De perfecte jeans voordelig op de kop tikken

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

De jeansbroek, het is met voorsprong het meest gedragen kledingstuk. Je kunt er eindeloos mee combineren. Afhankelijk van de accessoires, schoenen en bovenstukken die je er bij draagt, is een jeans perfect voor zowel zakelijke, casual als feestelijke gelegenheden. Een dagje shoppen? Jeans met ballerina’s onder en een makkelijk topje – snel uit en aan bij het passen – en klaar. Dezelfde jeans met een paar pumps, felle oorbellen, een geklede blazer en je bent klaar voor een nieuwe werkdag. We kunnen nog wel een tijdje doorgaan...

Eén jeans levert talloze looks op, de broek krijgt met gemak de labels ‘tijdloos’ en ‘hip’ tegelijk opgekleefd. Ondanks alle voordelen, wordt de zoektocht naar het perfecte exemplaar er niet bepaald makkelijker op. Of je nu in een pashokje staat of je online bestelling voor je eigen spiegel past, een aantal puntjes vragen je bijzondere aandacht.

Welk model te kiezen

De jeansmarkt wordt overspoeld door ontelbare modellen en nog meer tinten. Nu eens is de skinny helemaal hot, een seizoen later ben je pas hip als de legendarische ‘olifantenpijpen’ – of flare jeans - je benen omhullen.

Je volgt dan misschien wel liefst de laatste trends, vergeet ook niet even naar je eigen figuur te kijken. De broek die je kiest, moet uiteraard vooral bij jou passen.

Ben je niet zo groot, dan zijn donkere kleuren en een hogere taille perfect voor je. De hogere taille doet je benen langer lijken. Ook als de broek langs achter gaapt bij het passen, of voor wie een rolletje voelt piepen boven de jeans, is een hogere taille de geknipte keuze. Een lagere taille is dan weer de beste optie voor wie langere benen heeft en een kort bovenlijf.

Uitlopende pijpen richten de aandacht op je benen, met rechte pijpen bereik je net het omgekeerde. Heb je zeer slanke benen, speel die dan uit met een skinny jeans waar je een losser bovenstuk op draagt. Die slanke benen van je krijgen zo de volle aandacht.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel


Dames met een maatje meer kiezen dan weer voor een recht model, eentje dat licht uitloopt of de populaire bootcut. Een al te nauw aansluitende jeans vestigt de aandacht alleen maar meer op de heupen. Donkere kleuren slanken af en ook een beetje stretch in de stof doet wonderen.

Skinny, bootcut, flare of straight leg jeans... Bij je volgende shopbeurt weet je perfect welk model te kiezen!

Nu nog de maat bepalen

Bij de meeste jeansbroeken wordt zowel de taille als de lengte aangegeven. Meestal letten we vooral op die eerste maat. Toch denk je ook best eens na over de lengte. Ga je de jeans vooral dragen met hakken onder of loop je doorgaans op platte schoenen rond? Wissel je hakken en platte schoenen af, kijk dan even of de jeans leuk staat met opgerolde pijpen.

Gouden tip van Goedkoop.be

Het maakt niet uit of je nu in de winkel staat om een jeans te passen of thuis voor je spiegel de net geleverde online bestelling aantrekt. Eén gouden raad: trek je schoenen aan bij het passen.

Het zorgt voor een veel completer beeld van de broek. Je ziet onmiddellijk of je de juiste lengte te pakken hebt en laat de jeans volledig tot zijn recht komen.

Zeker wie groter is, hecht er best de nodige aandacht aan. Voor kleinere mensen is inkorten uiteraard altijd een optie. Als er echter broeken in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn, kun je net zo goed meteen de juiste lengte nemen. Het bespaart je een avondje achter je naaimachine of eventueel kosten bij de naaiboetiek.

De taille blijft zonder twijfel zeer belangrijk. Altijd handig als je van een bepaald merk je exacte maat weet, dat maakt (online) shoppen een stuk eenvoudiger. Hoewel de maten van verschillende merken lichtjes kunnen verschillen, is je ‘normale’ maat een goede indicator.

Passen blijft de boodschap. Durf je niet online te kopen, weet dan dat je zeer makkelijk een aantal broeken kunt bestellen en terugsturen wat niet past. De minimale retourtermijn is twee weken, voldoende tijd om te bepalen of een broek al dan niet past.

De ultieme pastip mag hier niet ontbreken. Als je een jeans past, moet je die makkelijk dichtkrijgen. Daar hoort gekronkel op de grond om de knoop dicht te krijgen dus niet bij. Maak jezelf geen blaasjes wijs door te denken dat de broek nog wat zal rekken in de was. Bij broeken met lage taille moet je extra goed opletten. Spannen die net iets te veel, dan verschijnt er al snel een extra rolletje. En dat willen we niet, toch?!

Het zit hem in de zakken!

Je pikte er de perfecte maat uit, het model zit je ook als gegoten. Heb je echter gelet op de zakken? Het lijken details, maar niets is minder waar. De zakken langs achter hebben meer effect dan je ooit zou vermoeden.

Staan de zakken ver van de middennaad, dan lijkt het alsof je een bredere bips hebt. Zitten de zakken nogal laag, dan heb je precies een langer achterste. Wil je dit vermijden, dan kies je best een jeans met zakken die dichter tegen de middennaad staan en ook iets hoger. Je krijgt er een optisch rondere en dus extra vrouwelijke vorm door, mooi meegenomen.

Let wel op dat de zakken ook weer niet te hoog staan, daardoor vergroot je achterste. Te kleine zakken en al te veel overbodige details hebben een vergrotend effect. Vijfhoeken die in een punt uitlopen maken je kontje wat kleiner.

Zo zie je maar, wat meer letten op de zakken levert je gegarandeerd dé perfecte jeans op.

Durf te investeren!

Jeansbroeken vind je in alle mogelijke prijsklassen. De kwaliteit en het draagcomfort zullen navenant zijn. Voor je de goedkoopste in je winkelmandje legt, maak je best enkele bedenkingen. We haalden al aan dat een jeans zowat het meest gedragen kledingstuk is. Investeren in een degelijke broek is dan ook geen overbodige luxe. Deel het aantal draagbeurten door de prijs en die duurdere jeans zal in vergelijking met andere kledingstukken een spotgoedkope investering zijn.

Zeker donkere modellen hebben een tijdloos karakter. Je zult er extra veel plezier van hebben als de broek perfect zit en ook na enkele dagen nog mooi aansluit. Alle modeketens hebben jeans liggen, maar de echte jeansmerken zoals Pepe Jeans of G-Star en vele andere blijven toch gespecialiseerd in de immer populaire broek.

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.