7 praktische tips om op je auto te besparen

Hanna
Door Hanna
0 reacties

Het autosalon staat weer voor de deur, hét moment bij uitstek om even te bekijken waar je kunt besparen op je auto. Of je nu een nieuwe koopt dan wel wat euro’s wil uitsparen bij onderhoud of op de brandstof, ik heb hieronder heel wat nuttige tips voor je geparkeerd.

Nieuwe auto gewenst?

Een nieuwe auto kopen is geen alledaagse beslissing. Het kost best wat, dus kun je maar beter niet over één nacht ijs gaan.

Tip 1: Wacht het juiste moment af

Januari is echt het uitgelezen moment om een wagen te kopen. Met het autosalon op de kalender pakken alle automerken uit met saloncondities. Zo bespaar je al snel duizenden euro’s op je auto. Je hoeft er niet per se voor naar het autosalon te trekken, ook in je gebruikelijke garage profiteer je van de saloncondities.

Tip 2: Onderhandel erop los

Heb je echt geen flauw idee welke auto je wilt? Je kunt natuurlijk van de ene garage naar de andere trekken en na de ganse uitleg telkens een offerte vragen. Nog makkelijker is het om een bezoekje te brengen aan het autosalon. Alle automerken die actief zijn op de Belgische markt, zijn aanwezig op de 95e European Motor Show in Brussel. Dat is de moeite!

Kijk, vergelijk en onderhandel tot je de beste deal vast hebt. Het kan allemaal op één locatie, een extra troef!

Bespaartip: Koop je je ticket online, dan bespaar je enkele euro’s. Kies je voor een bezoekje op 17, 18 of 19 januari, dan bespaar je nog eens extra. Tijdens de rustigste dagen van het salon krijg je nog eens 20% extra korting (ook online!). Tickets koop je hier.

Praktisch: De 95e European Motor Show gaat door van 14 tot en met 22 januari in Brussels Expo. Alle details lees je hier.

De baan op!

Na de aankoop van je auto stopt het natuurlijk nog niet met de kosten. Je moet belastingen betalen, een verzekering kiezen en uiteraard de auto goed onderhouden. Ook hier kun je heel wat centen uitsparen.

Tip 3: Kies een verzekering op maat

Een autoverzekering is verplicht, dat spreekt. Je hebt echter heel wat keuze in autoverzekeringen. Het komt er dus – net als bij de aankoop van de auto – op aan om te vergelijken. Een zeer degelijke vergelijker is bijvoorbeeld MeFirst.be.

Hou vooral rekening met je eigen situatie. Ben je bijvoorbeeld iemand die niet zoveel kilometers per jaar rijdt, dan is de kilometerverzekering van Corona Direct wellicht iets voor jou. Doorgaans wordt een verzekering berekend op basis van het gemiddelde aantal kilometers van alle automobilisten. De kilometerverzekering houdt alleen rekening met je eigen situatie, wat je tot 50% voordeliger doet uitkomen.

Tip 4: Maak goede afspraken met je garagist

Je mag dan nog een complete leek zijn wat automechanica betreft, neemt niet weg dat het jouw auto blijft. Je garagist blijft de vakman, maar jij mag zeker weten wat er met je auto gebeurt.

Spreek dus goed af wat er exact moet gebeuren. Vraag eventueel een kostenraming. Duiken er toch onverwachte kosten op, laat de garagist je dan opbellen om te overleggen. Wie weet is het de moeite niet meer om het te herstellen. Of kan de garagist een tweedehandsonderdeel plaatsen, dat scheelt ook weer in kosten.

Kortom, laat je auto niet zomaar in de garage achter zonder duidelijk te maken wat jouw wensen zijn. Goede afspraken maken immers goede vrienden.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Tip 5: Ga voor die autowork-out

Toegegeven, niets zo makkelijk als naar de carwash rijden en je auto te laten wassen. Heb je echter al eens opgeteld hoeveel je daar jaarlijks aan kwijt bent?

Een zeer makkelijke manier om te besparen is dus zelf je auto te wassen. Maak er meteen een work-out van, zo profiteert je conditie er ook van. Een extra squat tijdens het inzepen, wat op en neer springen om het dak een grondige beurt te geven en hupla, zowel jij als de auto worden er beter van.

Tip 6: Vergelijk brandstofprijzen

De auto rijdt niet vanzelf, de brandstof neemt wellicht nog de grootste hap uit je autobudget. Denk er dus aan om brandstofprijzen te vergelijken, bijvoorbeeld via carbu.com. Hou ook de nieuwsberichten in het oog. Meer dan eens wordt aangekondigd dat de brandstofprijs de volgende dag stijgt dan wel daalt. Stem je aankoop daarop af.

Tip 7: Rij ecologisch en economisch

Door je manier van rijden bespaar je ook op brandstof. Het spaart jouw euro’s uit en is tegelijk beter voor het milieu. Lees hier onze tien tips en pas ze meteen toe!

 

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.