Eiwitten: de sleutel tot een sterk en gezond lichaam

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Als je fit wilt blijven, wilt afslanken en spiermassa wilt creëren dan is het belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen namelijk voor de groei en het behoud van vetvrije spiermassa. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand in rusttoestand. Dit heeft een positief effect op het afslankproces. Hoe kom je aan de juiste hoeveelheden eiwitten in je lichaam? Je leest het in dit artikel.

Eiwit is een essentiële voedingsstof die calorieën en aminozuren levert. Aminozuren kun je zien als bouwstenen voor het lichaam. Heb je niet genoeg bouwstenen? Dan breekt je spierweefsel langzaamaan af. Je weerstand en spierkracht verminderen.

Het is dus belangrijk om dagelijks genoeg aminozuren binnen te krijgen. Je hebt maar liefst 22 aminozuren nodig in je lichaam. Dertien daarvan kan je lichaam normaal gesproken zelf aanmaken. De andere negen moet je binnenkrijgen door voeding of door supplementen.

Eiwitten in voeding

De negen aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken noemen we essentiële aminozuren. Door de juiste voedingsmiddelen te consumeren kunnen we deze zuren toch binnenkrijgen. Dat doen we door eiwitten te eten.

Eiwitten zitten in verschillende voedingsmiddelen. Je hebt dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dierlijke bronnen van eiwit
• Vlees
• Vis
• Gevogelte
• Eieren
• Melkproducten
• Kaas

Plantaardige bronnen van eiwit
• Brood
• Granen, zoals pasta en rijst
• Noten, zoals amandelen en zonnebloempitten
• Peulvruchten, zoals linzen en bonen
• Paddenstoelen

Wil je graag een handig overzicht van de voedingswaarden van verschillende producten? Hier vind je een uitgebreide lijst van de kcal., eiwitten, koolhydraten en vet per product.

Dierlijke versus plantaardige eiwitten

Of dierlijke of plantaardige eiwitten beter zijn, staat vaak ter discussie. Zo bevatten dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren dan plantaardige eiwitten. Daarnaast leveren vlees en vis nog tal van andere vitaminen, zoals vitamine D, B12 en DHA, een essentieel omega-3 vetzuur. Aan de andere kant is ook al uit meerdere onderzoeken naar voren gekomen dat rood (bewerkt) vlees het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verhoogt. Het is dus lastig om te zeggen wat beter is. Zelf ga ik het liefst voor een gevarieerd voedingspatroon, om op die manier zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voedingssupplementen

Het binnenkrijgen van genoeg eiwitten uit voedsel is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Tevens geldt: hoe meer je sport, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft. Over het algemeen wordt uitgegaan van de volgende hoeveelheden die je nodig hebt:

• Niet sporter: 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.
• Duursporter: 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.
• Krachtsporter: 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Lukt het je niet om de aanbevolen hoeveelheden eiwit uit voedsel te halen? Dan zijn eiwitpoeders een prima aanvulling, Er zijn echter tal van eiwitpoeders die op maat zijn gemaakt voor verschillende behoeften en doeleinden. Het kan lastig zijn om uit het enorme aanbod het eiwitpoeder te kiezen dat past bij jouw levensstijl.

Kies het geschikte eiwitpoeder voor jou

Er zijn altijd een paar vragen die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van een geschikt eiwitpoeder. Allereerst is het van belang om te weten wanneer je het eiwitpoeder in je lichaam wilt opnemen. Ieder poeder heeft namelijk een verschillende absorptiegraad. Zo zijn er supplementen die gedurende de nacht constant eiwitten afgeven, wat goed voor herstel is. Wil je juist snel herstellen ná een intensieve training? Dan ga je voor een snel opnemend product. Indien je niet weet wat voor jou het beste is, laat je dan adviseren door een professional. Die kan op basis van jouw levensstijl een goed persoonlijk advies geven.

Daarnaast maak je een keuze uit dierlijke, vegetarische of veganistische supplementen. Een webshop waar ze zowel een ruime keus voor vleeseters, vegetariërs én veganisten hebben is Myprotein. Hier ontdek je verschillende eiwitpoeders die de basis vormen voor gezonde shakes vol voedingsstoffen. Via Myprotein.be zie je per product precies alle eigenschappen staan. Bestudeer ze goed alvorens je een keuze maakt en laat je indien gewenst adviseren door een professional. Eventueel kun je via Myprotein een account aanmaken en contact opnemen voor vragen over de verschillende eiwitpoeders.

Gouden tip van Goedkoop.be

Bij Myprotein bestel je niet alleen eiwitpoeder en andere voedingssupplementen, maar ook sportkleding. Zo ben jij helemaal klaar om voor die gezonde levensstijl te gaan. Het aanbod sportkleding ontdekken? Ontdek het hier!

Afslanken

Het is tevens belangrijk om je af te vragen wat je doel is van het nemen van eiwitpoeder. Wil je aankomen of afvallen? Je kiest tussen caloriearme varianten als je gewicht kwijt wilt, terwijl je energierijke producten kiest als je groter en sterker wilt worden. Het gebruik van eiwitpoeders kan wel degelijk een boost geven wanneer je probeert fitter te worden en een strakker lichaam te krijgen. Eiwitten hebben namelijk een gunstig effect op de spiermassa. Ze helpen bij het opbouwen en herstellen van spierweefsel. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbruikt in rusttoestand.

Eiwitshakes kunnen er tevens voor zorgen dat je sneller een voldaan gevoel hebt. Je grijpt zo minder snel naar dat calorierijke tussendoortje. Dubbel winst dus!

Zijn eiwitshakes iets voor jou? Bestel je eiwitpoeder dan extra voordelig bij Myprotein. Benieuwd naar de huidige Myprotein acties of een kortingscode? Ontdek dan op Goedkoop.be alle huidige promo's.

Ontdek alle huidige Myprotein acties!

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.