De robotstofzuiger: het handigste hulpje in huis!

Joost
Door Joost
Laatste update op 0 reacties

Stofzuigen, niemand heeft er zin in en toch doen we het allemaal regelmatig, omdat het nu eenmaal nodig is helaas. Waarom zou je dit echter nog doen met de robotstofzuiger in de schappen? Over een aantal jaar is dit apparaat misschien niet meer weg te denken uit het huishouden, maar wat is een robotstofzuiger eigenlijk? We leggen het je uit.

Handig hulpje

Een robotstofzuiger is een stofzuiger die automatisch werkt. Het is een vaak rond apparaat met wieltjes die zelfstandig door je kamer rijdt en het stof opzuigt. Het enige wat jij hoeft te doen, is het apparaat instellen, aanzetten en tijdig opladen. Vaak kan dit instellen via knoppen op het apparaat, bijvoorbeeld hoe lang hij moet stofzuigen of wanneer, of via een app op je smartphone of tablet. Je hoeft dus niet langer telkens de stofzuiger tevoorschijn te halen, maar stelt de robotstofzuiger simpelweg in op een tijd dat je bijvoorbeeld niet thuis bent. Zo kom je thuis in een schoon huis!

Let op de kwaliteit

Er zijn veel kwaliteitsverschillen bij robotstofzuigers. Zo moet je bij de aankoop van het apparaat zeker even letten op de zuigkracht van het apparaat en de levensduur van de batterij. Als je bijvoorbeeld een hond of een kat hebt, is het wel zo handig als het apparaat de dierenharen opzuigt. Natuurlijk zijn er nog meer factoren om op te letten, een klein overzicht:

  • Borstels: Veel goedkopere robotstofzuigers zuigen alleen het stof op, maar er zijn ook modellen met zijborstels. Die zorgen ervoor dat je plinten en hoekjes ook meegenomen worden, zodat je die niet later alsnog met een ‘normale’ stofzuiger moet doen om ze proper te maken.
  • Navigatie: Goedkope modellen rijden vaak op een willekeurige manier door je kamer en draaien op het moment dat ze de muur raken. Vaak doen duurdere modellen dit echter beter en systematischer, waardoor je hele kamer dus ook écht stofvrij is. Sommige modellen beschikken zelfs over GPS, net als een navigatiesysteem in de auto. Die weten precies waar ze wel of niet zijn geweest en missen dus niets.
  • Bouwkwaliteit: Een robotstofzuiger die na een paar keer kapot is, door het botsen tegen de muur of doordat de onderdelen vol stof zitten, is natuurlijk niet handig. Zorg er daarom voor dat hij gemaakt is van degelijk materiaal en dat hij bumpers heeft aan de randen. Die zorgen ervoor dat zowel het apparaat als je muren niet beschadigen.

Om een negatieve ervaring te voorkomen, is het verstandig niet zomaar de goedkoopste robotstofzuiger te kopen. Duurdere modellen hebben vaak extra functies en zijn over het algemeen van betere kwaliteit. Zo moet je een goedkope vaak opladen wat ook nog eens erg lang duurt en rijdt een duurdere zelfstandig naar een oplader op de grond als hij bijna leeg is. Handig!

Op zoek naar een kwalitatieve robotstofzuiger? Bekende en betrouwbare fabrikanten zijn buiten bekende elektronicamerken als Samsung, LG en Philips het gespecialiseerde Roomba (iRobot) en Kärcher. Wat extra hulp nodig? Maak dan zeker gebruik van de Coolblue keuzehulp voor robotstofzuigers, zodat je snel ontdekt welk model perfect is voor jouw huishouden.

Nadelen robotstofzuiger

Heeft de robotstofzuiger dan enkel voordelen, zoals het gemak en een huis vrij van dierenharen? Zoals elk apparaat kent ook de robotstofzuiger zijn nadelen, al leggen die het over het algemeen af tegen het gemak.

Zo heeft een robotstofzuiger vaak minder zuigkracht dan een ‘gewone’ stofzuiger. Hardnekkig stof, blaadjes van een plant of grotere etensresten worden zo niet altijd opgezogen. Bovendien kunnen robotstofzuigers niet altijd goed bij hoekjes en randen van de kamer. Voor het opkuisen van de trap zal je zeker een standaard stofzuiger nodig hebben, een robotstofzuiger is hier niet geschikt voor.

Robotstofzuigers hebben een kleiner reservoir of stofzak dan andere stofzuigers. Je moet ze daarom dus vaker legen en in de meeste gevallen zelfs na elk rondje door de kamer. Dat rondje kan overigens wel even duren, want het duurt langer dan met een standaard stofzuiger. Doordat je hem echter aan kan zetten als je niet thuis bent, maakt dit niet zoveel uit.

Heb je hoogpolig tapijt of een oneffen tegelvloer? Dan is een robotstofzuiger niet geschikt voor jou. Het apparaat kan hier namelijk doordat hij erg laag is met kleine wieltjes niet mee omgaan. Ze functioneren het best bij een vloer die helemaal glad is, bijvoorbeeld vinyl of laminaat.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Over de auteur

Joost

Als voormalig verkoopadviseur in een elektronicaketen, hebben elektro en multimedia geen geheimen voor mij. Coolblue en Centralpoint.be staan bovenaan mijn lijstje favoriete webshops. Ik volg de laatste trends op de voet en weet perfect waar je alles het goedkoopst aanschaft. Ook voor sport zit je goed bij mij. Jij bent op zoek? Ik toon je de ideale prijs/kwaliteit.