Besparen kan eenvoudig in je eigen keuken! - Goedkoop.be

Slim omspringen met keukentoestellen

Door
Laatste update op 0 reacties

Vergeleken met andere kamers in huis telt de keuken zonder twijfel het hoogste aantal elektrische toestellen. Het maakt van deze plek meteen een echte energievreter. Hoog tijd om eens te bekijken waar je in de keuken moet op letten om her en der te besparen. We overlopen de aankoop van een nieuw toestel, bekijken het fornuis van dichtbij en onderwerpen koelkast en diepvriezer aan een kwaliteitscontrole.

Een nieuw keukentoestel kiezen? Neem je tijd!

De mixer laat het afweten, de koffiezet gaf de geest... Nu en dan haal je een nieuw keukentoestel in huis. Een eerste tip is toch wel goed na te denken over je aankoop.

Hoe vaak gebruik je het toestel? Als je de enige koffiedrinker in huis bent, volstaat een espressotoestel en hoef je niet ook een koffiezet in huis te halen, we zeggen maar wat. Een croque-monsieurmachine staat ook maar stof te vangen. Voor die ene gelegenheid kun je ze net zo goed in de grillpan bakken. Sommige toestellen combineren verschillende functies op een slimme manier. Zo zijn er keukenrobots op de markt die tegelijk blender, citruspers, sapcentrifuge en rasp zijn. Handig, het spaart je meteen drie toestellen uit!


Je bespaart niet alleen op de aankoop van de toestellen, ook het energieverbruik daalt hoe minder elektrische toestellen je gebruikt. Wat je maar sporadisch nodig hebt, hoeft ook niet permanent in het stopcontact te zitten.

Koken met gas of elektriciteit

Gouden kooktip van Goedkoop.be

We stonden er zelf versteld van, maar aardappelen kook je best in de microgolfoven. Voor dezelfde prijs maak je er drie keer klaar in de microgolfoven tegenover een keer op het fornuis.

Verbazingwekkend, maar echt waar!

(bron: www.eandis.be)

Een voorkeur voor koken met gas of elektriciteit wordt al snel bepaald door gewoonte. Toch loont het de moeite even te onderzoeken waarmee je het meest energie verbruikt.

Een gasfornuis komt als absolute winnaar uit de bus. Een opwarmtijd is er niet, in vergelijking met een elektrisch fornuis. Je kunt meteen beginnen te koken. Niet alleen handig, maar ook nog es besparend. Voor een oven geldt net hetzelfde, een gasoven zorgt voor perfecte verspreiding van de warmte en is zeer snel opgewarmd.

Er worden echter steeds nieuwe technologieën voor elektrische fornuizen ontwikkeld. Zo zijn keramische platen met halogeenlicht een stuk zuiniger dan hun keramische voorgangers met weerstanden. Een inductiekookplaat benadert het gasfornuis het best.

Ook de pannen spelen een rol

Het is verleidelijk om de goedkoopste kookpotten op de markt te kopen. Toch zijn degelijke potten en pannen van groot belang. Potten met een dikke, vlakke bodem geleiden de warmte beter en houden die ook beter vast.

Vergeet niet om te koken met het deksel op de pot, zo gaat er minder energie verloren. Is wok helemaal jouw ding? Wel, het is nog energiezuinig ook. Door de wok op hoge temperatuur te laten komen, beperk je de woktijd van groenten, vis en vlees tot een minimum. Lekker en voordelig!

Voor het einde van de kooktijd het fornuis afzetten, spaart ook wat energie uit. De plaat geeft nog wel even warmte af om het koken af te ronden.

Koelen en vriezen: een grote bespaarpost

Een energiezuinige koelkast kopen in Europa gaat best vlot. Elk nieuw toestel moet voorzien zijn van een energielabel. Sinds juli 2012 moet elke koelkast minstens een A+-label hebben. De labels A tot en met G zijn niet langer toegelaten op de markt. De regels worden er niet milder op, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee! (Bron: Test-Aankoop)

Een energiezuiniger toestel vraagt een iets grotere investering, met minder energieverbruik als positief gevolg. Anderzijds spendeer je veel meer energiekosten aan een koelkast met een lager label. Iets aankopen blijft wikken en wegen, maar een milieuvriendelijk toestel is die meerkost best waard.

Tegenwoordig kies je trouwens zeer makkelijk online een koelkast of diepvriezer. Een webshop als Coolblue geeft per toestel een heleboel specificaties, uiteraard met het energiecertificaat duidelijk vermeld.

Twijfel je tussen verschillende koelkasten of diepvriezers, plaats ze dan even in vergelijk. Je krijgt meteen een overzicht van alle specificaties, netjes naast elkaar. Vergelijk en beslis!

Verkoelende bespaartips!

Nadat je een koelkast of diepvries uitgekozen hebt, kun je nog heel wat besparen, hoe energiezuinig het toestel al is. Het zijn meestal kleine zaken die je nogal snel over het hoofd ziet. Daarom geven we ze graag mee in een kort overzicht.

- Wanneer je een plekje zoekt voor koelkast of diepvries, kies er dan het koelste uit.
- Een laagje ijs in de diepvries zorgt voor 10% extra verbruik. Een keer per jaar de diepvries ontdooien lost al veel op.
- Denk eerst wat je nodig hebt uit diepvries of koelkast voor je erin duikt. Hoe korter de deur open is, hoe beter.
- Doe je koelkast of diepvries weer dicht, zorg dan dat ze goed dicht zijn.  Stop er een papiertje tussen om de rubberen band te testen. Voel je weerstand, dan is die nog perfect.
- Hoe minder gewicht in de deur van de koelkast, hoe beter die zal sluiten.
- Warme gerechten laat je best eerst afkoelen, ze vragen onnodig veel energie van de koelkast of diepvries.
- Omgekeerd geldt net hetzelfde. Diepgevroren producten ontdooi je best in de koelkast, die hun kou gebruikt. Bedenk op tijd wat je wilt ontdooien tegen wanneer, zo hoef je de energieverslindende ontdooifunctie van de microgolf niet te gebruiken.

(bron: www.eandis.be)

Met deze tips wordt je keuken binnenkort een energiezuinige(re) plek, waar je toch nog steeds in alle comfort kunt koken. Succes!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.