De man, de mythe, de kooklegende

Joost
Door Joost
0 reacties

Heren, verzamelt u. Wordt jou ook altijd verteld dat je niet kan koken als je pannenkoeken weer eens aangebrand zijn of waag je je uit pure angst niet aan het fornuis?
Afgelopen daarmee, je moet je mannetje staan in de keuken en iedereen omver blazen met jouw creaties. Vrouwen houden van een man die kan koken en jij, als man, houdt van vrouwen. Koken dus!

Veel mannen koken niet, omdat ze het te veel werk vinden en het zien als een zware opdracht bestemd voor vrouwen. De grapjes van de man over vrouwen die in de keuken thuishoren zijn allemaal wel bekend, maar wie doet dan je strijk, was en schoonmaak? Jij mag ook wel eens leren koken.

De barbecue is dan weer het terrein van de man, deze extreem mannelijke manier van eten klaar maken is een eitje. Jij bent de echte grillmaster. Betrapt, eten maken kan je dus wel!

Uiteraard is bovenstaande klare taal overdreven, maar de man die geen ei kan bakken schijnt echt nog te bestaan. We willen je laten zien dat koken niet zo’n zware bevalling hoeft te zijn, dat het echter voor veel waardering zorgt en niets afdoet aan je mannelijkheid. Jij wordt de nieuwe koning in de keuken.

Eten van twee walletjes
De man is een snelle leerling, kijk daarom eens aandachtig wat je vrouw, vriendin of moeder aan handelingen uitvoert terwijl ze kookt. Je kan de maaltijd die je zojuist geleerd hebt te maken ook meteen proeven zoals deze hoort te smaken.

Koken is geen hogere wiskunde, bovendien kan je zo in de praktijk precies alle stappen volgen. Wellicht knoop je nog eens een interessant gesprek aan tijdens een van je observaties.

De appel valt vanzelf als hij rijp is
Koken én lezen?! Dat kost wel extreem veel moeite. Toch is het de moeite waard om eens een kookboek door te nemen, er staat veel nuttige basisinformatie in. Probeer daarna eens wat recepten die je hier vindt, oefening baart immers kunst. Auto rijden lukte toch ook niet meteen?

Geen kookboek in huis? Geen probleem, er zijn veel lekkere en eenvoudige recepten te vinden op internet. Een leuke tip is www.myfridgefood.com, hier geef je aan wat er nog in je koelkast ligt en de website laat je de lekkerste recepten zien die te maken zijn met deze ingrediënten.
Ook zijn er veel kookboeken online te vinden bij bijvoorbeeld Bol.com of Eci.be, zelfs speciaal voor mannen.

Daar is vlees in de kuip
Geraak je niet wijs uit een geschreven recept? Kruip achter de computeren zoek filmpjes op YouTube met handige kookinstructies. Kookhelden als Gordon Ramsay en Jamie Oliver zijn hier bijvoorbeeld te vinden.

Écht indruk maken in de keuken? Zoek naar zogeheten “lifehacks”. Dit zijn innovatieve hulpmiddelen om de meest standaard situaties makkelijker op te lossen, zodat deze minder tijd of moeite kosten. Er zijn genoeg lifehacks te vinden die gerelateerd zijn aan eten. Gebruik deze lifehacks in de keuken, veel mensen staan hier niet bij stil en zullen stomverbaasd zijn.

Voor extreem mannelijke gerechten adviseren we je om “Epic Meal Time” eens op te zoeken op YouTube. Je moet misschien wel even langs bij Farmatop.be voor maagzuurpilletjes als je deze recepten hebt geprobeerd.

Gouden tip van Goedkoop.be

Geen zin om naar de supermarkt te gaan en te bedenken wat je zult eten? Via Hello Fresh laat je je verse groenten eenvoudig thuisbezorgen, met bijhorende recepten, zonder extra te betalen.

Nu gaat de boter geld kosten
Wanneer je alle moed bijeen geraapt hebt om de keuken in te duiken, is het tijd voor de boodschappen. Probeer zoveel mogelijk verse producten te nemen. Deze zijn veel lekkerder en frisser, waardoor jouw creatie automatisch beter gaat smaken. Verse ingrediënten kunnen soms prijzig zijn, maak daarom afwegingen als je ook op de portemonnee wilt letten.

Eieren voor je geld kiezen
Ben jij nou die man die nog geen ei kan bakken als de vrouw van huis is? We leggen deze zware beproeving graag uit in een paar stappen.

Dit heb je nodig:
- een koekenpan (zo’n platte pan met een lange steel)
- een ei
- olijfolie of bakboter
- een spatel

Zo werkt het:
- Zet het vuur of je kookplaat aan. Dit is iets technisch, als man weet je echt wel hoe dit moet. Zet deze redelijk hoog, op ongeveer ¾ van de maximale hoogte. Let wel op dat je de dampkap aanzet!
- Doe een scheutje olijfolie of blokje bakboter in de pan. Gebruik hiervoor ongeveer evenveel boter als je op je boterham zou doen met smeerboter. Olijfolie is wel gezonder.
- Laat de boter smelten of de olijfolie 1 tot 2 minuten warm worden. Verdeel de vetstof over de pan.
- Breek het ei (op de rand van de pan of met een mes) en laat de inhoud in de pan glijden. Zet het fornuis iets zachter. Hou je niet van een spiegelei? Breek dan de dooier (het gele gedeelte) met je mes of spatel.
- Laat het ei in de pan bakken tot het eiwit (het witte gedeelte) niet meer vloeibaar is, maar het eigeel nog wel. Hij is klaar! Als je geen spiegelei wilt, draai je het ei om op het moment dat het gehele ei niet meer vloeibaar is. Laat het ei dan nog 1-2 minuten bakken in de pan.
- Til het ei met de spatel uit de pan en leg deze op je bord. Klaar is kees! Vergeet het fornuis niet uit zetten, laat de dampkap nog een kwartiertje aan.

Dat was toch niet zo moeilijk?!

Kan je nou wel een beetje koken en hou je van choqueren? Een beetje kleurstof door het eten doet wonderen.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Heb jij nog goede tips voor de kokende man of ben je zelf een man die wat gehad heeft aan deze tips? We vinden het erg leuk om het te horen!

Over de auteur

Joost

Als voormalig verkoopadviseur in een elektronicaketen, hebben elektro en multimedia geen geheimen voor mij. Coolblue en Centralpoint.be staan bovenaan mijn lijstje favoriete webshops. Ik volg de laatste trends op de voet en weet perfect waar je alles het goedkoopst aanschaft. Ook voor sport zit je goed bij mij. Jij bent op zoek? Ik toon je de ideale prijs/kwaliteit.