Nood (aan) stroom: 7 survivaltips voor in huis

Lieke
Door Lieke
Laatste update op 0 reacties

Het kan nog wel eens een donker, koud najaar worden voor de inwoners van enkele gemeenten in ons land. Door gebreken bij een drietal kerncentrales zal er minder elektriciteit geproduceerd kunnen worden. En dat betekent zuinig aan doen met wat we hebben. Daarom zette de Overheid een ‘Afschakelplan’ op  poten. Dit houdt, kort gezegd, in dat sommige plaatsen in België op bepaalde tijden zonder stroom komen te zitten.

Erg vervelend, vooral in de koudere maanden. Want geen stroom, is direct geen verwarming, geen warm water, geen licht....en ga zo maar door. Eén pluspunt is dan wel weer dat je van te voren verwittigd bent/ wordt en je je dus op tijd kunt voorbereiden. Met de 7 survivaltips voor in huis van Goedkoop.be kom jij zeker dit najaar wel door!

1. Licht in de duisternis

En dan wordt de stroom uitgeschakeld en zit je zonder licht. Vooral in de donkere maanden kan dit een probleem zijn. De oplossing is echter heel simpel; een berg kaarsen en/of een campinglamp (LED). Niet alleen super praktisch, ook nog best wel knus.

In de kampeerwinkel van Bol.com vind je allicht een campinglamp naar keuze. 

2. Zo zit je er warmpjes bij!

Heb je een houtkachel, dan is er helemaal niks aan de hand. Alleen even voor extra houtblokken zorgen en je zit er altijd warmpjes bij! Geen houtkachel? Ook geen grote ramp. De stroom zal maximaal 4 uur afgeschakeld worden. De eerste 2 uur zal er nog voldoende warmte in de ruimte hangen. Voor na die tijd; een warme trui, een deken en gezellig tegen elkaar aan kruipen op de bank of lekker in bed.

Tip: Wees alert in het verkeer. Verkeerslichten, slagbomen en dergelijke werken naar alle waarschijnlijkheid niet. Zorg dat je je ogen en oren goed open houdt.

3. Oppotten maar

Werkt je fornuis op stroom, dan wordt uitgebreid koken lastig. Zorg eventueel voor voedsel in potten dat je zonder bereiding kan eten.

Een andere mogelijkheid is om een klein campinggastoestel in huis op te slaan. Lekker primitief kokkerellen, ook dat heeft z’n charmes. Naast de maaltijden die je er op kunt klaar maken, kun je er ook water op koken voor een kopje thee of koffie. De koffiezet en de waterkoker werken uiteraard ook niet meer.

Handig zo’n campingkooktoestel? Bekijk bij Decathlon het complete assortiment.

4. Stroompanne – Lijn dood

En wat te doen in de panneperiode? We hebben het soms niet meer in de gaten, maar bij heel veel dingen die we doen in onze vrije tijd, wordt stroom verbruikt. Een filmpje kijken, een spelletje spelen...Zo vliegt de tijd voorbij. Laad je telefoon en laptop regelmatig helemaal op zolang er nog wel stroom is. Zo werken de apparaten een tijd op de accu en kun je voorlopig vooruit.

Een reserve voor je telefoon? Voor een powerbank zit je bij Coolblue aan het juiste adres.

Tip: Zonder stroom uiteraard ook geen werkende geldautomaten. Stop voor de zekerheid thuis wat extra eurootjes in een potje.

Gouden tip van Goedkoop.be

Niet alleen komen de spullen uit de online shop van Decathlon heel goed van pas tijdens een kampeertrip... Ook bij stroompanne kunnen een campinglamp, een gasbrandertje of een frigobox meer dan handig zijn. Eigenlijk ben je als het ware aan het kamperen in eigen huis.

5. Extra koud

Je living die je graag warm en behaaglijk houdt, wordt steeds frisser. De frigo en diepvries, die je toch echt het liefst koud ziet, stijgen in temperatuur. Wat kun je hier aan doen? 

Als eerst is het een idee om in de periode van stroompanne niet te veel tegelijkertijd in je frigo te bewaren. Spullen die echt koud moeten blijven (zoals medicijnen), zou je nog in een grote frigobox kunnen bewaren tijdens de stroomuitval.

De diepvries is weer een ander verhaal. Heb je geen noodgenerator in huis, dan is het zorgen voor extra koude massa het enige wat je kunt doen. Vul flessen of bakken met water en leg deze tussen je voedingswaren in de diepvries.
Houd de deuren/kleppen zoveel mogelijk dicht.

Kijk voor een extra grote frigobox bij Collishop

6. Hup de auto in

Misschien is de auto niet het eerste waar je aan denkt wanneer je zonder stroom zit. Maar je kunt je voertuig prima gebruiken als aggregaat. De dynamo kan een klein vermogen stroom opwekken dat je in ieder geval kunt gebruiken voor noodsituaties. Zo’n omvormer schaf je bij o.a. Conrad al aan voor een paar tientjes. Ontdek alle omvormers bij Conrad.

7. Nood (aan) generator

Denk je er met bovenstaande tips alleen niet te komen? Dan is er altijd nog een manier, misschien niet direct de goedkoopste, om jezelf in stroom te voorzien. Koop een noodgenerator. Je hebt keuze uit verschillende modellen en formaten. Welke je kiest, hangt af van jouw budget en welk exemplaar het meest handzaam lijkt.

Wil je toch een klein beetje besparen op de aanschaf van een noodgenerator, kijk dan allereerst eens op websites waar ze tweedehandse spullen verkopen, zoals 2dehands.be.

Lukt het niet om daar de gewenste generator te vinden? Probeer het dan eens bij een winkel zoals Conrad. Ook hier vind je enkele aggregaten.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

We zijn meer en meer afhankelijk van stroom. Het is zo voor de handliggend dat er stroom is, dat we er soms niet meer bij stil staan. Maar met een beetje creativiteit komen we al heel ver. Heb jij nog tips die wel eens handig kunnen zijn in geval van stroompanne? Deel ze hieronder met ons, zodat iedereen er in de winter verlicht en warmpjes bij zit!

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.