Boek succes (met e-reader): digitaal lezen voor dummies

Lieke
Door Lieke
0 reacties

Lekker wegduiken in een goed verhaal zo vlak voor het slapengaan of tijdens je vakantie, de nieuwste ontwikkelingen omtrent je hobby volgen of de nodige kennis vergaren voor je werk... Regelmatig ben jij aan het lezen en er zijn dan ook al heel wat boeken de revue gepasseerd.

Ben je echter nog steeds gebruiker en fan van de klassieke papieren versie? Zou je niet weten waarom over te schakelen naar e-books? Of heb je je er gewoon nog niet echt in verdiept en ben je toch wel benieuwd naar de voordelen van e-readers? Lees dan zeker hier verder, want Goedkoop.be neemt je mee in een nieuw hoofdstuk: digitaal lezen voor beginners.

Scoor op Eci.be nieuwe ebooks als je al een fervent digitaal lezer bent

Stapels voordelen

Die vervelende mug op je slaapkamer zul je niet snel met je e-reader of tablet kapotslaan (dat is er niet goed voor), maar buiten dat kent digitaal lezen behoorlijk wat voordelen:

- Het is goedkoper
- Het is groener – beter voor het milieu
- Het is comfortabel

Gouden tip van Goedkoop.be

Nood aan nieuw, digitaal leesvoer? Bij Bol.com vind je een zeer groot aanbod aan ebooks. Je kiest er uit heel wat verschillende favoriete titels en bovendien profiteer je er ook nog eens regelmatig van geweldig voordeel. Zoals korting tot wel 50%!

Goedkoper

Voor een e-book tel je vaak heel wat minder euro’s neer dan voor de papieren variant. Koop je nauwelijks boeken, maar leen je deze in de bibliotheek? Ook op diverse internetsites is er de mogelijkheid om e-books gratis te downloaden.
Je betaalt voor de aanschaf van het apparaat waarop je gaat lezen, maar dit heb je al snel terugverdiend.

Beter voor het milieu

De klassieke boeken worden gemaakt van papier. En dat papier wordt gemaakt van bomen. We kunnen er omheen draaien, maar de productie van een papieren boek gaat ten koste van een boom.

Daarnaast levert het distribueren van het papieren exemplaar een grotere hoeveelheid C02-uitstoot op.
Draag je het milieu een warm hart toe en wil je de ecologische voetafdruk van ons land verkleinen? Ook dan kies je beter voor digitaal lezen.

Gemak en comfort

Ga je op vakantie en is je koffer al voor de helft gevuld met boeken? Met een e-reader of tablet ziet dit er heel anders uit. Een gemiddelde e-reader weegt namelijk maar zo’n 200 gram en is plat. Bovendien passen op dit apparaat tot wel duizend boeken (dit verschilt per merk).  Een tablet heeft al iets meer gewicht, maar nog steeds minder als een hele stapel boeken.

Alle favoriete titels bij de hand in 1 apparaat. Je kunt makkelijk wisselen en houdt bagageruimte over. Handig als je bijvoorbeeld een extra paar schoenen of leuke souveniertjes wilt meenemen.

Welk type zint jou het meest?

Al overtuigd van de gemakken van digitaal lezen? Dan rijst nu de vraag: welk type apparaat past bij jou? Gaat de voorkeur uit naar een e-reader of toch meer naar een tablet? Kijk wat de verschillen zijn en kies jouw favoriet.

Al de voorkeur voor een e-reader? Zoek je favoriete merk en model bij Coolblue

Leesbaarheid

Een e-reader gebruikt geen achtergrondverlichting om de tekst zichtbaar te maken. Dat betekent dat je niet van het scherm kunt lezen zonder daarbij een lamp of daglicht te gebruiken. Het komt dus redelijk overeen met het lezen van een papieren boek. Het scherm van e-reader is bovendien ook in de volle zon prima te lezen.Perfect dus voor op het strand tijdens je vakantie of in je eigen tuin!

Een tablet heeft een kleurenscherm en is dus ideaal voor het lezen van o.a. strips en tijdschriften, omdat deze media het moeten hebben van mooie illustraties en afbeeldingen. Maar door dit kleurenscherm krijg je als lezer ook sneller last van je ogen (het beeld wordt om de zoveel seconden ververst). Ook lezen in de felle zon wordt met een tablet knap lastig door de reflectie.

Boekenwurm of mediagebruiker

Een e-reader is zo gemaakt dat je er alleen e-books op kunt lezen. Geen apps of andere randzaken dus. Ben je een echte boekenverslinder en wil je niet afgeleid worden door allerlei mogelijke apps, dan is de e-reader het apparaat voor jou.

Een tablet biedt wel die meerdere mediamogelijkheden. Ben je niet het type lezer dat lang achter elkaar kan lezen en juist afleiding nodig heeft? Dan lijkt een tablet geschikter.

Batterijduur

Een e-reader is wat betreft energieverbruik erg zuinig. Het apparaat verbruikt alleen energie wanneer er een bladzijde wordt omgeslagen. Duizenden pagina’s kunnen gelezen worden voordat je met een platte batterij zit.

De batterij vane een tablet  mag daarentegen na één dag, maximaal een paar dagen weer opgeladen worden.

Embed code
Vergelijk e-reader - tablet
  e-reader tablet
Leesbaarheid:  buiten in zon Door e-ink scherm ook goed te lezen in volle zon, geen reflectie Door LCD scherm wordt lezen in het volle zonlicht moeilijk
Leesbaarheid: langer lezen Langer lezen zonder pijnlijke ogen mogelijk door e-ink scherm Bij langer lezen, krijg je al snel pijnlijke ogen door LCD scherm
Andere mediamogelijkheden geen Toegang tot andere apps
Batterijduur Pas na weken (na duizend pagina’s gelezen te hebben) Na maximaal een paar dagen

 

Aanschaf van e-reader

Het besluit gemaakt; jij gaat voor de e-reader? Hier kun je op letten bij de aanschaf ervan:

- Welk merk kies ik? En wat wil ik ervoor betalen?
- Welke bestandsformaten ondersteunt het apparaat?
- Heeft de e-reader wel of geen tft-scherm (hetzelfde als laptop)

Merken

Verschillende merken bieden e-readers aan. Denk aan Kobo, Icarus en Amazon. Allemaal met een ander prijskaartje. Van eenvoudig tot meer geavanceerd, van €60 tot €200. Het is maar net wat je wilt en wat je ervan verwacht.

Bekijk hier het aanbod merken dat Bol.com je aanbiedt.

Belangrijke bestandsformaten

Net zoals je bijvoorbeeld een afbeelding op kunt slaan in verschillende bestandsformaten, zoals JPEG, GIF en PNG, zo werkt het ook met verschillende ebookbestandsformaten. Wat zijn de belangrijkste en welke formaten ondersteunt de e-reader die je wilt kopen?

De belangrijkste bestandsformaten, ePub en pdf, worden ondersteund door (bijna) alle e-bookreaders. Met uitzondering van de Amazon Kindle. Op dit merk e-reader kunnen namelijk alleen e-books gelezen worden die op de website van Amazon besteld zijn.

Tft-scherm

Iets wat je heeft doen besluiten om voor een e-reader te kiezen, is het speciale e-ink scherm. Beter voor je ogen en minder energieverbruik.Tegenwoordig zijn er ook e-readers met tft-scherm (hetzelfde als bij een laptop of tablet). Let hier dus op bij het kopen als je dit niet wilt.

Handig!: zo zet je een bestand op een e-reader (in dit geval een Kobo Glo e-reader).

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

Nog niet overgestapt op digitaal lezen? Wat heeft je tot nu toe tegengehouden?

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij Zalando of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.