tabs zien er als volgt uit:De onderste lijn representeert de dikste snaar van je gitaar, de bovenste de dunste. Het cijfer “0” betekent dat je geen fret in hoeft te drukken, bij een “1” druk je de eerste fret in bij het aanslaan van de snaar, bij een “3” de derde fret, enzovoorts.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Joost

Als voormalig verkoopadviseur in een elektronicaketen, hebben elektro en multimedia geen geheimen voor mij. Coolblue en Centralpoint.be staan bovenaan mijn lijstje favoriete webshops. Ik volg de laatste trends op de voet en weet perfect waar je alles het goedkoopst aanschaft. Ook voor sport zit je goed bij mij. Jij bent op zoek? Ik toon je de ideale prijs/kwaliteit.