Welke tv kopen? Het ABC van de tv. - Goedkoop.be

Het ABC van de TV: tips voor goedkope, degelijke televisies

Door
0 reacties

Daar sta je dan, te staren naar een twintigtal – of misschien wel een pak meer – televisietoestellen die mooi synchroon hetzelfde beeld op je afvuren. Maar hoe maak je nu een keuze uit die verschillende schermen? Niet makkelijk, je wordt niet alleen tureluur van twintig keer hetzelfde beeld, verkopers slaan je ook nog eens om de oren met fancy termen waar je nog minder wijs uitraakt.

Hoog tijd dus voor het ABC van de TV: welke toestellen zijn er op de markt en waar moet je op letten? LCD, 3D, Smart TV... Goedkoop.be maakt je wegwijs in televisieland om je naar de – voor jou – perfecte keuze te leiden. We leggen kort de verschillende eigenschappen van de toestellen uit, zo wordt het al snel duidelijk waar je je aandacht best op vestigt.

1. Kijken in 3D?

Ga je naar de cinema, dan krijg je meer en meer de kans om films in 3D te bekijken. Brilletje op en je waant je – nog meer dan bij een ‘gewone’ film – een personage. De figuren lijkten uit het scherm te springen en jou mee te sleuren in het verhaal. Niet alleen in de cinema kan het, ook thuis!

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een 3D-tv en een brilletje. Uiteraard werkt de techniek vooral met televisieprogramma’s, dvd’s, blu-rays en games ontworpen in 3D. Overweeg je een 3D-tv, let er dan even op of er een 3D-bril meegeleverd wordt –draadloos biedt het hoogste comfort. De brillen zijn uiteraard apart verkrijgbaar, maar de kostprijs loopt al snel op.

Heb je beslist om een 3D-tv te kopen, dan blijven er nog enkele keuzes over. Binnen de 3D-techniek worden namelijk twee types onderscheiden, de actieve en passieve 3D. We overlopen kort de principes – zonder al te technisch te worden - met hun voor- en nadelen.

Actieve 3D

Bij actieve 3D krijgt elk oog een ander beeld te zien, dat achtereenvolgens getoond wordt. De 3D-bril zorgt dat elk beeld aan het juiste oog getoond wordt. Een televisietoestel met actieve 3D herken je aan de robuustere 3D-bril die je ervoor nodig hebt.

Die bril vormt meteen ook het grootste nadeel, want hij is niet alleen zwaarder, maar ook duurder en werkt op batterijen. Voor een goede werking worden bril en tv gesynchroniseerd via Bluetooth bijvoorbeeld. Het beeld wordt niet opgesplitst, dus de resolutie wordt niet aangetast.

Passieve 3D

Ook hier krijgt elk oog een ander beeld te zien, maar beide beelden worden tegelijk getoond. Door elk beeld in lijnen onder te verdelen, ziet het linkeroog bijvoorbeeld alle even lijnen en het rechter alle oneven. De bril zorgt er opnieuw voor dat elk oog de juiste lijnen te zien krijgt.

Terwijl de bril hier een pluspunt is – lichter, goedkoper en comfortabeler -, wordt de resolutie wel eens aangetast doordat het beeld in twee gesplitst is. Het beeld flikkert minder en ook crosstalk – het vervelende verschijnsel dat het beeld dubbel ziet doordat je linkeroog te zien krijgt wat voor het rechteroog bedoeld is - wordt beperkt.

Ondertussen veroveren 3D-tv’s waarbij je geen bril nodig hebt hun plaatsje op de markt. Ze zijn echter nog niet aan te raden, wegens te duur en te teleurstellende resultaten.

2. Plasma of LCD?

Qua beeldtechniek krijg je eveneens een keuze voorgeschoteld. Er zijn zowel plasma- als LCD-schermen op de markt. We zoomen er even dieper op in, elk met hun plus- en minpunten. Hierbij vermelden we graag dat de verschillen stilaan miniem worden.

LCD-scherm

Een LCD-scherm heeft doorgaans een slanker design met een zeer dun frame. Je hebt ruime keuze aan formaten, LCD-schermen zijn beschikbaar van kleine tv’tjes tot zeer grote toestellen. Ze zijn bovendien doorgaans energiezuiniger dan hun plasmategenhangers.

Wanneer je kiest voor 3D-tv, is het handig te weten dat een LCD-scherm compatibel is met zowel actieve als passieve 3D. Actieve 3D bekijk je probleemloos in helder verlichte ruimtes. Anderzijdse is de toch wel storende crosstalk sneller zichtbaar.

Plasmascherm

Dit scherm wordt wel eens de favoriet van echte Home Cinema-liefhebbers genoemd. Het staat erom bekend zeer natuurlijke kleuren te tonen met een hoog contrast en diepe zwartwaarden, waardoor alles nog echter lijkt. Weinig merken kiezen echter voor  plasmaschermen en ook de keuze aan maten is een stuk beperkter.

Plasmaschermen kunnen alleen actieve 3D weergeven, wat ze dan ook met een uitzonderlijk goede diepte doen. Het probleem van de crosstalk is nagenoeg onbestaand. Hier heb je wel een donkere omgeving nodig om optimaal van het 3D-beeld te genieten.

Embed code
LCD / plasmaschermen
Plus- en minpunten LCD vs. plasma
  LCD plasma
Pluspunten Slank design/dun frame natuurlijke kleuren
  Ruime keuze formaten diepe zwartwaarden
  Energiezuinig hoog contrast
  3D (actief + passief): ook in heldere ruimtes 3D (actief): goede diepteweergave
    3D (actief): geen crosstalk
Minpunten 3D: crosstalk komt sneller voor iets logger design
  3D: effect verdwijnt sneller als je je hoofd beweegt vooral grote maten
    3D (actief): donkere omgeving nodig

 

3. Wat is een Smart-tv precies?

Het begrip smart-tv heeft niet zozeer te maken met de beeldtechniek of het al dan niet weergeven van 3D. Een smart-tv mag je letterlijk een ‘slim toestel’ noemen, de functies zijn eindeloos.

Het toestel kan aangesloten worden op het internet, waardoor je het toestel perfect integreert met andere multimedia. Je kunt rechtstreeks filmpjes, foto’s tot complete films bekijken via internet. Via het draadloze netwerk zet je eigen filmpjes en foto’s over op tv om ze in topkwaliteit te tonen.

Vergeet de talloze afstandsbedieningen die steeds zoek zijn. Voortaan bedien je het tv-toestel met je smartphone. Even de gepaste app installeren en klaar. Dat een touchscreen zoveel makkelijker en uitgebreider is dan enkele knoppen, hoeven we niet te vertellen.

Even een tweet de wereld insturen als commentaar op het tv-programma dat je bekijkt, online shoppen en tegelijk je favoriete soap opzetten... Je combineert het moeiteloos. Meerdere vensters staan in een keer open op het scherm.

Kortom, de toepassingen zijn eindeloos, een smart-tv is het overwegen waard, als je daar staat te turen naar al die schermen die hetzelfde beeld op je afsturen. Eén perfect toestel bestaat niet, het hangt sterk af van je eigen wensen en voorkeuren. Maak eerst een overzichtje van je eisen voor je naar de winkel trekt, zo is de helft van het werk al gebeurd. Heb jij een favoriet merk of ultieme tip? Deel het gerust hieronder!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.