Welke tablet kies ik? De voor- en nadelen op een rijtje

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

De computer zoals wij die kennen maakt nog maar zijn opmars sinds de late jaren ’70, maar wordt nu alweer van zijn troon gestoten. Eerst kreeg het eerder logge toestel flinke concurrentie van de laptops, even snel gevolgd door tablets die flink aan populariteit winnen.

De uiterst compacte toestellen, doorgaans met touchscreen, zijn makkelijk mee te nemen. Niet alleen naar je werk, maar ook op vakantie, om nog maar te zwijgen van hun multifunctionaliteit. Wie van plan is een tablet te kopen, krabt zich wel eens in de haren. Welke tablet is nu de beste? Hoe beslis ik welk toestel mij op het lijf geschreven is?

Goedkoop.be helpt je graag verder door het ruime aanbod wat duidelijker onder te verdelen. De voor- en nadelen zetten we keurig op een rij, na het lezen van dit artikel ben je al een stuk dichter bij je aankoop.

Wie zijn de hoofdrolspelers?

Op de markt zijn verschillende tablets beschikbaar, belangrijk is om het onderscheid te maken tussen merken en besturingssystemen.

Apple ontwikkelde een eigen besturingssysteem, namelijk iOS. Het hangt meteen samen met de tablet die Apple op de markt bracht, de iPad en zijn latere generaties. iOS is een uniform besturingssysteem dat makkelijk en duidelijk in gebruik is.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Voor Android van Google ligt de kwestie anders. Het besturingssysteem wordt geïnstalleerd op tablets van verschillende fabrikanten, al dan niet met een eigen inbreng. Samsung, Asus, Google en een aantal kleinere merken werken met dit systeem. Door er een merkeigen laagje over te leggen, is het systeem niet zo uniform meer. Voordeel is dan weer dat je zelf heel wat zaken kunt instellen en aanpassen, volledig naar eigen wens.

Microsoft lanceert wel een uniform systeem, Windows 10, dat op tablets van verschillende merken zoals Dell of Asus toegepast wordt. Het maakt echter ook zelf tablets onder de Lumia-lijn (vroeger Nokia) en de unieke Surface-tablets. De speler op de markt heeft vooral zijn naambekendheid als zeer grote troef. Alles weten over Windows 10? Lees dan ons speciale artikel!

Hoe compatibel zijn de tablets?

Thuis heb je waarschijnlijk wel een laptop of pc, en een smartphone. Extra handig is het als alle toestellen compatibel zijn met elkaar. Muziek uitwisselen, apps van smartphone naar tablet sluizen en omgekeerd, het maakt je multimediabeleving alleen maar completer.

Gouden tip van Goedkoop.be

De compatibiliteit lijkt je keuze alleen maar moeilijker te maken, toch is het behoorlijk glashelder.

Je houdt best meer rekening met de compatibiliteit smartphone-tablet dan tablet-pc/laptop. De meeste tablets scoren goed op die laatste link, wat niet kan gezegd worden van het eerste punt.

Apple maakt alle toestellen uit hun stal compatibel met elkaar. iPhone en iPad wisselen moeiteloos apps, muziek, foto’s en dergelijke uit via de iCloud, net zoals je makkelijk gegevens synchroniseert met iMac of MacBook. Via iTunes lukt dat ook met een andere pc of laptop. De meeste apps in de App Store gebruik je zowel voor smartphone als tablet.

Android-apps geschikt voor tablet en smartphone wissel je ook vlot uit via de Play Store. In tegenstelling tot Apple hebben Android-tablets niet zomaar één bepaalde pc of laptop waarmee ze compatibel zijn. Je sluit ze zowel op Apple-producten aan als op andere pc’s en laptops voor gegevensoverdracht.

Ook voor Windows tablets geldt dat ze zeer compatibel zijn, zeker met andere Windows systemen, zoals bijvoorbeeld je PC. Je projecteert moeiteloos je scherm op de PC, wisselt in een mum van tijd bestanden uit en speelt zelfs samen spelletjes.

Zijn er nog andere belangrijke aandachtspunten?

Naast de keuze voor een besturingssysteem, rekening houdend met de compatibiliteit van andere hardware in huis, hebben we nog een aantal puntjes die doorslaggevend kunnen zijn.

Aanbod apps

Zo biedt elk besturingssysteem een assortiment apps aan. Hier en daar vinden we overlappingen terug, sommige apps draaien dan weer alleen op een bepaald systeem. De App Store van Apple telt ongeveer 1.500.000 apps, Google Play heeft een vergelijkbaar aantal. Windows Store is een stuk kleiner, met ongeveer 700.000 apps op de teller. In elke app store kies je uit betalende of gratis apps in allerhande categorieën zoals games, nieuws, lifestyle en nog vele andere topics.

Het prijskaartje

We zouden Goedkoop.be niet zijn als we niet even het prijskaartje bekeken.  We blijven het onderscheid tussen de verschillende besturingssystemen aanhouden, zo bewaren we het overzicht. De nieuwste iPad mini haal je in huis vanaf €399, voor de nieuwste iPad, de gigantische iPad Pro tel je vanaf €1.099 neer. De prijs hangt ook af van de opslagcapaciteit en de Cellular-mogelijkheid – 3G of 4G, afhankelijk van de regio. 

Android-tablets zijn goedkoper. De allergoedkoopste  - merken zoals Archos en Yarvik - heb je voor nog geen €50, maar dat vertaalt zich dan ook in een mindere kwaliteit. Je vindt Android-tablets in alle prijsklassen, van de uiterst goedkope tot duurdere modellen van €700 en meer.

Voor de Windows zal je dan weer net iets langer moeten sparen. Net als de Apple-producten bevinden ze zich in een hogere prijsklasse, vanaf iets meer dan €200.

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.