Windows XP houdt ermee op: Wat nu?

Hanna
Door Hanna
Laatste update op 0 reacties

Een besturingssysteem dat met pensioen gaat, het komt wel meer voor, soms zonder dat we ervan op de hoogte zijn. Vandaag, 8 april, is het zover voor Windows XP. Dat er dit keer zoveel ophef rond is, is niet meer dan logisch. Miljoenen computers draaien nog steeds op dit systeem. Microsoft heeft na dertien jaar beslist om nog een allerlaatste beveiligingsupdate door te voeren. Daarna worden alle XP’ers aan hun lot overgelaten.

Reden tot paniek nu de XPocalypse lijkt uitgebroken? Helemaal niet, er zijn een boel alternatieven, van goedkope tot iets duurdere ingrepen. Belangrijk is wel dat je tot actie overgaat. Geen nieuwe updates meer betekent dat XP zeer kwetsbaar wordt voor allerlei aanvallen door hackers. En dat zou ons wel eens zuur kunnen opbreken.

Embed code
Alternatieven Windows XP
Alternatieven Windows XP   Kosten?
Upgrade naar Windows 8.1   >€100
Nieuwe Windows-computer   >€300
Ander toestel Laptop >€300
  Tablet >€100
Ander besturingssysteem Linux gratis
  OS X (Apple)

>€300 (iPad)
>€1300 (iMac)

 

1. Goedkoop: een upgrade

Gouden tip van Goedkoop.be

In de Microsoft Store bestel je je upgrade snel en eenvoudig. A vanaf €119 heb je een upgrade naar Windows 8.1 of 8.1 Pro te pakken. Bovendien krijgen studenten fikse korting op Windows 8.1 Pro, ze betalen slechts €59,99.
78% korting dus!

Hoewel Windows XP-gebruikers al een tijdje verschillende oplossingen aanraadde, kan het nieuws een plotse streep door je rekening zijn. De goedkoopste oplossing is dan ook een upgrade naar een recentere versie van Windows, je vindt de upgrades hier.

Goedkoop, dat wel, maar aan te raden? Een nieuwer systeem op een oude computer zorgt wel eens voor problemen. Blijft je computergebruik beperkt tot de absolute basis, dan kan het wel een optie zijn. Upgraden naar Windows 8.1 kan al vanaf €109,99, klik hier om meteen aan de slag te gaan.

2. Voor de trouwe klant: nieuwe Windows-computer

Voor een optimale werking van soft- en hardware is het sowieso beter een nieuwe Windows-computer aan te schaffen. Zo heb je niet alleen het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, maar ook nog eens een toestel dat het besturingssysteem perfect aankan.

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

We denken al snel aan onze portemonnee, maar bekijk het even van een andere kant. Optie 1 was een upgrade doorvoeren van iets meer dan €100 met een halfslachtig geheel als resultaat. Voor iets meer dan €300 heb je al een nieuwe desktop die stukken beter aansluit op de nieuwere besturingssystemen.

3. Met je tijd mee: een ander toestel

Er zijn trouwens nog meer mogelijkheden. Die desktop die al meer dan tien jaar stof staat te vangen op je bureau of in de woonkamer kan perfect vervangen worden door een compact alternatief.

Met een laptop – al te koop vanaf iets meer dan €300 - ga je aan de slag waar je maar wilt, je bent niet meer afhankelijk van die vaste computerplek. Zelfs voor gamers is een laptop zeker te overwegen.

Mag het nog wat mobieler, overweeg dan om een tablet te kopen. Je neemt het toestel overal mee, zonder je een breuk te sleuren. Internetten, mailen, wat tekstverwerking, de tablet kan het allemaal moeiteloos aan. Afhankelijk van je wensen zijn er al tablets voor nog geen €100.

4. Te overwegen: een ander besturingssysteem

Nu je toch voor de keuze staat, kun je ook een ander besturingssysteem overwegen. Zo is Linux helemaal gratis beschikbaar voor pc. Toegegeven, dit zou absoluut de goedkoopste oplossing zijn, maar we plaatsen er toch een kanttekening bij. Het systeem doet er alles aan gebruiksvriendelijker te worden, al is dat voor de doorsnee computergebruiker nog niet altijd makkelijk.

Ubuntu maakt het je makkelijk

Linux is in feite een familie van besturingssystemen. Eén van de populairste varianten is Ubuntu, die toegankelijk probeert te zijn voor iedereen. Of je nu een doorgewinterde programmeur bent of je eerste computerervaring opdoet, iedereen gebruikt het op zijn niveau.

Voor iets meer dan €50 vervangt Ubuntushop Windows XP op je desktop of laptop door het veilige en stabiele Ubuntu. Je hoeft je pc dus nog niet af te danken, je schakelt gewoon over op een ander besturingssysteem.

Ook Google blijft niet achter met een besturingssysteem. Google Chrome OS behoort ook tot de Linux-familie, zij het dan wel in een heel eigen kleedje. Bij voorkeur gebruik je het systeem op een Chromebook of Chromebox, respectievelijk de laptop en desktop van Google.

In het rijtje besturingssystemen mag ook OS X, vroeger Mac OS X, van Apple niet ontbreken. Reken wel op een iets grotere investering als je van het Microsoft-kamp naar het Apple-kamp overstapt. De toestellen, van iMac tot iPad, zijn een stuk duurder.

Werkte jij tot nu toe nog met XP en welke oplossing verkies je?

Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Outspot. Van babyvragen  tot reistips, ik geef je het gepaste advies.