Reviews en vergelijkers: Internet helpt je te kiezen!

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

Het is allemaal kiezen wat de klok slaat deze dagen. Speciale radioprogramma´s rond de verkiezingen, elke dag nieuwe folders in de bus, ellenlange debatten op tv. Inspiratie genoeg voor ons om even te kijken hoe internet ons helpt te kiezen, zij het dan op een heel ander vlak...

Vergeet die opdringerige verkoper die je kost wat kost dat ene espressotoestel wil aansmeren. Minutenlang – het lijken wel uren – op je eentje staan twijfelen in het pashokje is ook verleden tijd. Wie online shopt, krijgt er meteen hopen goede raad bij. Jawel, het wereldwijde web helpt je te kiezen!

Handig, maar tegelijk is het een oneindige stroom aan informatie waar je je een weg door moet banen. Goedkoop.be gidst je graag door die overvloed. We bespreken de verschillende manieren om informatie in te winnen over het product dat je wil kopen.

1. Vergelijkers

Wat?

Op een vergelijkingssite kun je makkelijk de kenmerken van allerhande producten en diensten naast elkaar zetten. Van een nieuwe mixer tot een energiecontract, via gespecialiseerde websites krijg je een vergelijkend overzicht.

Nemen we even het energiecontract. Je vult een aantal gegevens in zoals je jaarlijkse verbruik, of je elektriciteit, gas of beide wenst en eventuele andere voorkeuren. Als resultaat krijg je een handig lijstje met leveranciers te zien, uiteraard met hun tarieven.

Met producten is het niet anders. Je geeft in waar je naar op zoekt bent, dat kan een productgroep zijn, maar even goed een specifiek merk en model. De lijst met aanbieders en tarieven staat er in een muisklik.

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een nieuwe babyfoon, wasmachine of andere elektronica? Bij Coolblue kies je een product, en klik je daarna op “Vergelijk met alternatieven”.

Je ziet het artikel in kwestie naast twee vergelijkbare artikelen en kunt extra producten toevoegen of verwijderen uit het overzicht.

Vergelijkers zijn best handig. Je hoeft niet website na website af te struinen op zoek naar de voordeligste, maar krijgt alles op één pagina te zien.

Opgelet!

Dergelijke sites noemen zichzelf doorgaans onafhankelijk, maar zijn ze dat ook? Van een overheidsinstantie als de VREG kun je er wel vanuit gaan, maar wat met andere – commercieel getinte – vergelijkers?

Blijf kritisch, hou er rekening mee dat die handige websites wel eens extra geld kan verdienen door een bepaalde uitkomst meer aandacht te geven. Zelf vergelijkers vergelijken kan nooit kwaad!

Webshops maken de vergelijking

Sommige online winkels bieden je meteen de mogelijkheid om een aantal artikelen aan elkaar af te toetsen. Zoek je een nieuwe wasmachine, maar zie je het verschil niet tussen alle modellen? Een mooi overzicht waarbij alle kenmerken netjes tegenover elkaar staan, zorgt voor meer duidelijkheid.

2. Professionele reviews

Wat?

Je wilt niet alleen het goedkoopste product vinden, maar natuurlijk ook het beste. Zeker wat elektronica, multimedia en technologie betreft kom je online ongetwijfeld aan je trekken om het ‘beste’ product te vinden.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Zo houdt Test-Aankoop een heleboel producten tegen de lamp, van elektro tot zelfs voeding of diëten. Aan de hand van verschillende criteria wordt elk artikel getest en beoordeeld. 

Achter een website als Tweakers.net zit een stevig uitgebouwde redactie, die zich full time bezighoudt met producten testen en reviewen. Van game over laptop tot de laatste nieuwe iPhone, alles belandt onder de loep van professionele reviewers. Daar stopt het echter niet. Ook gebruikers krijgen een forum aangeboden om hun eigen review achter te laten, of reageren onder een van de professionele beoordelingen om zaken toe te voegen of in vraag te stellen.

Addertjes?

Net als bij de vergelijkers vraag je je best even hoe onafhankelijk dergelijke websites (kunnen) zijn. Tweakers.net heeft door zijn sterk uitgebouwde community een automatisch controlemechanisme. Blijkt iets niet helemaal te kloppen, dan lees je het gegarandeerd in een van de commentaren.

Op de website van Test-Aankoop zie je dan wel een overzicht van verschillende geteste artikelen, de uiteindelijke score krijg je pas als je je abonneert op het maandelijkse magazine.

3. Klantenbeoordelingen

Wat?

Zodra je wat kocht bij een webshop, krijg je nogal dikwijls een mailtje om naar je mening te polsen. Dat kan een score zijn op tien, maar ook een uitgebreidere mening is meer dan welkom. Paste je gewoonlijke schoenmaat bij dit paar niet? Hoe vond je het laatste nieuwe boek van je favoriete auteur? Je reactie verschijnt daarna op de productpagina in de webshop. Het helpt andere klanten bij hun keuze.

Ook zonder dat je een mailtje kreeg, kun je je ongezouten mening geven over dit of dat artikel. Zelf vind je het waarschijnlijk wel fijn om de mening van anderen erop na te slaan. Door ook producten te beoordelen, maak je de consumenteninfo op internet weer een stukje rijker. Hoe meer beoordelingen, hoe beter we ons een beeld kunnen vormen van het product.

In geen tijd vinden we antwoorden op dé vraag die ons bezighoudt: is het een goed product, wat zijn de plus- en minpuntjes?

Te vertrouwen?

We vallen in herhaling, maar doen het toch nog eens: blijf kritisch! Een klantenbeoordeling is een mening. Het kan best dat jij wel tevreden bent, terwijl een ander dat niet is, of omgekeerd. Iedereen heeft andere verwachtingen, of let op andere zaken.

Hoe gebruik jij internet om je keuze te maken?


 

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.