Kredietkaart aanvragen: de voordelen en nadelen - Goedkoop.be

De voor- en nadelen van een kredietkaart

Door
Laatste update op 2 reacties

American Express, Visa of Mastercard... Iedereen kent de meest courante kredietkaarten wel. Voor je echter definitief beslist om een van die kredietkaarten in huis te halen, zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje. Voor geldzaken ga je beter niet over een nacht ijs.

Voordelen van een kredietkaart: een overzicht

Makkelijk online betalen

Ga je regelmatig online shoppen, regel je allerhande tickets of goedkope vluchten online, dan is een kredietkaart uiterst handig. Meer en meer webshops bieden ondertussen ook de mogelijkheid om met je gewone bankkaart te betalen. Toch gebeurt het dat een kredietkaart de enige optie is. Zonde als je aankoop dan niet doorgaat omdat je zelf geen kredietkaart hebt.

Met online betalen kan er altijd wat mislopen, hoe goed het betalingssysteem ook beveiligd is. Hackers hebben het wel eens op online shops gemunt. Let er daarom op altijd via een veilige internetverbinding te betalen, niet zomaar in een internetcafé.

Effectieve betaling volgt later

Het woord zegt het zelf, met een kredietkaart koop je op krediet. Pas aan het einde van de maand gaan je uitgaven van je bankrekening. Zie je net een droomreis voorbijkomen, maar is het nog enkele dagen wachten op het vakantiegeld? Laat die kans niet schieten, betaal gewoon met je kredietkaart.


Wie denkt aan krediet, hoort daar logischerwijs ook ‘rente’ bij. Met een kredietkaart heb je echter het voordeel dat je pas aan het einde van de maand betaalt, zonder extra kosten zoals rente.

Zorgeloos naar het buitenland

Op reis in het buitenland kun je met de meeste bankkaarten heel wat verrichtingen doen. Bevind je je op een afgelegen plek, of laat je bankkaart het toch afweten, dan is een kredietkaart je reddende engel.

Je kunt er geld mee afhalen – weliswaar tegen betaling van een commissie -, of je betaalt er rechtstreeks mee in een winkel of op restaurant. Sta je plots voor grotere uitgaven en volstaat het saldo op je zichtrekening niet, dan biedt een kredietkaart een goede oplossing.

Dat je niet met hopen cash op reis moet vertrekken, is misschien nog wel het grootste voordeel. Met een kredietkaart heb je altijd een universeel betaalmiddel op zak. Je geraakt in elk geval ergens aan geld, maar hoeft niet rond te lopen met grote sommen en bang te zijn dat je beroofd zult worden.

Een eenvoudig onderpand

Wanneer je een huurauto of skimateriaal afhaalt, nemen de verhuurbedrijven dikwijls een kopie van je kredietkaart. Die wordt gebruikt als onderpand, voor het geval je niet meer terugkeert met de gehuurde goederen.

Voor de verhuurder is het een zekerheid. Breng je het gehuurde niet terug, dan kan hij de kosten van je kredietkaart halen. Ook voor jou is het makkelijk. Je hoeft geen grote sommen waarborg achter te laten, een kopietje volstaat.

Sparen voor korting

Aan de meeste kredietkaarten is een interessant spaarsysteem gekoppeld. Per bepaald bedrag dat je uitgeeft, belandt er een korting op je kredietkaart. Die zet je later om naar waardebonnen om met korting (online) te shoppen of wissel je in voor prachtige geschenken. Zo werkt Visa met het Spaar&Pluk-systeem, bij American Express spaar je voor Membership Rewards.

Gouden betaaltip van Goedkoop.be

Kredietkaartverstrekkers werken regelmatig samen met een heleboel bekende merken. Elke maand opnieuw staan er geweldige promoties klaar. De nieuwste geurtjes koop je uiterst voordelig bij Ici Paris XL met Visa. Voordelige Sunjets-weekendjes scoor je met American Express. Kies je een camping van Vacansoleil uit, betaal dan met Visa voor nog meer korting.

Nadelen van een kredietkaart in een notendop

Fraude blijft mogelijk

Ondanks de vele inspanningen van kredietkaartverstrekkers blijft de kans op fraude bestaan. Vroeger volstond een handtekening, ondertussen werd er een identificatiecode toegevoegd op de achterkant van de kaart. Maar zelfs dat systeem is niet altijd even waterdicht.

Daarom houden de verstrekkers het betalingsverkeer nauwlettend in het oog. Geef je plots een abnormaal groot bedrag uit of wordt er een betaling in het buitenland uitgevoerd, dan word je gecontacteerd. Klopt er iets niet, dan wordt je kaart geblokkeerd en krijg je het verdwenen bedrag terugbetaald.

We haalden al aan dat fraude via webshops ook mogelijk is, bijvoorbeeld door hackers. Door altijd te shoppen via een veilige internetverbinding, bescherm je jezelf optimaal.

Geen geld voor wat je koopt

Wat je met een kredietkaart uitgegeven hebt, gaat pas van je rekening aan het einde van de maand. Het gevaar bestaat dus dat je geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt. Een beetje zelfdiscipline is hier wel op zijn plaats. De limiet van je kredietkaart kun je ook zelf bepalen, dit kan hierbij ook al helpen.

Hoge rente

Wanneer je het verschuldigde bedrag niet meteen kunt afbetalen, worden hoge rentes aangerekend. Hier geldt opnieuw: zorg ervoor dat je niets uitgeeft wat je je eigenlijk niet kunt veroorloven.

Niet gratis!

Let op, jaarlijks betaal je een bepaalde bijdrage voor de meeste kredietkaarten. Er zijn tal van kaarten op de markt, elk met hun eigen tarieven.

Zoek de kaart uit die je op het lijf geschreven is. Er zijn bijvoorbeeld speciale kredietkaarten voor wie veel reist. Bedenk goed of je die kost er jaarlijks wel uit haalt. Zoniet heeft een kredietkaart weinig voordelen...

Flexibel lenen, maar duur

Wil je een snelle lening, dan lukt dit meestal niet zo makkelijk via de bank. Voor plotse geldnood is een lening via je kredietkaart wel een goede optie, maar hou er rekening mee dat het zeer duur is.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.