Energiebesparende maatregelen: stookkosten verminderen - Goedkoop.be

Bespaar op stookkosten met je cv-ketel

Wouter de Jong van Skydreams
Door Wouter de Jong van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Een lekker warm huis, wie wil dat nu niet. Het nadeel hiervan is wel dat de energierekening vaak de pan uit rijst. Gelukkig kan je hier iets aan doen. Met eenvoudige maatregelen bespaar je al gauw tientallen euro’s per jaar. Ben je benieuwd hoe? Hieronder worden 6 bespaartips toegelicht om in je woning de stookkosten te verlagen.

Bespaartip 1: Vervang je oude cv-ketel

Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 tot 15 jaar mee. Vaak werken de ketels na die tijd nog prima, maar ongemerkt verbruiken de ketels onnodig veel energie. Een moderne hr-ketel bespaart jaarlijks al snel 15% tot 20% op de stookkosten ten opzichte van een oude cv-ketel. Wanneer je een ketel al 10 jaar of langer in gebruik hebt, is het wellicht verstandig om de overweging te maken om een nieuwe hr-ketel aan te schaffen.

Bespaartip 2: Zet de thermostaat één graadje lager

Probeer het maar een keertje uit. Zet de verwarming één graad lager dan normaal. Je zult weinig tot geen verschil merken. Wanneer je de verwarming één graad lager zet, bespaar je gemiddeld 7% op je energieverbruik van verwarming. Voor een gemiddeld gezin zorgt dit voor een besparing van ongeveer € 50 op jaarbasis. Dat is mooi meegenomen, toch?

Bespaartip 3: Verwarm alleen ruimtes waar wordt geleefd

Je komt thuis en besluit om de verwarming lekker aan te zetten. Zonder dat je het doorhebt, wordt de logeerkamer die gebruikt wordt als opslagkamer ook verwarmd. Voorkom dat er ruimtes verwarmd worden terwijl dit eigenlijk onnodig is. Hiermee bespaart u enorm veel energie.

Bespaartip 4: Zet de verwarming lager voor vertrek of slapen gaan

Vergeet je steeds om de verwarming lager te zetten? Dan is het wellicht handig om een klokthermostaat te overwegen. Deze thermostaat stel je volledig in naar jouw behoeften. Zo stel je een programma in dat de temperatuur in huis een uur voor vertrek of het slapen gaan automatisch wordt verlaagd.Een huis verwarmen wanneer dit eigenlijk niet nodig is, is natuurlijk zonde. Het is daarom raadzaam om de thermostaat voor vertrek of voor het slapen gaan een paar graden lager te zetten naar een graad of 15 à 16. Hiermee bespaar je al snel tientallen euro’s op jaarbasis.

Bespaartip 5: Zorg voor voldoende ventilatie

Zorg ervoor dat er elke dag even wat frisse buitenlucht je woning binnenkomt. Let er hierbij wel op dat je ramen en deuren gesloten zijn. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk onnodig veel energie. Droge lucht geleidt de warmte beter en is daarom makkelijker te verwarmen. Maak regelmatig de ventilatieroosters of filters schoon zodat de toevoer van droge lucht optimaal blijft. Zo profiteer je van schonere lucht in huis en voorkom je een onnodig hoge energierekening.

Bespaartip 6: Haal het maximale uit je radiatoren

Radiatoren zorgen ervoor dat de geproduceerde warmte lekker wordt verspreid in je woning. Zorg ervoor dat de radiatoren voldoende ruimte om zich heen hebben. Gordijnen of kasten voor de radiatoren veroorzaken verspilling van de warmte. Een radiator geeft ook warmte af aan de muur. Aan het verwarmen van de muur heb je natuurlijk niet zo veel. Je hebt daarom nog meer baat van een radiator als je er radiatorfolie achter plakt. De folie zorgt ervoor dat de warmte wordt gereflecteerd wat resulteert in minder warmteverlies. Door het gebruik van radiatorfolie bespaar je gemiddeld 10 m³ gas per vierkante meter. Dit komt neer op ongeveer € 6 per vierkante meter.

Natuurlijk is het fijn als je huis lekker warm is, maar hoe fijn is het als je een lekker warm huis hebt zonder dat je daar te veel voor betaalt? Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je met weinig moeite een hoop geld besparen. Met deze bespaartips zullen je stookkosten dalen en hou je meer geld over voor leuke dingen. Heb jij nog tips om het lijstje aan te vullen?

Over de auteur

Wouter de Jong van Skydreams

Wouter de Jong beheert een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.