Goedkope smartphone? Tips om 'smart' te kiezen! - Goedkoop.be

Goedkope smartphone? Enkele tips om 'smart' te kiezen!

Door
Laatste update op 0 reacties

Smartphones zijn nog niet zo gek lang aan hun opmars bezig. Op korte tijd evolueerden ze van een luxeproduct tot een alomtegenwoordig artikel. Jong en oud, man of vrouw, iedereen heeft wel een smartphone die zoveel meer kan dan berichtjes sturen en telefoneren.

Hoewel we er allemaal eentje willen, schrikt de hoge kost ons toch wat af. Gelukkig komen er naast de dure toestellen ook meer en meer goedkopere toestellen op de markt, van de lagere prijsklasses tot de brede mid-range.

We kunnen jullie niet vertellen welk toestel je wel of niet moet kopen, die keuze is te persoonlijk. Bovendien worden toestellen steeds beter, krijgen ze een platter design en komen er nieuwe modellen op de markt.Toch geven we graag wat raad over hoe je je beslissing maakt en waarop je kunt letten.

Van lage prijsklasse tot high-end

Waar er oorspronkelijk vooral dure smartphones verkrijgbaar waren, heb je nu een uiterst ruime keuze. Van de lagere prijsklasses tot de absolute high-end toestellen – en een brede mid-range daartussen -, het aanbod blijkt tegenwoordig gigantisch. In cijfers uitgedrukt: voor een slordige €100 heb je al een degelijke smartphone. Of je geeft zeven keer dat bedrag uit voor een toestel uit de absolute top van de markt. Aan jou de keuze.

Zomaar stellen dat het duurdere exemplaar ook het betere is, gaat wat kort door de bocht.  Waarschijnlijk zit er een verschil in de hardware, zoals de processor en het scherm, maar zelfs dat kun je niet zomaar stellen. Er is zoveel meer dat speelt, baseer je keuze dus niet alleen op de prijs, maar maak een degelijke vergelijking.

Zo veel merken, zo veel eigenschappen

Samsung en Apple spannen de kroon op de smartphonemarkt, maar er zijn zoveel meer merken waaruit je kiest. Microsoft (vroeger Nokia) heeft bijvoorbeeld de Lumia-lijn, met uiterst betaalbare modellen van goede kwaliteit. Voeg bij het aanbod merken nog een heleboel verschillende eigenschappen per telefoon en de keuze wordt gigantisch.

Wat vind jij belangrijk bij een smartphone? Eens je dat op een rijtje gezet hebt, kun je iets gerichter op zoek gaan. Lees je dikwijls lange mails of teksten op je smartphone, dan is een voldoende groot scherm geen overbodige luxe. Verwacht je een degelijke fotokwaliteit, let dan vooral op de camera. Gamers verkiezen een toestel dat probleemloos hun favoriete games weergeeft, zonder haperen en stotteren.

Gelukkig bulkt het internet van de reviews, klantenbeoordelingen en nog meer handige tips. Een beetje zoekwerk volstaat al om behoorlijk wat voordeel te doen. Dat je ook over de grenzen heen moet kijken, wordt snel duidelijk.

Made in China

In China worden niet alleen smartphones in elkaar gezet voor de meest courante merken in onze winkelrekken. Chinese merken schieten er als paddenstoelen uit de grond. Doorgaans bieden ze evenveel kwaliteit als de smartphones die je bij ons koopt, maar dan wel voor een voordeliger tarief. Goedkope smartphones zijn dan ook immens populair in China. 

Namen als Huawei en ZTE kwamen al overgewaaid uit China, maar heel wat andere zijn hier (nog) niet te verkrijgen. Het blijft afwachten of we binnenkort overspoeld worden door goedkope, Chinese smartphones.

Xiaomi: het Apple van het Oosten

Lei Jun, CEO van Xiaomi, steekt het niet onder stoelen of banken. Hij las een boek over Steve Jobs en besliste prompt om zijn voorbeeld te volgen, jeans en zwart shirt op presentaties incluis. En hij slaagde er nog in ook! Pas in 2011 werd hun eerste smartphone verkocht, in 2013 alleen al liep de teller op tot 7,3 miljoen toestellen.

De laatste telg uit de Xiaomi-stal, de Mi5, gaat moeiteloos de concurrentie aan met andere high-end toestellen van Samsung en andere topmerken. En al zeker wat de prijs betreft, voor ongeveer €375 haal je de Mi5 in huis.


Wil je liever meteen profiteren van die kwaliteit voor een betaalbare prijs, het kan. Informeer je voldoende voor je een smartphone importeert vanuit bijvoorbeeld China, je haalt er zeker en vast voordeel mee. We zetten alvast enkele aandachtspuntjes op een rij:

Douaneheffingen: om een smartphone in te voeren, worden douaneheffingen bijgerekend. Dat bedrag verschilt van toestel tot toestel. Bij aankoop weet je doorgaans niet hoeveel het exact zal zijn, maar je mag rekenen op enkele tientallen euro’s.

Garantie: Je krijgt meestal twee jaar garantie in plaats van de – voor ons gebruikelijke – één jaar. De garantie claimen wordt een ander paar mouwen. Je kunt niet even in de winkel om de hoek je toestel binnenbrengen, het zal allemaal wat meer tijd en vooral geduld in beslag nemen. Om de garantie op je smartphone niet te verliezen dient hij namelijk gerepareerd te worden door een gercertificeerde reparateur. 

Verkoper: Even uitzoeken of de verkoper wel echt betrouwbaar is, bespaart je een hoop gedoe. Over de grotere webshop zijn voldoende reviews te vinden op het internet.

Apps: Doordat de toestellen voor de Chinese markt bedoeld zijn, staan er een aantal Chinese apps op. Op zich geen probleem, maar je kunt wel notificaties krijgen waar je helemaal niets van begrijpt. Op bepaalde toestellen ontbreekt onder andere Google Play. Via een tussenstap kun je uiteindelijk wel Google apps installeren, maar dat bekijk je best even vooraf. 

Kort samengevat: De prijs-kwaliteitverhouding van Chinese merken zoals iOcean, Jiayu of Xiaomi zit zeer goed. De toestellen concurreren moeiteloos met hun duurdere Westerse tegenhangers.

Welk toestel heb je of zou je graag aanschaffen? Alle extra tips zijn welkom!

Bronnen: www.tweakers.net, www.bright.nl

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.