Wereldse vleesgerechten in een vegetarisch jasje

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Vegetarisch eten kun je om meerdere redenen doen. Vanwege het welzijn van dieren, voor je gezondheid of om de ecologische voetstap te verkleinen. Een beperkte consumptie van vlees draagt namelijk bij aan een beter milieu.

Vind jij vlees te lekker om helemaal uit je leven te bannen? Maar ben je best bereid om je schnitzel of biefstuk eens te verruilen voor een vegetarische variant? Deze geweldige alternatieven mag je dan zeker niet missen! Typische wereldse vleesgerechten, zoals spareribs en goulash, in een vegetarisch jasje.. Dat wordt smullen!

Hongaarse goulash

Zeg je Hongarije, dan denk je al snel aan goulash. De traditionele Hongaarse goulash is een vleesstoofpot met als basisingrediënten paprika, ui, tomaat en uiteraard rundvlees. Lik jij je vingers af bij zo’n goulash, maar wil je ook minderen of stoppen met het eten van vlees? Probeer onderstaand recept eens. Dezelfde ingredënten, maar het rundvlees vervang je door tofu.

  • 250 gram gesneden uien
  • 3 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 360 gram pittig of mild gekruide tofublokjes
  • 400 gram paprika
  • 250 gram champignons
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 laurierbladeren

Fruit de knoflook en uien in hete olie. Doe de tofublokjes erbij en schep dit alles om, op hoog vuur, totdat de tofu bruin is. Voeg de gesneden champignons en paprika toe en bak 5 minuten mee. Blijf alles omscheppen, zodat het niet aanbrandt. Giet er 150 milliliter water bij en voeg ook de tomatenpuree en de laurierbladeren toe. Laat het geheel nog ongeveer 7 minuten stoven. Lekker met rijst.

Griekse souvlaki

Moussaka, Keftedakia, Gyros, Souvlaki... vlees speelt een grote rol in de Griekse keuken. Maar zonder het vlees kun je ook bijvoorbeeld de lekkerste souvlaki maken. Met een goede marinade en de juiste bereidingswijze, kom je heel dicht in de buurt van de echte vleesspies.

  • 300 gram tempeh
  • 1 kopje goede olijfolie
  • 4 gedroogde laurierbladeren (fijn verkruimeld)
  • 3 teentjes gesnipperde knoflook
  • Gedroogde oregano
  • Flink wat peper
  • Grof zeezout
  • Enkele takjes rozemarijn

Stoom de tempeh ongeveer 10 minuten, zo trekt de marinade er later beter in. Snijd de tempeh in blokjes (voor aan de spies). Meng de overige ingrediënten tot een marinade. Schep de tempeh door de marinade en laat voor minimaal twee uur zo staan. Rijg vervolgens de blokjes op een spies en grill ze kort aan alle kanten todat ze mooi bruin zijn (let op verbranden).

Een echte souvlaki eet je met, jawel tzatziki!

Tempeh is een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Tempeh is rijk aan ijzer, calcium, magnesium en bevat daarnaast de nodige eiwitten. Tempeh heeft een vleesachtige textuur, maar een vrij neutrale smaak. Door tempeh te marineren en/of op een bepaalde manier te bereiden, leent het zich uitstekend als vleesvervanger.

Amerikaanse spareribs

Smullen van een sappige sparerib zonder vlees te eten, onmogelijk? Niet helemaal waar! Bekijk dit filmpje op bosh.tv eens en ontdek dat een barbecue‘rib’ ook prima past in de vegetarische keuken. De ingrediënten zijn niet ingrediënten die je dagelijks gebruikt tijdens het koken. Vele ervan kun je kopen bij een winkel zoals bijvoorbeeld Holland & Barrett, in een natuurwinkel of online bestellen.

  • 1 kopje glutenmeel
  • 1 eetlepel edelgist
  • ¾ kop groentebouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • Een flinke snuif zwarte peper
  • 1 theelepel Liquid Smoke

Meng alles onder elkaar,  maak er een bal van en trek deze uit (zie filmpje). Leg het in een ovenvaste schaal en bak 20 minuten op 180 graden. Haal de schaal uit de oven, bestrijk ruim met barbecuesaus en bak nog een 5 minuten op 180 graden. En dan smikkelen maar!

Meer weten over vleesvervangers of over wat je kunt eten om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer je ‘vegetarisch gaat’ lees dan hier ons artikel over vleesvervangers.

Chinese babi pangang

  • 300 gram tempeh in reepjes gesneden

Voor marinade tempeh:

  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • Het sap van 1 citroen
  • Een scheutje ketjap manis
  • Een flinke scheut olijfolie
Gouden tip van Goedkoop.be

In ons artikel 'Doei vlees, hallo vleesvervangers, lees je dat vleesvervangers niet duurder zijn dan vlees. En veel meer dan de alledaagse specerijen en kruiden om bijvoorbeeld tempeh en tofu op smaak te brengen heb je niet nodig. Wil je dit alles met korting kopen? Hou de AH aanbiedingen op Goedkoop.be in de gaten.

Voor de saus:

  • 350 milliliter water
  • 150 gram tomatenpuree
  • Het sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels Stevia Sweet Xtra
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels arrowroot

Voeg alle ingrediënten voor de marinade samen en laat hier de reepjes tempeh in trekken. Gooi ook alles voor de saus in één grote pan, behalve de arrowroot (zetmeel uit wortelstokken). Verwarm totdat er een saus ontstaat. Vergeet niet regelmatig door te roeren. Maak een papje van de arrowroot en water en doe dit bij de saus zodra deze begint te koken. Je mag de saus van het vuur halen wanneer deze is ingedikt.
Maak een grillpan heet en bak de tempehreepjes om en om, mooi bruin.\

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.