5 tips om te besparen op reis

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

Daar is ie dan, je langverwachte en meer dan welverdiende vakantie. Waarschijnlijk is je reis al lang geboekt met een mooi meegenomen vroegboekkorting of kon je de last minute van je dromen te pakken krijgen. Het zijn in elk geval kosten waar je je hoofd niet meer over hoeft te breken.

Wist je dat je ook op reis zelf nog flink wat kunt besparen? Genieten staat zonder twijfel centraal. Met deze tips van Goedkoop.be geniet je met volle teugen van je vakantie, zonder koude douche eens je thuis bent. Je bankrekening staat niet in het rood, mooi zo!

Lekkere hapjes voor een prikje

Gouden tip van Goedkoop.be

Het vergt best wat inspanning om de voordeligste restaurants uit te zoeken, zelf je potje te koken of een smakelijke picknick bij elkaar te zoeken.

Niet veel zin in al die moeite? Met een all-inclusivevakantie kom je helemaal voordelig uit. Je hoeft nauwelijks te wijken van het zwembad, alle maaltijden, snacks endrankjes zijn inbegrepen.

Dat je nogal gebonden bent aan het hotel, is het enige mogelijke minpuntje. Maar ook dat hangt af van je eigen wensen op reis.

 

Net zoals thuis moet je op reis ook eten en drinken, logisch! Een van de grotere uitgavenposten dus, waar je supermakkelijk een hoop op bespaart. Sla je je tentje ergens op, vergeet dan zeker je gasvuur niet om zelf je potje te koken. Wegwerpbarbecues bezorgen je lekker gegrild vlees, vis en andere lokale specialiteiten voor weinig geld.

Tegenwoordig worden appartementen en studio’s vlot verhuurd aan reizigers. Je geniet er hetzelfde comfort als thuis. Duur tafelen op restaurant omzeil je perfect doordat je over een keuken of kitchenette beschikt.

Zelfs wie op hotel verblijft, bespaart op zijn culinaire uitgaven. Je hoeft heus niet voor elke maaltijd een restaurant binnen te stappen. ’s Morgens eet je wat uit de hand, ’s middags doe je inkopen voor een gezellige picknick – op een lokaal marktje bijvoorbeeld - om dan ’s avonds aan te schuiven in een knus restaurant. Je doet gegarandeerd culinaire ontdekkingen bij locals of in studentenbuurten. Al te toeristische wijken vol opdringerige obers laat je voor wat ze zijn. Je betaalt er veel te veel voor ondermaatse gerechten. Met deze tips spaar je niet alleen centjes uit, je ontdekt gegarandeerd de plaatselijke keuken.

Plaatselijke toppers ingepakt

Zolang de reis duurt, geniet je ter plaatse van heerlijke lekkernijen. In Spanje en Italië proef je de lekkerste olijfolie, Frankrijk verwent je met topwijnen, sappige meloenen uit Cavaillon, smeuiige kazen. Elke streek heeft wel zijn specialiteit. Nog wat ruimte over in je valies of ben je met de auto op vakantie?

Perfect! Neem zeker een voorraadje van die plaatselijke specialiteiten mee. Goede olijfolie die ingevoerd werd uit een zuiders land, kost bij ons al snel veel. Koop je het lokaal op reis, dan zal dat een pak goedkoper uitvallen.

Niet alleen voor voedsel en drank geldt dit principe. Een iPad meenemen uit Amerika is een winstgevend zaakje. Controleer vooraf wel wat de douane- en invoerrechten zijn voor het land in kwestie. Je keert anders van een kale bespaartrip terug!

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Slim de baan op

Staat er een autovakantie op het programma, trek dan slim de baan op. De benzinetarieven verschillen land per land. Terwijl België hogere prijzen hanteert, blinkt buurland Luxemburg uit door goedkopere benzine. Wie door het Groothertogdom passeert, doet er goed aan daar helemaal vol te tanken – ook op de terugweg is het een aanrader. Op 50 liter benzine of diesel scheelt het al snel een dikke 10 euro, mooi meegenomen toch?! De VAB geeft een overzichtje mee met alle brandstofprijzen in Europa.

Een degelijke gps helpt je voordelig op weg. Landen als Frankrijk en Spanje vragen tol op bepaalde grote snelwegen. Je gps toont je graag alternatieve wegen zonder tol. Is de afstand even lang, overweeg dan zeker de tolloze wegen. Het brengt je onverwacht op pittoreske plekjes en in ongerepte hoekjes, om nog maar te zwijgen van de tol die je uitspaart!

Bezoekjes voordelig opgestapeld

De dagelijkse sleur vraagt al genoeg planning, op reis mag het er een stuk relaxter toegaan. Toch loont het de moeite een reisgids open te slaan of ter plekke het toerismekantoor binnen te stappen. Veel musea – zeker in grote steden – organiseren voordelige avondopeningen of zetten hun deuren op een bepaalde dag wekelijks of maandelijks gratis open voor het publiek.
Gidsen als Trotter of Lonely Planet geven je die momenten zeker mee. Dat uitgespaarde museumbezoekje levert weer enkele euro’s op, goed voor een extra gerechtje of een verfrissende cocktail.

Citytrippen met een voordeelkaart

Plande je een bezoek aan een of andere grootstad? Elke stad – van Barcelona tot Stockholm – heeft gigantisch veel te bieden. Natuurschoon, musea en andere bezienswaardigheden bezoek je gratis of met hoge korting door een voordeelkaart – zoals bijvoorbeeld de Budapest Card in de Hongaarse hoofdstad – aan te schaffen. Voor een bepaalde periode – kan een dag zijn, maar ook langer - reis je gratis met het openbaar vervoer en krijg je een heleboel kortingen.

Cash, bank- of kredietkaart?

In de eurolanden reizen is lekker makkelijk, we moeten geen geld wisselen en omrekenen in ons hoofd is er al helemaal niet bij. Dat voordeel geldt echter nog niet overal, dikwijls reizen we naar een land met een andere munteenheid.

Hoe pak je dat dan het best aan? Bij je Belgische bank kun je vooraf een bestelling gewenste valuta plaatsen. Bekijk hierbij zeker eens de voorwaarden van de bank. Soms worden daar geen extra kosten voor aangerekend, maar de wisselkoers die gehanteerd wordt, is meestal niet zo gunstig. Bovendien vertrek je dan op vakantie met een hoop geld op zak, niet zo veilig...

Met je bank- of kredietkaart geld afhalen in het buitenland is een andere optie. Hiervoor betaal je extra, zeker als het met je kredietkaart is. Gaat het om vaste kosten, dan haal je best in een keer een groter bedrag af, zodat je die kosten maar een keer hoeft te betalen. Vooraf informeren welke extra’s aangerekend worden, is aangeraden.

Het ene wisselkantoor is het andere dan weer niet. In luchthavens en stations betaal je doorgaans meer. Stap niet zomaar het eerste het beste kantoor binnen, maar hou de wisselkoersen in de gaten en vergelijk. In het artikel ‘de twintig beste reisapps: handige en toffe hulpjes voor onderweg (1)’ontdek je een reisapp waarmee je steeds de juiste wisselkoers bij de hand hebt.

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.