Welke elektrische fiets? Hier moet je op letten! - Goedkoop.be

Altijd wind in de rug met een elektrische fiets

Door
3 reacties

De elektrische fiets komen we steeds vaker tegen op de Belgische wegen. Een elektrische fiets is ideaal als je regelmatig afstanden aflegt van zo’n vijf tot tien kilometer, zonder de nadelen van de auto of een normale fiets. Denk jij erover om een elektrische fiets te kopen? Lees dan eerst verder, zodat je een goede keuze maakt..!

De elektrische fiets wordt vaak ook wel e-bike of pedelec genoemd en is in principe een fiets met een motor. Die motor ondersteunt je tijdens het fietsen, zodat je minder hard hoeft te trappen om een bepaalde snelheid te halen. Ideaal dus voor moeders met kinderen, ouderen of als je in een heuvelachtig gebied woont.

Uiteraard kan je ook simpelweg de auto of een “normale” fiets nemen, maar waarom is de elektrische fiets dan zo populair? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kan je goed overwogen een elektrische fiets kopen, of juist niet natuurlijk.

Elektrische fiets vs. auto

De auto is natuurlijk lekker gemakkelijk, je zit op een stoel, het gaat vrij snel en het kost nauwelijks energie. Door te fietsen kan je echter vaak kortere routes nemen waar een auto niet kan komen en hoef je bovendien niet aan te sluiten bij een eventuele file. Daarnaast ben je in de buitenlucht en heb je meteen wat lichamelijke beweging, het is dus goed voor je gezondheid. Bovendien kost een auto ook nog eens brandstof, waar je een elektrische fiets thuis kan opladen. Ook in aanschaf is een elektrische fiets bijna altijd goedkoper dan een auto.

Moet je een relatief lange afstand afleggen of is het slecht weer? Dan is een auto vaak toch fijner. Een elektrische fiets gaat niet zo snel als een auto en je wordt nat als het regent.

Elektrische fiets vs. ‘normale’ fiets

Als het zonnetje hoog aan de hemel staat, is het vaak heerlijk om de fiets te nemen. Toch is een fiets niet altijd ideaal: bij harde wind, in een heuvelachtig gebied of met kinderen kost fietsen vaak veel energie. Ook als je een zeer slechte conditie hebt kan fietsen een hele beproeving zijn, zeker als je toch een aantal kilometers af moet leggen. Een elektrische fiets is hiervoor ideaal, dankzij de hulpmotor kost het trappen veel minder kracht en daarmee dus ook minder energie. Lange fietstochten zijn geen enkel probleem meer.

Toch heeft ook de simpele stadsfiets zijn voordelen. Die zijn namelijk vaak aanzienlijk goedkoper dan een elektrische fiets en hoef je bovendien niet op te laden. Het is uiteraard ook beter voor je gezondheid en conditie.

Heb je een rijbewijs nodig?

Een elektrische fiets is voorzien van een motor, maar betekent dit dat je een rijbewijs dient te hebben?

Pedelec
Voor de zogenaamde Pedelec hoeft dit niet, dit is de elektrische fiets die het vaakst voorkomt en is in feite een “normale” fiets met een hulpmotor. Je moet hierbij dus zelf wel blijven trappen. De standaard ondersteuning van de Pedelec heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, je kan wel sneller gaan door zelf flink bij te trappen.

Er bestaat echter ook de zogenaamde Speed Pedelec, met een maximale ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Deze fietsen tellen officieel als een bromfiets en hier heb je dus wél een rijbewijs (A3/B) voor nodig. Bovendien geldt voor deze fietsen een helmplicht. Sommige Speed Pedelec fietsen kunnen zelfs nog sneller, maar die zijn niet legaal op de Belgische openbare wegen.

E-bike
De e-bike is een elektrische fiets waarbij je zelf niets meer hoeft te doen en is daarom wettelijk gezien een bromfiets. Voor een e-bike met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur heb je geen rijbewijs nodig, bij een maximale snelheid tot 45 kilomter per uur wel (A3/B). Een e-bike met een hoge snelheid is illegaal op de weg. Voor een e-bike geldt wel dat je in alle gevallen een helm dient te dragen.

Alles weten van de wetgeving rondom elektrische fietsen? Klik dan hier

Welke elektrische fiets kopen?

Oké, je hebt de keuze gemaakt om een elektrische fiets te kopen. Door het enorme aanbod van diverse fietsspecialisten zoals Matrabike, is het echter moeilijk die keuze te maken. Lees daarom hieronder waar je op moet letten.

De accu en motor
Er zijn veel verschillende type accu’s en motors die toegepast worden bij elektrische fietsen. Gezien de fiets afhankelijk is van de accu, is dit het belangrijkste punt om op te letten. De verschillen tussen accu’s zijn:

Gouden tip van Goedkoop.be

Zie je zo'n elektrische fiets wel zitten, maar zoek je ook een compact model wat makkelijk mee te nemen en te stallen is? Wellicht is een elektrische plooifiets dan iets voor jou! Bekijk het aanbod elektrische (plooi)fietsen bij Decathlon en laat je verrassen!

  • Actieradius: dit wordt vaak aangeduid met de term wattuur (Wh). Simpel gezegd betekent een hogere actieradius dat je langere afstanden af kunt leggen en je de accu minder vaak hoeft op te laden. Bedenk je dus goed welke afstanden je gaat afleggen. Fiets je enkel dagelijks vijf kilometer of leg je fietstochten van tientallen kilometers af?
  • Plaatsing: de motor kan zowel achterop, voorop als in het midden van de fiets geplaatst zijn. De achterwielmotor fietst het meest natuurlijk, maar is vrij zwaar. De voorwielmotor is stil en goedkoop, maar niet heel krachtig. De middenmotor wordt het vaakst gekozen, doordat die het fijnst trapt en daarmee zeer comfortabel is. Deze motor is echter wel het meest gevoelig voor storingen.
    Een accu kan zowel op de fiets gemonteerd zijn of verwerkt zijn in het frame. Het voordeel van een in het frame verwerkte accu is dat hij goed beschermd is en niet gemakkelijk gestolen kan worden. Een accu die op de fiets gemonteerd is, is dan weer meestal uitneembaar, waardoor je hem eenvoudig thuis oplaadt. Bij een vaste accu moet je altijd een stopcontact in de buurt van je fiets hebben om hem op te laden.
  • Typen: kies altijd voor een elektrische fiets met een Li-ion accu. Die zijn kleiner, milieuvriendelijker en laden sneller op dan andere soorten als NiMh accu’s.

Versnellingen
De versnelling zorgt ervoor dat je comfortabel fietst met een tempo en cadans die je zelf prettig vindt. Er bestaan echter verschillende soorten versnellingen.

  • Automatisch: steeds meer elektrische fietsen maken gebruik van een automatische versnelling. Je hoeft hierbij slechts je favoriete cadans in te stellen en de fiets regelt dit onder alle omstandigheden perfect voor je. Het maakt de fiets wel een stukje duurder.
  • Derailleur: een derailleurversnelling zorgt ervoor dat je trapt met zo min mogelijk weerstand. De fiets is doorgaans in zijn geheel vrij licht en je hebt een grote verscheidenheid aan versnellingen. Met name als je veel lange afstanden aflegt of in een heuvelachtig gebied woont is een derailleurversnelling aan te raden. Het kost wel relatief veel onderhoud en een dichte kettingkast is niet mogelijk. Zeker in de winter moet je de ketting daarom geregeld schoonmaken, strooizout en andere troep is er namelijk funest voor en een nieuwe ketting is niet goedkoop. Schakel met een derailleurversnelling nooit als je stilstaat!
  • Naaf: een naafversnelling gaat vaak samen met een dichte kettingkast. Het kost weinig onderhoud en je kan bovendien ook schakelen bij stilstand. Een naafversnelling zorgt er echter wel voor dat je bij het trappen meer weerstand hebt en voor een zelfde snelheid moet je daarom vaak harder trappen dan met een derailleurversnelling. Het heeft daarnaast minder versnellingen dan een derailleur, waardoor je minder verscheidenheid hebt. Bovendien is de fiets in zijn geheel vaak een pak zwaarder. Ook het vervangen van je achterwiel is een heel karwei, mocht dit nodig zijn. Een naafversnelling is met name ideaal voor stadsverkeer en in de winter.

Na dit allemaal gelezen te hebben, wordt het uitzoeken van een elektrische fiets al een stuk gemakkelijker. Nu dit nog vers in het geheugen zit, bekijk direct hier eens het aanbod elektrische fietsen van Matrabike. Je hebt er niet alleen super veel keuze, je profiteert er vaak ook van giga veel korting!

Testen
Het belangrijkste van een fiets is natuurlijk dat hij prettig fietst. Ga daarom eens wat elektrische fietsen proberen. Zit de fiets fijn, trapt hij niet te zwaar, is het stuur prettig vast te houden?

Meer tips ontdekken rond het kopen van elektrische fietsen? Kijk dan eens bij de Nederlandse ANWB. Zij hebben elektrische fietsen uitgebreid onderzocht en getest. Ook hier geven ze je tips als je jezelf de vraag "Welke fiets kopen?" stelt.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.