Biologisch tuinieren: 'lekker voordelig natuurlijk'?

Lieke
Door Lieke
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Ondanks het feit dat wetenschappers het over de voordelen van biologisch voedsel nog niet eens zijn, blijft de verkoop ervan groeien. De trend om bewuster en gezonder te eten, blijft zich anno 2016 ontwikkelen. Is het eten van deze groenten en dit fruit een verrijking voor de gezondheid? Of wat anders maakt het ecologisch leven zo populair?

De resultaten uit vele onderzoeken laten ons zien dat natuurlijk gekweekte/geteelde producten niet over meer vitaminen en mineralen beschikken. Wel worden ze zonder bestrijdingsmiddelen of giffen verbouwd en bevatten ze meer antioxidanten (hoe sneller van het land naar consument, hoe meer), wat uiteraard een positieve invloed heeft op de gezondheid. Hangt hier dan ook meteen een duur prijskaartje aan? Vaak wel als je in de gebruikelijke supermarkt je aankopen doet. Niet als je op zoekt gaat naar creatieve alternatieven. Goedkoop.be zou Goedkoop.be niet zijn als we je op weg helpen bij deze zoektocht. Hieronder doen we een aantal tips aan de hand om natuurlijk, voordelig te eten.  Voor iedereen; dus met of zonder tuin, groene vingers of niet.

Creëer je eigen moestuin – zoek hier al je benodigdheden

1. Groene vingers/eigen tuin

Heb je een leuk huisje met een mooi stukje grond erbij en wroet je graag met je handen in de aarde?  Oftewel, heb jij die spreekwoordelijke ‘groene vingers’? Leg dan een eigen moestuin of kleine boomgaard aan. Komkommers, tomaten, paprika’s uit je eigen kasje, niks zo lekker en dat zonder toegevoegde smaak - of kleurstoffen. Puur natuur en voor slechts enkele euro’s koop je al een zakje zaad. Ook de aanschaf van een klein broeikasje hoeft geen grote investering te zijn. Bij online tuincentrum Tuinexpress.be bestel je er eentje, met afmetingen b 56cm x l 109cm x h 29/41 cm, al vanaf €38,95. Van zaairollers tot aan watergeefsystemen, de meeste tuincentra hebben alles in huis om van die eigen moestuin of boomgaard een succes te maken.

2. Eigen tuin/ geen groene vingers

Heb je een leuke tuin die wel geschikt is voor het planten van kroppen sla, aardappelen of een appelboom, maar geen idee hoe je dit moet doen? Ben je bang dat als je dit doet, het binnen de kortste keren alweer een verloren zaak is? Geen nood. Als jij verse groenten wilt, moet dat ook jou zeker lukken. Met behulp van websites als Tuinadvies.be, waarop tal van tuintips staan, word je bijna een ervaren tuinder.  De tips gaan over zaken als ‘wanneer kan ik het beste zaaien tot aan ‘hoeveel water moet ik geven’ en ‘welke benodigdheden heb ik allemaal nodig?’. Die benodigdheden kun je overigens allemaal direct in de bijbehorende webshop bestellen.

Lees hier alles over tuinieren

Gouden tip van Goedkoop.be

Tuinadvies.be, de naam zegt het al. In deze webshop krijg je een berg advies en stapelen alle benodigdheden voor in en om de tuin zich op. Dus ook voor het verbouwen en telen van eigen groenten en fruit.

Zoek er alles voor het aanleggen van je eigen moestuin of kleine boomgaard.

3. Geen tuin/ wel groene vingers

Woon je in een gezellig appartementje middenin de stad, maar zou je toch graag zelf voor die heerlijk sappige aardbeien of peren zorgen? Dan is een zogenoemd volkstuintje mogelijk iets voor jou. In de meeste regio’s van het land worden stukjes grond aan tuinliefhebbers, zonder eigen tuin, beschikbaar gesteld. 

Niet alleen kun je er zelf je voedsel op verbouwen, ook ben je er even weg uit de grote drukte en is het sociale contact erg gezellig .  De mensen die er komen delen immers allemaal eenzelfde liefde. Op het internet zoek je gemakkelijk naar een volkstuinencollectief in je buurt. Een voorbeeld daarvan is o.a. Tuinhier.be.

Voor de prijs moet je denken aan ongeveer tussen de €55 en €100 per jaar, afhankelijk van de grootte, de contributie, de ligging en of het watergebruik erbij inbegrepen is.

4. Geen tuin/ geen groene vingers

Ben je helemaal gelukkig in je appartementje en mis je het helemaal niet om onkruid te wieden, te zaaien of gras te maaien? Kortom geen groenliefhebber, maar wel liefhebber van natuurlijk voedsel?  Ook dan hoef je niet meteen de hoofdprijs te betalen. Een prachtig alternatief voor deze gevallen zijn namelijk de zogeheten biopakketten. Pakketten die rechtstreeks van de boer/kweker bij een afleverpunt in jouw omgeving worden gebracht. Daar haal je dan 1x per week of eens in de twee weken een box, gevuld met heerlijke, groenten op. Omdat er naast het afhaalpunt geen tussenpersonen of andere kanalen zijn, blijven de kosten voor de logistiek laag en daarom kan ook het bedrag wat jij als abonnee betaalt, in verhouding relatief beperkt blijven. Nog een mooie bijkomstigheid: het is beter voor het milieu.

Wat ook erg lekker aan de bioboxen is, is dat je soms groenten of fruit voorgeschoteld krijgt die je niet snel in een reguliere winkel zult terugvinden. Vers, natuurlijk, voordelig én verrassend dus!
Weten of dit initiatief ook ergens bij jou in de omgeving is? Neem eens een kijkje op Biomijnnatuur.be. Op deze website kun je o.a. je adres doorgeven om te zoeken naar verkoopadressen van biologisch voedsel.

Wat te doen met al dat groen?

Omdat biologisch eten in opmars is, richten ook steeds meer schrijvers van kookboeken zich hierop. Dus weet je niet altijd met je wat die ene groente moet doen of hoe je het beste al de goede voedingsstoffen kan bewaren bij het bereiden ervan? Raadpleeg een specifiek kookboek. In ‘Van eigen Erf’ van Iris van de Graaf lees je hoe je heerlijk en puur kunt koken met seizoensgebonden groente en fruit die rechtstreeks van het land afkomen. ‘Het gouden vergeten groentenboek’ (Marianna  Buser) is een ontdekkingsreis naar heerlijke ‘vergeten’ groenten. En zo zijn er tal van boeken waaruit je alle informatie over wat te doen met al dat groen.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel


Een eigen moestuin of niet, groene vingers of niet echt een groenliefhebber, het prijskaartje aan biologisch voedsel hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Met bovenstaande tips bezuinig je al voor een deel op uitgave aan (h)eerlijke groente en fruit. Heb jij nog tips die hier niet besproken zijn? Laat het ons gerust weten.

Bron: Biomijnnatuur.beHet Nieuwsblad

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.