Tegen weer en wind verzekerd

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Hagelstenen zo groot als golfballen die putten in onze auto slaan, fikse regenbuien die de kelder doen onderlopen...De afgelopen tijd hebben we er al meerdere keren mee te maken gehad: wateroverlast. En wel in de breedste zin van het woord. Met de klimaatverandering, die deskundigen voorspellen, kunnen we steeds meer extreme weersfenomenen verwachten, zoals in ondergaand filmpje.

Kunnen we er iets tegen doen? En wat dan? En zijn we er tegen verzekerd of brengt het financiële zorgen met zich mee? Goedkoop.be zocht het tot op de bodem voor je uit. Wat te doen bij een overstroming of hagelschade? Hoe te verzekeren tegen weer een wind?


bron VTM Nieuws 8 juni 2014

Brandverzekering dekt (bijna) alle schade

Sluit je tegenwoordig een brandverzekering af, dan ben je tegelijkertijd verzekerd voor schade bij de volgende  4 natuurrampen:

- Overstroming
- Aardbeving
- Aardverschuiving
- Overlopen of opstuwing van de openbare riolering (door zware regenval)

Een storm of een fikse hagelbui wordt niet gezien als een natuurramp. Je bent er echter wel tegen verzekerd. Van storm is wettelijk sprake wanneer de wind snelheden haalt van 100 km per uur. Enkele verzekeraars hanteren de snelheid van 80km per uur.

Wel schade – niet verzekerd

Een storm of hagelbui, je ziet ze niet altijd aankomen. Tijd om de parasol of het zwembad naar binnen te loodsen, heb je niet. Toch wordt schade aan deze objecten niet verzekerd. Tuinmeubelen, voertuigen en andere niet verankerde spullen vallen niet onder de brandverzekering. De verzekeringsmaatschappijen gaan er vanuit dat je deze spullen zelf tijdig in ‘veiligheid’ had kunnen brengen.

Beschadiging aan spullen in een ondergelopen kelder worden niet altijd vergoed. Zorg er in ieder geval voor dat apparaten en toestellen op een verhoogje van tenminste 10cm staan.

Aandachtspunt: Meestal houdt de verzekeraar een eerste deel in dat hij niet vergoedt; de franchise of vrijstelling.

Risicogebied

Bouw je een nieuwe woning in een zogenoemd overstromingsgebied, dan is de verzekeraar niet verplicht om binnen de polis een bedrag voor overstromingsschade uit te keren. Tegen de gevolgen van overige natuurrampen blijf je wel beschermd.

Geen nieuwbouw toch woonachtig in overstromingsgebied? De schade wordt sowieso uitgekeerd. Wel is er een zeer waarschijnlijkekans dat de premie vele malen hoger ligt.

Overstromingen: checklist voor het aanmelden van schade (bij een brandverzekering)

• De verzekeraar zo spoedig mogelijk verwittigen (eventueel via makelaar of agent) zodat hij een schadedossier kan openen en het bezoek van een expert inplannen.
• Voorkomen dat de schade erger wordt (bv. de elektriciteit niet terug aanschakelen in ruimtes die aangetast zijn door de vochtigheid, elektrische apparaten naar droge ruimtes brengen)

In afwachting van het bezoek van de expert, kun je het volgende doen om dat bezoek voor te bereiden:

•  Foto’s maken van de schade (zowel aan gebouw als inboedel);
•  Een lijst maken waarin alle schade wordt opgesomd;
•  Bewijsstukken (bv. aankoopfacturen) opsnorren van de beschadigde goederen; als die onvindbaar zijn geef je een korte beschrijving van de goederen.

Schade bij niet-verzekerderden

Enkele gezinnen, die niet over een brandverzekering beschikken omdat zij met een leefloon of OCMW-steun moeten rondkomen, zijn voor de vergoeding van overstromingsschade afhankelijk van de erkenning van de overstroming als ramp door de regering en van de tussenkomst van het Rampenfonds.

De niet-verzekerde gezinnen, die een OCMW-attest kunnen voorleggen, kunnen de geleden schade aangeven bij de bevoegde overheidsinstanties (in de praktijk meestal het gemeentebestuur) zodat een dossier kan worden geopend bij het Rampenfonds.

Schade aan voertuig

In 1 keer breekt de hel los. Hagelstenen zo groot als golfballen kletteren met volle kracht naar beneden. De kans om je auto ergens onder te stallen , heb je niet gehad. Met als gevolg, een flink aantal blutsen in je carrosserie en de ruiten aan diggelen. Veel leed, maar ben je volledig omnium of mini-omnium verzekerd dan kun je op de kosten van de verzekeraar de boel laten herstellen.

Geen omniumverzekering? (omdat dit bijvoorbeeld niet mogelijk was, omdat je auto te oud hiervoor is) Vaak zul je dan zelf voor de reparatiekosten op moeten draaien. In sommige gevallen wordt een hagelstorm erkend als natuurramp en kan het Rampenfonds tussenkomen.

Tip: maak altijd foto’s van het desbetreffende voertuig!

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Waterschade door een gigantische stortvloed aan neerslag of stormschade is nooit prettig. Ben je goed verzekerd dan wil dit nog enige verzachting bieden. Zorg niet alleen dat je het verzekeringsgedeelte op orde hebt, maar dat je ook preventief te werk gaat. Controleer bijvoorbeeld na een storm of het dak nog heel is en check regelmatig de afvoersystemen en regengoten.

Nog tips om de schade te beperken of dingen waarbij je op moeten letten bij het afsluiten van een verzekering? Laat het ons gerust hieronder weten.

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.