Water besparen van A tot Z, hoe doe je dat? - Goedkoop.be

Water besparen van Aardappelen tot Zeepbeurt

Door
Laatste update op 0 reacties

Besparen begint bij de kleine dingen. Bij water bijvoorbeeld. We staan er niet bij stil, maar dagelijks verbruiken we gemiddeld 115 liter kraantjeswater. Per persoon! Met enkele simpele ingrepen spaar je een heleboel kostbaar drinkwater uit, maar wordt ook je waterfactuur gevoelig lager.

Met het waterbesparende abc van Goedkoop.be sla je die twee vliegen vlotjes in een klap.

Aardappelen en groenten hoeven niet te zwemmen bij het koken. Voor 1/3 onder staan is meer dan voldoende voor een perfect en lekkerder resultaat.

Bad of douche? Als je weet dat er in een bad makkelijk 120 tot 150 liter water gaat, en je bij een douchebeurt ‘slechts’ 60 liter verbruikt, is de keuze snel gemaakt, niet?

Collectie afwas: beter 1 grote afwasbeurt dan 10 kleine. Verzamel dus je afwas.

Douchetimer en spaardouchekop installeren = nog meer water uitsparen!

Eén- of tweegreepsmengkraan? Eéngreeps, die laat sneller water op de juiste temperatuur stromen. Alweer water uitgespaard!

Flessen water uit de supermarkt vervang je moeiteloos door lekker kraantjeswater. Minder afval,  minder kosten, als je weet dat 1 liter flessenwater even veel kost als 300 liter kraantjeswater.

Gieter onder de kraan! Warm water nodig, maar duurt het even voor het de gewenste warmte heeft? Hou zolang de gieter onder de kraan. Met het opgevangen koude water geef je de planten water. Wat dacht je van dit toffe exemplaar?

Handen wassen, tanden poetsen: laat de kraan niet open terwijl je je handen inzeept en je tanden een beurt geeft.

Ijsblokjes uit de ijsemmer helemaal ontdooid? Gooi het water niet weg, maar doe het in de gieter, of spoel er groenten mee af.

Je voetpad of terras schrobben, het kan perfect met water dat je elders recupereert.

Korter is beter! Hoe korter de afstand tussen waterverwarmer en kraan, hoe sneller je warm water hebt, hoe minder water verspild wordt. Een kleine, extra boiler biedt een oplossing.

Lekken opsporen: je verbruikt op een bepaald moment geen water (bijvoorbeeld ’s nachts), schrijf dan voor het slapengaan de meterstand op en kijk ’s morgens opnieuw. Verschillen de getallen, dan is er ergens een lek.

Met twee in bad of douche, waterbesparend en uiterst gezellig!

Nijpend plasje? Doe het gewoon in de douche, bespaart een doortrekbeurt en het onderhoudt de leidingen.

Ontkalk het leidingwater. Zo voorkom je verstopte en lekkende douchekoppen of kranen. Hiervoor installeer je een waterverzachter.

Planten sproeien beperk je beter tot langdurig droge periodes en zeker niet elke dag. Doe je het wekelijks (in plaats van dagelijks), dan zullen de planten zich beter kunnen wapenen tegen droogte, doordat ze dieper geworteld zijn.

Quizvraagje: Wat is het zachtst, regenwater of leidingwater? Regenwater, de juiste keuze dus om de was te doen: geen wasverzachter nodig, minder waspoeder en gratis water!

Regen valt gratis uit de lucht! Overweeg bij het (ver)bouwen om een regenput te steken. Het opgevangen water spoelt de wc proper, doet kleine en grote wasjes helemaal gratis en is perfect voor de planten.

Stortbak zonder spaarknop? Vul de bak gedeeltelijk op, met bakstenen, met een volle fles... Zo verspil je minder water bij het toilet doorspoelen.

Toilet met spaarknop: Gebruik als het kan de spaarknop. Misschien kun je zelfs eens wachten met doorspoelen, na een kleine boodschap?

Uitstekende methode om te weten hoeveel je werkelijk bespaart: hou een waterspaarformulier bij. Maandelijks noteer je de meterstand, het aantal dagen en het verbruik.

Vaat doen? Wist je dat een vaatwasser tegenwoordig zuiniger is dan met de hand afwassen? Minder water voor meer comfort! En ben je nog op zoek naar een vaatwasser? Bij Coolblue hebben ze regelmatig scherpe deals op vaatwassers, je ontdekt ze hier!

Wasmachine of vaatwas vol? Laat hem dan pas draaien! Een halfvolle machine aanzetten loont niet.

X-tra mondstuk of inlegringetje voor de kraan? Er komt minder water uit de kraan, zonder aan comfort in te boeten. Een uiterst goedkope oplossing!

Ysbergsla, boontjes en andere groenten gewassen? Recupereer het spoelwater om de planten water te geven, iets te poetsen...

Zeepbeurt voor de auto? Neem een emmer in plaats van de tuinslang, die tot 2000 liter water per uur sproeit. Met een emmer houd je je waterverbruik veel beter in het oog.

Vul je aan met extra tips? Wij zijn benieuwd, laat ze hieronder achter in een reactie.

Wil je nog meer bespaartips? Meld je dan zeker aan voor onze nieuwsbrief. 

Bronnen: www.dewatergroep.be, www.farys.be, www.vmm.be

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.