Fototoestel kiezen? Ontdek jouw perfecte camera. - Goedkoop.be

De goedkoopste camera voor elke fotograaf – van amateur tot prof

Door
Laatste update op 1 reactie

Het tijdperk van de filmrolletjes ligt al even achter ons. Digitale camera’s stootten hun analoge voorgangers probleemloos van hun troon. Dat het aanbod zo gigantisch is, maakt de keuze tegelijk ruim en moeilijk.

Goedkoop.be maakt je wegwijs door de verschillende modellen. Een camera kies je persoonlijk, volgens je eigen wensen uit. Hier lees je niet welk model al dan niet het beste is, wij geven je graag een leidraad om je keuze te vergemakkelijken.

Wat staat er op je verlanglijstje?

Dat je niet zomaar kunt zeggen “een reflexcamera is beter dan een compactcamera” lijkt onlogisch. Toch houdt het perfect steek.

In beeldkwaliteit klopt de reflexcamera moeiteloos zijn compacte kleine broertje, om nog maar te zwijgen van de ontelbare mogelijkheden. Wat ben je er echter mee als je de camera liefst in je kleinste handtas wil proppen om tijdens feestjes en andere leuke momenten op te diepen?

Juist, veel hangt af van wat je zelf verwacht. Wie de camera hoofdzakelijk gebruikt om herinneringen over te houden aan onvergetelijke momenten – een verjaardagsfeestje hier, dagje shoppen en lol trappen met vrienden daar -, heeft hoogstwaarschijnlijk genoeg aan een compactcamera. Dat de camera alles automatisch voor jou regelt, is handig meegenomen.

Werd fotografie ondertussen een van je passies, dan mag het wel wat meer zijn. Zelf alles instellen, een voldoende grote lens en duidelijke zoeker, dat is wat jij zoekt. We stellen het hier nogal zwart-wit, tussen deze twee uitersten vallen nog een boel andere profielen. Leve het grote aanbod camera’s op de markt, voor ieders wens een fototoestel.

Of je nu amateur of (semi-)prof bent, de vraag blijft hoeveel je wilt uitgeven aan een toestel. Van enkele tientallen euro’s tot ver boven de duizend, de tarieven blijken al even divers als het aanbod.

Zodra je weet wat je vereisten zijn, kan het elimineren beginnen. De soorten toestellen goten we in een handig overzichtje.

Soorten fototoestellen op de markt

Grofweg stellen we dat er vier groepen camera’s op de markt zijn. De kleinste exemplaren, ook wel compactcamera’s genoemd, hebben een ingebouwde lens – ook objectief genoemd. Afhankelijk van het model kun je veel of net weinig zoomen. De elektronische zoeker toont het onderwerp op een lcd-schermpje. De grootte van dit scherm hangt af van toestel tot toestel. De meeste compactcamera’s werken automatisch, zonder manuele instellingen.

 

Een tweede categorie worden de bridge of hybride toestellen genoemd. Ze vallen wat groter uit dan hun compacte collega’s, maar hebben nog steeds een ingebouwde lens. Het verschil zit hem in het zoombereik dat veel groter is. Naast automatische functies geeft de hybride ook een heleboel manuele instellingen weer. Hierin lijkt hij dan weer op de reflexcamera, hoewel de opnamesnelheid beduidend lager ligt. Meestal kies je tussen de zoeker of het scherm om je onderwerp te bekijken.

De compacte systeemcamera is een ander ‘tussenmodel’. Hij combineert het compacte formaat van de compactcamera’s met de verwisselbare lenzen van de spiegelreflexcamera. Zo neem je het toestel overal makkelijk mee, terwijl de kwaliteit gegarandeerd blijft. Je kijkt door een elektronische zoeker. In plaats van het onderwerp via spiegel en prisma weer te geven, toont de systeemcamera een digitaal beeld via de zoeker. De sensor is van hoge kwaliteit.

Ten slotte mogen de spiegelreflexcamera’s niet in dit rijtje ontbreken. Het zijn ietwat logge toestellen doordat ze een zwaardere body met verwisselbare objectieven hebben. Verder monteer je er andere accessoires op zoals statieven, flitsers of filters. De grotere beeldsensor zorgt voor een betere fotokwaliteit. Dit alles vertaalt zich in een hoger prijskaartje. Via spiegel en prisma krijg je het onderwerp te zien door de optische zoeker.

Soort toestel gekozen? Nu de aandachtspunten!

Heb je een keuze gemaakt tussen de vier grote groepen toestellen? Proficiat, er is al heel wat eliminatie gebeurd! Tijd voor de volgende stap.

Per categorie let je best nog even op een aantal aandachtspuntjes. Scheer bijvoorbeeld niet alle compactcamera’s over dezelfde kam, ook hier zitten nog heel wat verschillen op.

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Koop je je toestel online, kijk dan even of de webshop in kwestie een vergelijkende functie heeft.

Je plaatst de toestellen die je interesseren in de vergelijking en krijgt een overzicht waarbij alle kenmerken netjes naast elkaar staan in kolommen.

Onder andere Mediamarkt en Vandenborre hebben die functie in hun webshop.

Wat je in het oog houdt, is de beeldsensor. Hoe groter die is, hoe meer licht hij opvangt, wat de kwaliteit ten goede komt. Hoe zit het met de zoeker? Kun je je onderwerp kadreren via de zoeker, of moet je het lcd-schermpje hiervoor gebruiken? Een zoeker geeft een uiterst scherp beeld dat weinig afwijkt van wat er op de foto zal staan. Bij lcd-schermen valt de kwaliteit zeker mee, maar bij zeer veel zonlicht wordt het al eens problematisch om je onderwerp te bekijken. Sommige toestellen laten beide toe, wat ook handig is.

Zorg er zeker voor dat je camera optisch kan zoomen. Hierbij wordt de originele kwaliteit behouden, wat van groot belang is. Veel camera’s zoomen nog wat verder met een digitale zoom. Een mooie aanvulling uiteraard, maar er wordt digitaal uitvergroot wat voor een verlies aan kwaliteit zorgt.

Een getal waar je nogal eens mee om de oren wordt geslagen, zijn het aantal pixels. Toch is dit getalletje niet het enige element dat voor een goed beeld zorgt. Je let best ook even op de beeldsensor – ook wel aangeduid met CCD of CMOS, naar de naam van de chip.

Welk soort toestel heb jij? Deel je ervaringen gerust hier, we zijn benieuwd naar nog meer tips!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.