Voorbereid op je laatste reis: uitvaartverzekering of niet?

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Allemaal hopen we lang en gelukkig te leven. Maar uiteindelijk komt aan al het leven, helaas een einde. En is het (te) vroeg of laat zover, dan wil je uiteraard dat je laatste reis tot in de puntjes is geregeld. Wil je begraven of gecremeerd worden? Wel of geen bloemen? In intieme kring afscheid nemen of met alle bekenden? En niet te vergeten het financiële plaatje.

Vrienden, familie, collega’s, kennissen, ze zullen verdrietig zijn bij het verlies van zo’n fijn persoon, die wil je ook niet nog eens opzadelen met allerlei onnodige kosten. Kosten die hen in financiële problemen zouden kunnen brengen.

Om dat te voorkomen, kun je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze dekt, volledig of deels, de kosten van een uitvaart. Hoe zo’n verzekering precies in elkaar steekt, welke vormen er zijn en wat de voor-en nadelen zijn, dat zocht Goedkoop.be voor je uit. Zo kun je nog even genieten van je leven nu en wanneer het jouw tijd is, onbezorgd gaan.

De kapitaalverzekering

De kosten voor een uitvaart schommelen al snel tussen de 3.000 en 6.000 euro. De prijzen verschillen per begrafenisondernemer, per regio en de kosten hebben uiteraard ook te maken met wat je laatste wensen zijn.

Omdat het bedrag aanzienlijk is en je je nabestaanden hier niet mee wil belasten, kun je dus voor een uitvaartverzekering kiezen. Met het verzekerde bedrag, dat bij je overlijden wordt uitgekeerd, kan de begrafenis of crematie (deels) worden betaald.

Let wel:  voor mensen die een levens-of groepsverzekering kan het zijn dat een uitvaartverzekering niet meer interessant is. Let op voor oververzekeren. Ga met de verzekeraar of bank waar je eerdere verzekeringen hebt afgesloten om tafel zitten.

Het bedrag dat je laat verzekeren kies je (in de meeste gevallen) zelf, bij veel uitvaartverzekeringen geldt echter wel een minimum en/of maximum bedrag. Over dit bedrag betaal je een premie. Ook in premies heb je diverse opties:

De eenmalige premie/ koopsom

Bij sommige aanbieders van uitvaartverzekeringen kun/moet je kiezen voor de eenmalige premie, ook wel de koopsom genoemd. Je betaalt dan, zoals de naam al doet vermoeden, één  keer een bepaald bedrag. Dit kan geëist worden als je op latere leeftijd zo’n verzekering afsluit.

Belastingtechnisch is de koopsom in ieder geval geen gunstige optie. 

Gespreide premie

De meeste verzekeringsmaatschappijen werken evenwel met gespreide premiebetaling. En daarin kun je vaak ook nog kiezen uit levenslang betalen of gedurende een vast aantal jaren(dikwijls tot 65 jaar).

Levenslang zou alleen een goede optie zijn wanneer de premie per storting voor jou zo laag mogelijk moet blijven en het rendement het grootst wanneer je vroeg zou overlijden. Bij premiebetaling over een specifieke vaste periode, bijvoorbeeld over 15 jaar, betaal je misschien per storting iets meer, maar ga je met pensioen, dan heb je ook alles al netjes betaald.

Vrije keuze in begrafenisondernemer, zelf het te verzekerde bedrag bepalen en levenslang verzekerd, Funalia helpt je graag verder.

Tip: Welke uitvaartverzekering het ook wordt, lees altijd de voorwaarden en kleine lettertjes. Ook al lijkt het een hele lap tekst, later heb je er profijt van.

Een natura uitvaartverzekering

Spreken we over een natura uitvaartverzekering, ook wel een dienstenverzekering, dan betaal je geen premie voor een bepaald bedrag wat bij je overlijden wordt uitgekeerd, maar voor een pakket met diensten. Denk bijvoorbeeld aan een kist, rouwkaarten enz.

Let wel dat je precies weet wat het pakket met diensten omvat als je hiervoor kiest. Hoeveel rouwkaarten zijn er mogelijk, heb je nog keuze in urn of kist... Vaak zal dit vrij standaard zijn en als je iets wilt wat duurder is, moet je alsnog flink wat euro’s neertellen.

Organisatie en verzekering van je uitvaart gecombineerd? Bij uitvaarspecialist Dela zit je aan het juiste adres.

De uitvaartspaarrekening

Iets compleet anders, en het overwegen de moeite waard, is de uitvaartspaarrekening. Dit is een uitstekend alternatief voor personen die wat ruimer bij kas zitten. Zeker omdat er bij deze spaarrekening geen kosten en voorwaarden komen kijken zoals bij een verzekering. Bovendien ontvang je interesten op je gespaarde geld.

Het concept is vrij simpel. Je opent een spaarrekening, waaraan een bepaalde clausule is verbonden. Je mag het geld op deze rekening alleen inzetten om je uitvaart te bekostigen. Praat over deze optie met je uitvaartondernemer.

                                                   Wel of geen uitvaartverzekering?

Voordeel:  Je hoeft niet bang te zijn, dat wanneer je komt te overlijden, er niet genoeg geld is om een afscheid te kunnen organiseren. Nabestaanden hoeven nooit op te draaien voor alle kosten.

Nadeel:  mocht het bedrag dat uitgekeerd wordt niet voldoende zijn voor jouw begrafenis of crematie, dan zal je familie alsnog in de buidel moeten tasten. Bovendien kunnen de premiebedragen aan de hoge kant liggen.
 

Vraag offertes op

De dood is nooit een leuk onderwerp om over te praten, maar we weten ook dat we allemaal dit leven verlaten. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn.

Ga je een bepaalde uitvaartverzekering afsluiten, vraag dan eerst eens bij verschillende begrafenisondernemers offertes op. Zo krijg je een beeld  van wat een begrafenis of crematie ongeveer gaat kosten. Met deze gegevens kun je uiteindelijk ook een bedrag vaststellen dat je wilt verzekeren.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om wel of niet een uitvaartverzekering af te sluiten? Heb je eerdere positieve of negatieve ervaringen met zo'n verzekering? Deel het hieronder met ons.

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.