Besparen op verzekeringen: Hoe pak je het aan?

Hanna
Door Hanna
1 reactie

Elk jaar betaal je enkele honderden euro’s aan verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere neem je er voor de zekerheid maar bij. Zolang er niets fout gaat, lijken het wel overbodige kosten. Zodra problemen de kop opsteken, onze woning is leeggeroofd, de auto liep heel wat blikschade op... zijn we maar al te blij dat de hoge kosten gedekt worden door de verzekering die we zo netjes elk jaar betalen.

Een haat-liefdeverhouding, zo zou je het wel kunnen noemen. Toegegeven, ze nemen een grote hap uit je budget. Hoog tijd dus om de automatische piloot bij het betalen even uit te schakelen en de polissen van dichterbij te bekijken. Je kunt immers een hoop besparen op verzekeringen, wij tonen je hoe je dat aanpakt.

Hoe je het ook draait of keert, de belangrijkste verzekeringen haal je toch best in huis. De tegenslag op zich is al voldoende, we staan niet te wachten op een flinke financiële kater.

1. Welke verzekeringen heb je (nodig)?

Wie dacht onverzekerd door het leven te gaan, is eraan voor de moeite. Een aantal verzekeringen zijn wettelijk verplicht, of moet je in elk geval aangaan om bijvoorbeeld een woninglening te verkrijgen. Tijd voor een klein overzicht:

Embed code
Soorten verzekeringen
Verzekering Korte omschrijving Verplicht? Opmerking
Auto/moto/bromfiets Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA): vergoeding schade aan personen/goederen door jouw wagen veroorzaakt ja Uit te breiden met niet-verplichte verzekeringen, bijvoorbeeld Full Omnium, glasbreuk e.d.
Ziekte Medische kosten, uitkering bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof ja Komt neer op de aansluiting bij een mutualiteit
Hospitalisatie Dekking van de kosten bij een ziekenhuisopname nee - Via het werk
- Privaat
- Via de mutualiteit
BA Familiale Schade aan derden (personen/goederen) in uw privéleven nee Wel warm aanbevolen. Kleine ongelukjes (met grote schade) zijn snel gebeurd.
Woning & Inboedel Schade door brand, diefstal, blikseminslag... nee Zeer warm aanbevolen en dikwijls een voorwaarde bij het afsluiten van een lening.
Schuldsaldo Gekoppeld aan de woninglening. Bij overlijden vereffent de verzekering het nog openstaande krediet nee Voorwaarde bij het afsluiten van een lening

 

Verrassend weinig verzekeringen zijn verplicht, maar ook de niet-verplichte uit bovenstaand lijstje zijn warm aanbevolen. Zodra er schade is bij bijvoorbeeld brand of je belandt in het ziekenhuis, lopen de kosten pijlsnel op. Een woning- en schuldsaldoverzekering afsluiten geldt bij de meeste kredietinstellingen als voorwaarde om een lening te verkrijgen. Logisch ook, want de kosten bij dergelijke schade kunnen de meesten onder ons niet zomaar zelf vergoeden.

Het lijstje is natuurlijk veel langer dan wat je in de tabel terugvindt. Je kunt zo ongeveer alles verzekeren, van je smartphone tot je gouden tand. Vraag je hierbij steeds af of het wel de moeite loont. Hiervoor kijk je best naar het eigen risico, dit is het bedrag dat je zelf mag ophoesten voor de verzekering tussenkomt. Vergelijk even de waarde van wat je verzekert met de kosten van de verzekering zelf. Een simpele rekenoefening kan je al heel wat besparen.

Kijk ook even naar wat je zelf kunt inbrengen. Heb je flink wat spaargeld staan, dan kun je het eigen risico verhogen. De premie gaat bijgevolg gevoelig dalen. Of wie weet wordt een bepaalde verzekering wel overbodig doordat je zelf voldoende spaarcentjes hebt om eventuele tegenslagen te betalen.

Gouden tip van Goedkoop.be

Heb je wel een auto, maar rij je er niet gek veel kilometers mee? Een doorsnee autoverzekering loopt in verhouding al snel hoog op. Corona Direct bedacht echter de ultieme oplossing. Met deze autoverzekering betaal je per kilometer. Staat je auto stil, dan doe je er ook geen verlies mee.

Je geeft het aantal kilometers door die je denkt dat jaar te rijden. Na een jaar geef je je kilomterstand op, het eventuele verschil krijg je netjes terugbetaald. De formule is voordelig voor wie minder dan 15.000 km per jaar rijdt.

2. Hoe zit het met de inhoud van de polissen?

Nu je alle verzekeringen in kaart hebt gebracht, wordt het tijd om de polissen van naderbij te bekijken. Door de jaren heen wordt er al eens een verzekering toegevoegd aan het lijstje, zonder daar verder bij stil te staan.

Zonde, want een overlapping heb je sneller dan je denkt. Twee keer betalen om hetzelfde te verzekeren, dat is pas weggegooid geld. Gelukkig valt dit simpel op te lossen. Lees gewoon goed alle polissen door. Even de overbodige verzekeringen stopzetten en klaar.

Het omgekeerde geldt ook. Misschien bouwde je een extra verdieping op je huis, of een veranda. Nieuwe ruimtes moeten aan de polis toegevoegd worden. Een extra controle kan dus nooit kwaad.

Gouden tip van Goedkoop.be

Tarieven vergelijken al goed en wel, maar wat een immens werk! Of toch niet? Mefirst.be is een handige vergelijker die op basis van jouw gegevens de voordeligste verzekering voor je uitzoekt.

Of je nu op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering, brandpolis of een voordelige schuldsaldo, Mefirst.be snort het voor je op.

3. Tijd om tarieven te vergelijken!

De meeste mensen houden jarenlang dezelfde verzekeringen aan, zonder erbij stil te staan of die nu nog steeds de voordeligste zijn. Valt er een rekening voor een bepaalde verzekering in de bus? Dan moet er voortaan een lampje branden.
Neem even de tijd om te kijken welke aanbiedingen er op de markt zijn. Vergelijk tarieven van verschillende verzekeringsmaatschappijen en pik er zo de goedkoopste uit. Niemand is verplicht om jarenlang dezelfde verzekering aan te houden. Jaarlijks vergelijken levert je een hoop uitgespaarde euro’s op.
 

4. De goedkoopste is niet altijd de voordeligste

Met deze tip lijken we het vorige puntje wel tegen te spreken. Toch is het niet zo. Het komt er gewoon op neer om puntje 2 en 3 met elkaar te combineren. Bij het vergelijken van tarieven moet je ook de polisinhoud meenemen. Een lage premie met een torenhoog eigen risico en bijna niets van dekking of een hogere premie met betaalbaar eigen risico en voldoende dekking, het is maar wat je het voordeligst vindt.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

5. Haal de onderhandelaar in jezelf naar boven

Het is best handig om meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar te hebben.  Door verschillende verzekeringen af te sluiten, krijg je wel eens extra korting. Bovendien heb je één contactpersoon die op de hoogte is van je hele situatie en je steeds uit de nood helpt.

Voordeel voor jou, maar ook voor de verzekeraar ben je een welgekomen klant. Levert je jaarlijkse vergelijking elders een goedkopere verzekering op, dan wordt het tijd om te onderhandelen. Wie weet kun je wel een extra korting krijgen bij je vaste verzekeraar.

Vergelijk jij de polissen en tarieven van verschillende verzekeringsmaatschappijen wel eens?

Bron: www.wikifin.be

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.